Handikappsegling

En färd för självkänslan

En katamaran är en båt med två parallella skrov. Den lutar alltså inte vid segling, något som gör den idealisk för exempelvis rullstolsburna personer. I ett samarbete mellan Medborgarskolan och stiftelsen Handicat seglade funktionshindrade katamaranen i Norrtälje skärgård.

Under tre dagar i juni seglade den handikappanpassade katamaranen i Norrtälje skärgård. Olle Hansen är initiativtagare till projektet och själv cp-skadad. Han menar att det stärker självkänslan att få segla på samma villkor som vem som helst.

- En person som är totalförlamad kan ändå lyssna på väderleksrapporten, ett nog så viktigt uppdrag ombord.

Rullstol ombord
Att segla är en sinnlig upplevelse: de salta vindarna, måsskratten, de gungande vågorna. För Roland Johansson var det första gången ombord på en katamaran. Han är synskadad och cp-skadad, använder vanligtvis rullator, men ombord på båten fick han sitta i rullstol.

- Det var jättefint väder, men en gång blev vi stående för att det inte var någon vind.

Deltagarna har annars cirklar i allt från teater och foto till rockskola inom Medborgarskolans anslutna verksamhet. Inför färden har de fått förbereda sig genom att gå en förarintygskurs på miniskepparnivå och alla hade en uppgift under seglatsen.

- Jag fick prova på att styra och det var jättekul! säger Roland.

Som ett led i att ge fler funktionshindrade chansen att få segla kommer man att utöka grupperna och anordna fler seglingar under 2011/2012.