Musikgala ska hjälpa svältande landsmän

När Zuhir Hersi fick se ett inslag om svältdrabbade flyktinglägret Dadaab i Kenya på nyheterna, bestämde han sig för att starta en insamling. Lördagen den 17 september står svenska och internationella artister på en scen i Göteborg och sjunger för mat och mediciner. Biljettintäkterna går oavkortat till de drabbade.

Crossfire sjunger för Dadaab
Zuhir Hersi kontaktade vännen och Medborgarskolans egen Fozi Siid för att få hjälp med att anordna en välgörenhetsgala. Internationellt välkända artister som Nimco Yasin och Maryan Morsal kommer att uppträda, liksom svenska Crossfire, Ken och Dogge.
- Flera av artisterna har skrivit särskilda låtar till galan och vi hoppas att det ska bli en skiva som kan säljas i samma syfte, säger Fozi Siid.

Inga mellanhänder
Både Zuhir Hersi och Fozi Siid har rötterna i Somalia, varifrån de flesta flyktingar i lägret Dadaab kommer. Tillsammans åker de ner med pengarna i början av oktober och varenda krona ska gå till förnödenheter för de drabbade. Övriga utgifter, som flygresor, hyrbil och transporter, står olika sponsorer för. TV4 kommer att följa med och filma hela resan fram. Hjälporganisationer på plats gör därefter de nödvändiga inköpen.
- Vackert är också att den här galan gett upphov till liknande insamlingar runtom i landet. Det är jag väldigt glad för, säger Zuhir Hers.