Intervju med kursledare Ulrika Hoffer

Ulrika Hoffer kursledare Raw food

Ulrika Hoffer är kostrådgivare, författare och undervisar på våra kurser och utbildningar inom Raw food, näringslära, superfood och vegansk matlagning.

Hur började ditt eget intresse för Raw food?

Jag hade en stressad vardag och var helt ointresserad av mat och matlagning tills jag fick ett barn som hade massa problem med magen, som visade sig vara mjölkallergi. Jag fick upp ögonen för mat och dess betydelse för hälsan och en helt ny värld öppnades för mig. I samma veva som min privata nödvändighet gjorde att jag var tvungen att lära mig mer om mat prickade jag in den mjölk- och glutenfria megatrenden som kom samtidigt. Det var min utgångspunkt. Det är inget tråkigt tröstpris utan mat är verkligen kul.

Hur länge har du jobbat hos oss?

För sju år sen var jag och en kompis båda föräldralediga och drev då samtidigt en blogg, Råsmart, som handlade om mat. Jag tyckte inte att det räckte med bloggen utan kontaktade Medborgarskolan för att jag ville förmedla min kunskap till andra.

Vilken är den största utmaningen som du ställs inför som kursledare?

Det brukar vara ett stort spann på deltagarna så där har jag en viktig roll och utmaning i att få alla att känna att de utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Alla gillar olika typer av mat och har olika smaklökar. Det är mer än att bara lära sig recepten. Det handlar om att förstå strukturer, kunna hitta smakkombinationer och lära sig mer om råvaror.

Ulrika Hoffer kursledare Raw food

Hur lägger du upp kurserna och utbildningarna?

Jag försöker att hela tiden sträva efter att förbättra. Jag försöker att anpassa utifrån säsong och plockar in de som jag anser saknas på motsvarande utbildningar och kurser på andra ställen. I grunden är jag journalist och är därför van vid att ifrågasätta ofiltrerade informationskällor. Dessutom är jag både utbildad kostrådgivare och coach. Kombinationen av detta är en viktig nämnare då det blir mycket ställningstagande när det gäller näringslära och i min lärarroll kan jag därför förmedla nyanserad kunskap till mina deltagare.

Vad är det bästa med att vara kursledare på Medborgarskolan?

Mötet med människor ger så oerhört mycket. Det är högt i tak, trevlig stämning och kul på kurserna. Jag får följa mina kursdeltagares utveckling samtidigt som jag själv har utvecklats en hel del under mina sju år på Medborgarskolan. Mat, mental hälsa och prestationer hänger ihop och det vill jag förmedla.

Ulrika Hoffer kursledare Raw food

Vill du gå en kurs eller utbildning?

Se alla kurser och utbildningar med Ulrika Hoffer här