Från diplomutbildning till caféägare

Från vänster: Oksana Creutz och Carina Malmsten

Hösten 2016 gick Carina Malmsten och Oksana Creutz diplomutbildningen Raw foodkock på Medborgarskolan i Stockholm. Knappt ett år senare är de delägare i Café Två Bönor, som ligger i Norra Djurgårdsstaden. Där är förstås raw food en självklarhet på menyn.

Berätta, vad gjorde ni innan ni började på raw foodkock utbildningen?
Carina: Jag var, och är, tandhygienist och jobbar fortfarande med det en dag i veckan
Oksana: Jag har jobbat med många olika saker, senast på SEB-banken och därifrån är jag nu tjänstledig.

Varför valde ni att att utbilda er till raw foodkockar?
Carina: Det som driver mig är framför allt hälsa. Att laga nyttig kost, inte använda socker och så vidare. Lokalen som vi har idag, den hade jag fixat redan innan utbildningen började. Jag bor här i området och började tidigt kolla med de olika byggherrarna om vilka lokaler som fanns i stadsdelen. När jag såg den här tyckte jag att storleken var perfekt och dessutom var den tänkt till ett café. Att jag skulle gå utbildningen var med andra ord välplanerat. Så jag sökte, kom in och där träffade jag Oksana!

Oksana: Och jag har alltid tyckt om att baka, men märkte för några år sedan att ingredienserna i bakningen inte alltid stämde överens med ett hälsosamt liv. Så jag började lära mig att baka raw food, eftersom jag tycker väldigt mycket om sötsaker. Jag startade så småningom ett instagramkonto, kände hur intresset utvecklades och att jag ville fördjupa mina kunskaper inom raw food. Att starta ett café var förstås en stor dröm, men jag visste att jag inte skulle klara av att göra det på egen hand. Men så mötte jag Carina på utbildningen och idag vill jag verkligen fortsätta att utvecklas till att bli en riktigt bra raw food dessertkock.

Vad är den stora utmaningen med att starta eget?
Carina: Att vara här på plats. Men också allt pappersarbete. Allt som ska fixas. Allt som ska ringas. Lagar. Tillstånd. Det är mycket regler hos både Livsmedelsverket och Tillståndsmyndigheten och det gäller att se till så att man skriver rätt. Allt sånt. DET tar tid. Sedan gäller det också att kunna tillgodose, och ta hänsyn till, att vi har olika typer av målgrupper och kunder. Här bor till exempel allt från ungdomar och föräldralediga till äldre par som har flyttat från sin villa. Vi kan inte bara ha ett utbud som är baserat på raw food eller vegan, utan det måste finnas en balans. Det tror vi är ett vinnande koncept!

Till sist, kan ni rekommendera Medborgarskolans diplomutbildning raw foodkock?
Carina: Ja, absolut! Du får ett annat tänk.
Oksana: Du kan också välja att gå utbildningen för din egen skull, utan att vilja jobba med raw food. Lära dig hur man lagar hälsosam mat. Vidga vyererna med allt från bakverk till intressanta såsrecept!
Carina: Många kanske inte prövar raw food konceptet för att de tycker det är för krångligt. Men det är inte alls svårt.
Oksana: Nej, och många recept är inte svårare än att du lägger alla ingredienser i en blender och sedan är det klart!

Vill du veta mer om utbildningen?

Läs mer om diplomutbildningen Raw foodkock