Föreningssamarbeten

Medborgarskolan samarbetar med många olika föreningar och verksamheter runt om i landet. Samarbetet bygger på ideellt engagemang och ser olika ut beroende på föreningens behov, omfattning och vilja såklart.

Här är några exempel på vad vi kan hjälpa till med
utifrån behov och förutsättningar:
- Lokaler
- Ledarutbildningar
- Marknadsföring
- Workshops & föreläsare
- Material med mera...

Vi på Medborgarskolan jobbar med olika typer av verksamhet, mest med civilsamhället. Det handlar om att se vilka behov som finns i samhället och försöka tillgodose dem, att vara lyhörd på vad människor vill göra och se hur vi kan hjälpa till. Vi samordnar ideella krafter och eldsjälar i det lokala civilsamhället.

För oss som studieförbund är det viktigt att kunna möta individer, grupper och föreningar på deras villkor och att vi tillsammans utvecklar viktig och relevant verksamhet som bidrar till ökat engagemang och delaktighet i samhället och kulturlivet. Vår målsättning är också att rusta oss för att kunna möta framväxande engagemang i nya föreningar och rörelser med öppenhet och nyfikenhet och där igenom skapa nya stabila samarbeten och ny folkbildningsverksamhet.

Nyfiken och vill veta mer?
Kontakta någon av oss så bokar vi in ett möte!

Håkan Wester
Studiecirklar och föreningssamarbeten - Västerås, Enköping.
tfn 010-15 75 213
hakan.wester@medborgarskolan.se

Emma Hedermo
Studiecirklar och föreningssamarbeten - Uppsala
tfn 010-15 75 208
emma.hedermo@medborgarskolan.se

Linn Bjernerup
Studiecirklar och föreningsamarbeten - Nyköping
tfn 010-15 75 229
linn.bjernerup@medborgarskolan.se

Tina Lindell
Studiecirklar och föreningsamarbeten - Eskilstuna, Strängnäs
tfn 010-15 75 228
tina.lindell@medborgarskolan.se

Här är några föreningar vi samarbetar med i Västmanland:

Art021

Konstföreningen Art021 samarbetar med Medborgarskolan sedan 2011. Föreningen bildades sommaren 2004. Medlemmarna träffas regelbundet och målar tillsammans i olja, akryl, akvarell och pastell. Vill du veta mer eller bli medlem, kontakta Art021 via hemsidan www.art021.se eller maila b-m.johansson@telia.com

Stenklubben

Stenklubben Kolbäcksdalen samarbetar med Medborgarskolan sedan 2011. Föreningen har ca 120 medlemmar med intresse för sten och mineraler. Föreningen erbjuder sina medlemmar aktiviteter som att göra egna knivar, silversmide, sten- och fasettslipning. Vill du veta mer eller bli medlem, kontakta Göran Jansson 0220-14485, Gun Wallgren 070-5309587.

Föräldrautvecklingsföreningen

Föräldrautvecklingsföreningen är en somalisk förening som samarbetat med Medborgarskolan sedan 2006. Föreningen anordnar studiecirklar i bla engelska, svenska, matlagning, somalisk dans, matematik och samhällskunskap. Föreningen har varje månad ett antal föreläsningar för föreningens medlemmar och aktuella ämnen och nyheter.

Zavarian Armenska föreningen

Den armenska föreningen samarbetar med Medborgarskolan sedan 2011. Föreningen anordnar studiecirklar i bla matlagning, språk, hitoria, svenska för nyanläda samt svenska och samhällskunskap för asylsökande.

Islamska Kulturcentret i Köping

Föreningen är ett nytt samarbete och har varit med Medborgarskolan sedan 2015. Föreningen anordnar studiecirklar i bla engelska, svenska, matematik, somalisk kultur och samhällskunskap. Föreningen har varje månad ett antal föreläsningar för föreningens medlemmar och aktuella ämnen och nyheter.

Fotoklubben

Fotoklubben, som funnits sedan 2013, består i dagsläget av fem glada fotoamatörer med lite olika nivåer och intressen, som ses en gång per månad och diskuterar och utbyter erfarenheter gällande (digital) fotografering. Klubben träffas oftast i Medborgarskolan lokaler på Vasagatan 59. Klubben bildades av några tidigare deltagare som gått fotokurs på Medborgarskolan. Deltagarna ville fortsätta ses och tillsammans utveckla sitt kreativa öga och fortsatt sen dess. Läs mer om Fotoklubben här!

KreaTivaVi

KreaTivaVi är den glada och kreativa studiecirkeln på Medborgarskolan! Här träffas man kvällstid och helger på Medborgarskolan och syr tillsammans. Man lär sig av och med medlemmarna i gruppen. Tillsammans utvecklas man och bla lär sig göra mönster, sy kläder, inredning och mycket annat!

Aktiva Seniorer

Förbundet Aktiva Seniorer är en ideell organisation med syfte att främja seniorers kulturella och andra gemensamma intressen. Förbundet är riksomfattande och bygger på lokala föreningar. Det finns idag över 50 föreningar med tillsammans över 20 000 medlemmar. Förbundet bygger sin verksamhet på medlemmarnas kunskap och engagemang. Aktiva Seniorer är religiöst, partipolitiskt och pensionärsfackligt obundna.

Aktiva Seniorer i Västerås har 1650 medlemmar. Medlemmarna träffas regelbundet och får genom föreningen ta del av en mängd olika aktiviteter. I samarbete med Medborgarskolan arrangeras olika studiecirklar och föreläsningar i lokalerna på Vasagatan 59. Andra aktivteter som resor, motionsaktiviteter och studiebesök arrangeras året runt. Läs mer om Aktiva Seniorer i Västerås här!

Vardagskultur

Runt om i Mälardalen arrangeras utställningar på äldreboenden och mötesplatser. Utställningarna ”5 frågor” är uppskattade av såväl äldre på boendena som personal och anhöriga som kommer på besök. Utställningarna är framtagna av Medborgarskolan och finns i olika ämneskategorier. Ämnen som de äldre känner igen, kan sitta och minnas tillbaka på och tillsammans njuta av. Både i text och bilder. För mer information om Vardagskultur och ”5frågor” – kontakta närmaste lokalkontor.