Startar snart

Nedan kan du se några utvalda kurser som startar inom kort i Jönköping, Gislaved, Värnamo, Vetlanda och Sävsjö och där det finns ett fåtal platser kvar. Passa på att anmäla dig och få en lärorik och inspirerande vår!

JÖNKÖPING

Engelska, konversation medel

Engelsk konversationEn kurs med inriktning på det talade språket, som passar dig som vill utveckla din förmåga att konversera på engelska.

Läs mer och anmäl dig till Engelsk konversation

Facebook grundkurs

På Facebook kan du hitta gamla och nya vänner, kanske hålla kontakt med släktingar långt borta eller nätverka med likasinnade. Det här är grundkursen som hjälper dig som har liten eller ingen kunskap om Facebook att komma igång.

Läs mer och anmäl dig till Facebook grundkurs

Medelhavsmat - fisk, skaldjur och vegetariskt

Medelhavskost är inte bara väldigt god utan dessutom nyttig för hjärta och kärl enligt forskning på senare år. Ett av skälen till detta är att man i länderna runt Medelhavet äter mycket antioxidantrika frukter och grönsaker, och använder nyttiga fetter som finns t ex i fisk, nötter och olivolja.

Läs mer och anmäl dig till Medelhavsmat

GISLAVED

Beskär dina träd

BeskärningskursLär dig att beskära dina träd så de blir vackrare och ger bättre frukt. Beskärning är ett skapande arbete, där "materialet" är levande och svarar på det du gör.

Läs mer och anmäl dig till Beskärning


Gjuta i betong

Vill du lära dig att gjuta egna inrednings- och trädgårdsdekorationer i betong? Då är det här kursen för dig. Du får gjuta fågelbad av rabarberblad, ljusstakar, mindre krukor och massor av tips och idéer på vad du kan skapa i betong.

Läs mer och anmäl dig till Gjuta i betong


Medelhavstapas

MedelhavstapasHär lagar vi goda tapas, både varma och kalla, inspirerade av köket runt Medelhavet och främst Italien.
Ingredienser ingår.

Läs mer och anmäl dig till Medelhavstapas


Akvarell för nybörjare. Helgkurs

Akvarell för nybörjareEn helgkurs för dig som har funderat på att börja måla akvarell, men aldrig kommit till skott. Du lär dig om olika typer av material som färger, papper, penslar m.m. Efter kursen kan du grunderna och har fått individuell handledning.

Läs mer och anmäl dig till Akvarellkurs för nybörjare

VÄRNAMO

Gör egna silversmycken

SilversmideNyfiken på silversmide? Den 8 februari startar en kurs i silversmide i Värnamo. Det finns ett fåtal platser kvar, så passa på att anmäla dig idag. Kursen ger dig grunderna, så att du kan tillverka egna silversmycken hemma.

Läs mer och anmäl dig till Silversmide


Lär dig mer om Bokföring

BokföringDen här kursen ger dig grundläggande kunskaper inom bokföring. Du kommer självständigt att kunna sköta den löpande bokföringen i ett mindre företag, eller assistera i en större rörelse.

Läs mer och anmäl dig till Bokföring

Gör skulpturer i Papier-maché

Papier-machéskulpturerPapier-maché är ett fantastiskt konst- och hantverksmaterial. Det är lättillgängligt, utvecklingsbart och ger stora möjligheter till spännande formuttryck. Kursen ger dig grunderna, visar möjligheterna och ger inspiration till fritt skapande.

Läs mer och anmäl dig till Papier-machéskulpturer

VETLANDA

Nyfiken på att utveckla ditt skrivande?

Papier-machéskulpturerMed start i februari har du en fantastisk möjlighet att kunna utveckla dig som skribent och författare tillsammans med Maria Bielke von Sydow. Hon är författare och skribent med eget förlag, BIMA förlag. Tillsammans med Maria genomför vi tre inspirerande skrivarkurser.

