Arbetsträning och förstärkt arbetsträning

Arbetsträning i Stockholm

Är du inskriven på Arbetsförmedlingen och behöver arbetserfarenhet och referenser för att komma närmare arbetsmarknaden? Då kan arbetsträning eller förstärkt arbetsträning vara något för dig.

På Medborgarskolan erbjuder vi arbetsträning och förstärkt arbetsträning inom en rad olika yrkesroller och på en rad olika orter. All verksamhet är vår egen och vi har mycket goda möjligheter att skräddarsy arbetsuppgifterna - utgångspunkten är dina egna kunskaper, erfarenheter, förutsättningar och intressen. Du har även möjlighet att prova på flera olika yrkesroller.

Parallellt med arbetsträningen arbetar vi med att öka din kompetens inom en rad olika områden. Det kan till exempel handla om att arbeta med ditt CV och personliga brev, att stärka din förmåga att kommunicera i tal och skrift, att ge dig ökad erfarenhet inom IT-området, att stärka din förmåga att planera och uppnå de mål som du ställer upp och så vidare.

Vill du veta mer?

För närmare information om hur du arbetstränar hos Medborgarskolan kontaktar du din handläggare på Arbetsförmedlingen. Du är även välkommen att kontakta Mats Åkerström på Medborgarskolan på tel 072-076 69 35 alternativt mats.akerstrom@medborgarskolan.se

Arbetsträningen ges på följande orter: Hagagatan i centrala Stockholm, Bredäng, Hjulsta, Hammarby sjöstad samt i Norrtälje.

Nedan följer några exempel på yrkesroller där du kan samla värdefull arbetslivserfarenhet:

Administration

Exempel på uppgifter: insamling av närvarolistor; följa med handläggare på kvalitetsbesök i studiecirklar; iordningställa studiematerial till studiecirklar; göra affischer till föreläsningar i datorn; affischera om föreläsningar; arkivera studiematerial och närvarolistor; göra utskick; arbetsuppgifter som utförs i Word och Excel; färdigställa diplom och intyg; ordna med förtäring till olika evenemang och kurser; assistera i studiecirklar och undervisning dagtid; arbeta på marknadsavdelningen med sociala medier, kampanjer etc.; researchuppdrag

Orter: Hagagatan i centrala Stockholm, Bredäng, Hjulsta, Hammarby sjöstad, Norrtälje
Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs. Arbetsuppgifterna anpassas efter dina kunskaper, erfarenheter, förutsättningar och intressen.

Trivselvärdar - vaktmästarsysslor

Exempel på uppgifter: hålla ordning i våra utrymmen och utföra enklare vaktmästarsysslor; iordningställa lokaler inför föreläsningar och studiecirklar; enklare reparationer och underhåll av inventarier; göra allmänna ärenden; transportera material till och från andra verksamhetslokaler; packa material för transporter; gå ronder i de olika klassrummen och kontrollera att bord och stolar är i bra skick; vid behov – dra åt skruvar på stolar och bord eller gör enklare reparationer; justera bordsbenen så att borden inte står och vickar; göra enklare ommöblering efter olika behov; hjälp vaktmästarna att packa upp och montera nya möbler; administrativt jobbar man med checklistor som förs in i särskilda dokument i datorn; felanmälningar görs per mejl till serviceavdelningen.

Orter: Hagagatan i centrala Stockholm, Hammarby sjöstad, Norrtälje
Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs. Arbetsuppgifterna anpassas efter dina kunskaper, erfarenheter, förutsättningar och intressen.

Trivselvärdar – service

Exempel på uppgifter: gå ronder i huset och göra det trevligt; ställa i ordning bord och stolar; torka av borden; se till att det finns fungerade tavelpennor, taveltorkare och sudd; plocka undan tidningar, skräp, koppar, glas och annat från borden och golvet; vädra; hålla rent och snyggt utanför våra entréer; på ronden ska de olika arbetsuppgifterna prickas av på en checklista när de är gjorda; eventuella felanmälningar görs per mejl till serviceavdelningen.

Orter: Hagagatan i centrala Stockholm, Bredäng, Hjulsta, Hammarby sjöstad, Norrtälje
Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs. Arbetsuppgifterna anpassas efter dina kunskaper, erfarenheter, förutsättningar och intressen.

Trivselvärdar - miljö

Exempel på arbetsuppgifter: stärka och utveckla vårt miljöarbete och arbeta praktiskt med miljöfrågor; skapa och hålla miljöpresentationer; pappersåterbruk genom tillverkning av bl.a. anteckningsblock; grundläggande service och påfyllning av papper i kopieringsmaskiner; informera om och ansvara för återvinningskärl; skötsel av vår återvinningshörna; sätta sig in i återvinningssystemet; göra materialinköp utifrån ett miljöperspektiv; se över allt som har med miljön att göra och undersöka vilka utvecklingsmöjligheter som finns; arbetet är mångsidigt och utvecklande på flera olika plan - dels är arbetet praktiskt, som när material ska omformas till direkt återanvändning (till exempel anteckningsblock och återvinningslappar), dels är det ett kreativt planeringsarbete när du informerar samt utvecklar logistik för hantering av återvinningsbart material; arbetet kommer att ha en utvecklande social prägel, då det gäller att vara verksam över hela arbetsplatsen; du samarbetar med elever, kursdeltagare och personal; ett moment i arbetet är att läsa på och skapa nya kunskaper inom miljöområdet, något som utvecklar Medborgarskolans arbete kring hållbarhet.

Orter: Hagagatan i centrala Stockholm, Hammarby sjöstad, Norrtälje
Förkunskaper: Ska du arbeta som miljövärd krävs att du har ett intresse för miljöfrågor. Du tycker om att samarbeta och vill vara med och utforma dina uppgifter och utforska återvinningsarbetet. Grundläggande kunskaper i svenska i tal och skrift krävs.

Sy och återbruk

Arbetet sker i samarbete med Stockholms Tillskärarakademi, grundad 1913. Exempel på arbetsuppgifter: sy och sömnad, hantverk och återbruk av kläder, andra textilier och smycken; utsmyckning av våra lokaler med exempelvis gardiner och väggprydnader; samarbete med ideella föreningar, äldreboenden etc. som vi skänker färdiga produkter till; vi arbetar med symaskin och annat handarbete; här får du ta vara på återvunna kläder, skor, väskor och accessoarer, laga återvunna klädesplagg som är trasiga, sy om insamlade kläder och textilier; här får du chans att utvecklas och prova nya grepp inom textil och skapande i återvunna material, tillverka väskor, textilinredning, accessoarer med mera.

Orter: Hagagatan i centrala Stockholm, Bredäng, Hjulsta
Förkunskaper: För dig som har ett stort sy- och hantverksintresse och gärna förkunskaper.

Café/restaurang/bakning

Exempel på arbetsuppgifter: jobba i café med försäljning och inköp; kallskänka; bakning; planera och handla utifrån inköpslistor; förbereda smörgåsar, bullar och kakor till Medborgarskolans deltagare; förbereda inför skolmåltider; arbetet anpassas efter deltagaren och bedrivs i något av våra caféer och/eller lunchrestauranger

Orter: Hagagatan i centrala Stockholm, Hammarby sjöstad
Förkunskaper: Du är öppen och social och tycker om att samarbeta. Grundläggande kunskaper i svenska i tal och skrift krävs.