De träffades på författarlinjen och skrev en bok

Sofia och Viktoria träffades på författarlinjen, diplomutbildning

Sofia Rasmussen och Viktoria Höglund träffades när de gick på författarlinjen, diplomutbildning i Stockholm. Viktoria är ekonom i botten och har även studerat psykologi samt startat eget. Sofia driver ett analysföretag och har arbetat internationellt med kvinnors mänskliga rättigheter i Vietnam och Slovakien. De har båda ett stort intresse för skrivande och valde efter studierna att tillsammans skriva en bok!

Hur var första tillfället på författarlinjen? Hur går en lektion till?

Första tillfället var både kul och intressant! I gruppen fanns människor i olika åldrar med olika bakgrund, det var berikande! Gemensamt var att alla älskade att skriva. De flesta var, liksom vår lärare Helga Härle, väldigt engagerade vilket märktes i klassrummet. Att dela med sig av sitt skrivande till helt okända personer kändes lite utlämnande och jobbigt den där första lektionen, men det gick över förvånansvärt fort. Vi lärde oss att lyssna och ge konstruktiv feedback på varandras texter och det har vi haft stor användning av efteråt.

Oftast hade vi ett tema som vi gick igenom på lektionen, sedan genomförde vi övningar på samma tema och slutligen fick vi en hemläxa. Ett tema kunde exempelvis vara miljöskildringar, dialog eller att skapa en karaktär. Övningarna kunde handla om att lyssna på ett samtal, stjäla vissa repliker och sedan jobba vidare utifrån det. Eller att beskriva en miljö eller karaktär utifrån vissa givna premisser.

Hade ni skrivit mycket innan ni gick diplomutbildningen, kanske gått andra skrivkurser?

Vi hade båda skrivit en del, men mest ”på kammaren” för skojs skull. Viktoria hade gått en väldigt kort distanskurs, men inget avancerat.

Från jobbdröm till drömjobb – Dags att ta steget?Berätta om boken ni har skrivit! Har ni kunnat använda er av de skönlitterära kunskaperna i framställandet av den?

Boken heter Från jobbdröm till drömjobb – dags att ta steget? och släpptes 2016. Den handlar om att våga sadla om och göra verklighet av sina yrkesmässiga drömmar. Den bygger på våra gemensamma erfarenheter och efterforskningar kring värderingar i arbetslivet, trender och samhällsmönster. Vi har dessutom genomfört en rad djupintervjuer med personer som har realiserat sina drömmar, bestämt sig för att avstå eller fortfarande tvekar.

Vi ville skriva en bok där läsaren kan svepas med, känna igen sig själv och känna med huvudpersonerna – även om det är en fackbok. Vi ville undvika det snustorra och faktarabblande, även om ingenting i boken egentligen är fiktivt. Så vi hade absolut användning av de skönlitterära kunskaperna!

Hur gick processen till när ni skulle bli publicerade?

Vi förstod tidigt att processen skiljer sig åt beroende på om du vill ge ut en fackbok eller en skönlitterär bok. Om du skickar in ett skönlitterärt manus måste du i princip ha skrivit klart allting först. Om du vill ge ut en fackbok behövs inte alltid det. I vårt fall gick det till så att vi skickade in en synopsis samt ett par ”provkapitel” till några olika förlag. Nästan direkt blev vi kontaktade av Roos & Tegnér. Vi träffade dem, diskuterade boken, bollade tankar, träffade dem igen – och sedan fick vi ett förslag på kontrakt. När vi några månader senare hade skrivit även de sista kapitlen tänkte vi att vi nästan var klara… så var det inte. Arbetet med redigering, omslag och senare även PR är mycket mer omfattande och tidskrävande än man först kan tro. Men det var kul också!

Vad var det viktigaste ni fick med er från utbildningen?

Övergripande fick vi med oss glädjen i att skriva och en dröm om att faktiskt en dag ge ut en bok! Vi fick också med oss en hel del konkreta verktyg som vi har haft användning av efteråt, både när det gäller det egna skrivandet och när det gäller att ge feedback på andras texter. En del av Helga Härles ord klingar dessutom fortfarande i huvudet när vi skriver:

  • ”Tänk på att ’show’ innan ’tell’!”
  • ”Är den där karaktären verkligen rund?”
  • ”Hur blev den där kvinnan allvetande helt plötsligt?”
  • ”När texten är så där förklarande skapar det en känsla av distans”

Sedan träffade vi ju varandra på kursen, och ytterligare en person som heter Kristina Folkesson. Vi tre fortsatte träffas efteråt. Inledningsvis gav vi varandra feedback på olika sorters texter (även texter som vi arbetade med på våra jobb, som hemsidetexter, affärsplaner, rapporter), bollade bokidéer och drömde om att någon gång ha mer tid för skrivandet. Senare utvecklades vår vänskap, vi reste ihop och pratade om det mesta här i livet. Och slutligen tog vi två alltså steget och skrev en bok ihop!

Läs mer om våra kurser och utbildningar

Läs mer om författarlinjen i Stockholm

Se alla skrivarcirklar

Se samtliga diplomutbildningar