Tikva, en ny träningsform

Tikva träningTikva är en ny träningsform med enkla, men effektiva, kroppsövningar. De bygger smidighet och är bra för andning och blodcirkulation. Ord som talas under passet bygger upp, uppmuntrar och förändrar tankar. Alla kan delta efter egen förmåga.

Läs mer och anmäl dig till Tikva

Förarutbildning

FörarutbildningFörarintyget är första steget i Medborgarskolans Sjöliv. Kursen innehåller grunderna i navigation, de vanligaste sjövägsreglerna, tips om lämplig utrustning ombord, båthantering, sjömanskap m.m. Målet för kursen är att erhålla de kunskaper som krävs för examination.

Läs mer och anmäl dig till Förarutbildning

Arabiska för nybörjare

Arabiska för nybörjareDet här är en nybörjarkurs för dig som vill lära dig att föra en enkel konversation på arabiska i olika vardagliga situationer som du kan tänkas hamna i som turist i ett arabiskt land

Läs mer och anmäl dig till Arabiska för nybörjare

KALMAR

Thailändska Nybörjare

Thailändska

Nybörjarkurs för dig som vill lära dig Thailändska! Kursen ger bra baskunskaper i uttal, grammatik och ordförråd. Stor vikt läggs vid förmågan att kommunicera. Även alfabetet, uttalsregler, hälsningsfraser, räkneord,Thailändska namn och traditioner gås igenom grundligt.

Läs mer och anmäl dig till Thailändska

Klädsömnad

Skapa ditt eget mode och anpassa mönster efter din figur och lär dig grunderna i klädsömnad
Du får lära dig knep och förenklingar som gör sömnadsarbetet lätt och effektivt.

Läs mer och anmäl dig

Smartphone för nybörjare

Smartphone

Har du köpt en iPhone men känner att du inte utnyttjar den och dess funktioner fullt ut? En iPhone är betydligt mycket mer än bara en telefon och det kan till en början kännas svårt, att få grepp om vad man kan göra med den och få den att göra som man vill.

Läs mer och anmäl dig till kurs om Smartphone

KARLSKRONA

Akustiskt gitarr, nybörjare 10-14 år

Kom och spela akustisk gitarr i grupp. Du lär dig ackordspel och komp med lätta trevliga låtar.
Vi går igenom gitarrspelets grunder - ackordspel, melodispel och tabulator. Du kommer att lära dig ackompanjera visor, ballader och poplåtar efter gehör samt få en första inblick i notspel.

Läs mer och anmäl dig!

Designa din egen tatuering

Tatuering

Är du intresserad av tatueringskonsten? Vill du designa din egna unika tatuering? Då är du välkommen att delta i den här kursen. Du får först överblicka tatueringens historia och dess rika bildvärld, med tyngdpunkt på hur utvecklingen sett ut i norden. Med detta i minne tar du dig vidare för att rent praktiskt designa din egen tatuering.

Anmäl dig till Designa din Tatuering

Helgkurs i Tovning

En gammal traditionell teknik som måste pråvas. Kom och få en känsla för ull. Du kan lära dig att tova vackra och praktiska föremål. Vi gör halsdukar eller vantar eller pulsvärmare. Kanske du vill testa att göra prydnadssaker men även rymliga saker såsom väskor, "korgar" förvaringsgrejer.

Anmäl dig till helgskurs Tovning

LINKÖPING

Mönsterkonstruktion

Kursen syftar till att ge dig praktiska och teoretiska kunskaper i mönsterkonstruktion och design samt textilkunskap med avseende på kläder. Idéprocessen synliggörs och du får prova och utveckla dina egna idéer och uttryck som grund för sitt klädskapande.

Läs mer och anmäl dig

Libanesisk matlagning

Libanesisk matlagning

Lär dig laga underbart god libanesisk mat med influenser från Medelhavet och Orienten.
Vi lagar tillsammans och vår kursledare Jeanine Daou berättar allt om libanesisk matkultur.

