Smakprov ur kursen Släktforskning online

Kursen vänder sig till dig som är nybörjare i släktforskning. Du kommer lära dig grunderna i släktforskning, hur du använder de olika kyrkböckerna, samt andra arkiv.

Under kursen är det du som är huvudpersonen och du kommer att börja med att göra din egen antavla, för att sedan fortsätta leta bakåt i din släkt. Kursen är indelad i sju olika avsnitt. Varje avsnitt har flera sidor. I varje avsnitt finns det material i form av filmer, pdf dokument som du laddar ner, länkar till olika hemsidor och övningsuppgifter.

Kursen innehåller

  • Avsnitt 1 - Egen kartläggning, Kyrkböcker, Källhänvisningar
  • Avsnitt 2 - SCB- material, Folkräkningar 1970, 1980 och 1990, Sveriges Dödbok 1901- 2009, Hitta nu levande personer
  • Avsnitt 3 - Födelse- och dopbok, Husförhörslängd, Lysnings- och vigselbok, In- och utflyttningslängd, Död- och begravningsbok
  • Avsnitt 4 - Namnbruk, Läsa gammal stil, Olika yrkesgrupper
  • Avsnitt 5 - Sekretess, Källkritik, Släktforskarprogram
  • Avsnitt 6 - Arkiv, Rotemansarkivet, Släktforskarföreningar
  • Avsnitt 7 - Gravar, Bouppteckningar

Kursledare


Stefan, Marianne, Eva och Sten-Sture

Smakprov ur kursen

Det bästa när man börjar släktforska är att börja gräva där man står. Här följer en del tips om hur man samlar information av olika slag som man har i sina egna gömmor eller tillsammans med släktingar samt hur man börjar strukturera denna information

Exempel från avsnitt 1: Gräv där du står

Denna film visar en del tips om hur man samlar information av olika slag som man har i sina egna gömmor samt hur man strukturerar denna information.


Exempel från avsnitt 4: Namnbruk

Våra förfäders namn stavades på många olika sätt i gamla kyrkoböcker och andra handlingar. Det finns många olika stavningar av samma namn. De olika stavningarna behöver inte vara någon vilja eller eventuell önskan från föräldrarna. Det kan vara skrivsvårigheter och stavningsnormer i äldre tider som gör att stavningarna blir olika.

Intressanta länkar där du kan läsa mer om namnbruk

Exempel från film

Vill du veta mer om kursen?

Läs mer om kursen och anmäl dig här