Anmäl dig till Libanesisk matlagning

Silversmide, helgkurs

Lär dig silversmidets grundläggande tekniker. Forma ett smycke till prydnad eller en bägare till dagligt bruk. Du tränar upp ditt formsinne och lär dig olika sätt att dekorera. Kursen går lö-sö, k.l 09.30-16.30 båda dagarna.

Anmäl dig till Silversmide

NORRKÖPING

Praktiskt foto

En fotokurs med praktisk fotografering, som består av 2 teorikvällar, torsdagar kl 18.30 samt 3 praktiska tillfällen. Kursen går under 3 veckor och är anpassad för den digitala systemkameran.

Anmäl dig till Praktiskt foto

Vinkunskap - After Work

Vinprovning

Torrt och friskt, bärigt och fruktigt, djärvt och ungdomligt - det finns många sätt att beskriva vin.... Spendera en fredagkväll att fördjupa dig i Italienska vinter med dina vänner eller kollegor. Ledare är Medborgarskolans italienskaledare Katia Losanno, som har ett stort vinintresse och har arbetat på vingård.

Välkommen på After Work hos Medborgarskolan

MJÖLBY, MOTALA, VADSTENA

Helgkurs i Silversmide, Mjölby

Lär dig hur man formar silver från råmaterial till smycken och föremål
av egen personlig stil. Kursen går både lördag och söndag 26-27 april,
kl 10.00-16.00.

Anmäl dig till Silversmideshelg

Föreläsning: Motalas historia "Staden med den låga moralen och de höga popplarna"

Lär känna din stad! Detta är första delen av två föreläsningar om Motalas Historia. Här berättar P:G Andersson om Motalas Historia från stenålder fram till sent 1900-tal. Här får du bekanta dig med livet kring strömmen, Köpings uppgång och stadens invånare, verkstadens betydelse och mycket mer!

Anmäl dig till föreläsningen

Måla med akvarell i vackra Vadstena

Akvarell

Väck din kreativitet med akvarell i sommar! För att få inspirationer till ditt personliga uttryck får du prova på akvarelltekniker och experimentiellt måleri. Här får du tips om matrial, färg och tekniker. Följ med på upptäcksfärd med dina färger i Vadstena!

Anmäl dig till Akvarell i Vadstena

SÄVSJÖ, VETLANDA

Motorsågkörkort, Sävsjö

Lär dig hantera motorsågen på ett säkert sätt. I samarbete med Skogsstyrelsen genomför Medborgarskolan under tre dagar en utbildning, där du får möjlighet att examinera dig för motorsågskörkort.
Anmäl dig till Motosågkörkort

Biodling, Sävsjö

Biodling

Kursen lär dig bikupans hemligheter, såväl i teori som praktik. Flera av träffarna sker i vår vackra natur där bina är med. Kostandsfritt!

Anmäl dig till Biodling

Korttrolleri, Vetlanda

Pröva på korttrolleri, close up trolleri med vardagföremål och scen trolleri. Föreläsningen inleds med en uppvisning var efter du får lära sig och träna trick själva och själv välja om du vill uppträda som avslutning eller ej. Innehållet kan anpassas efter deltagarnas eventuella förkunskaper.

Anmäl dig till föreläsning om Korttrolleri

VÄSTERVIK

Bildredigering i Adobe Photoshop

Förbättra dina bilder i Photoshop Elements, som är amatörversionen av det professionella Adobe Photoshop. Unde rkrusen får du Du får lära dig att skapa, retuschera och förbättra dina bilder.

Anmäl dig till Bildredigering

Förarintyg

Förarintyg

För en säker och rolig båtfärd inomskärs eller nära kust är det viktigt att flera ombord har kunskap om sjölivet. Kursen innehåller grunderna i navigation, sjövägsregler, sjösäkerhet, sjöväder och sjömanskap. Dessutom erbjuder vi praktikpass.

Anmäl dig till Förarintyg