Intervju med Marianne Forsell, kursdeltagare

Marianne Forsell, kursdeltagare

Marianne Forsell är kursdeltagaren som gått flera terminer på olika musikkurser på Medborgarskolan i Stockholm. I mars 2017 var hon med i inslaget ”Mötesplatsen” på SVTs Go'kväll där hon berättar mer om sitt kursintresse och den gemenskap som finns kring musik och att spela i band.

Hej Marianne!

Vilka kurser har du gått på Medborgarskolan?
Jag har gått olika gitarrkurser och ”Spela i band! Blues”. Sedan jag fick Brian Kramer som kursledare har jag gått varje termin för att det är så kul, han är en central del av detta. Den senaste kursen jag gick var Slide Guitar, en fortsättningskurs, men det händer att det dyker upp nya ansikten. I höstas var det inga nya utan bara sådana som varit med tidigare, många har liksom jag gått på flera av Brians kurser. Bandkursen är annorlunda eftersom den sätts ihop med olika instrument så att det blir en lämplig konstellation.

Känner du att du har blivit bättre och utvecklas i ditt lärande?
Det gör jag definitivt! Brians lektioner är så inspirerande, det är inte så mycket papper utan mycket går ut på att lyssna och spela. Vi är 6-9 deltagare och på Slide Guitar-kursen är det ofta någon som filmar på lektionerna och delar till de andra så att man kan titta på den i efterhand. På Spela i band-kursen är det inte bara att spela, man samarbetar i grupp och det var helläskigt i början. Det finns inspelningar från den första terminen, men de vill jag inte lyssna på nu... haha. Fast man blir ju bättre, man måste börja någonstans. Så länge det ger mig någonting att gå kurs så finns det ingen anledning att sluta. Man lär sig mycket hela tiden!

Genom Spela i band-kursen får man möjlighet att spela ihop och träffa nya människor. En möjlighet för någon som kanske inte har vänner som spelar?
Ja precis, kanske man är osäker på om man är redo. Kursledaren är där mer som en coach, han säger inte direkt att ”den här terminen ska ni spela det här”. Man utgår väldigt mycket från en känsla kring en låt, ofta är det de som sjunger som styr låtvalet. Faktum är att det får ringar på vattnet, det blir liksom en annan kompiskrets på sätt och vis. Kanske inte att man träffas privat, men man möts kring ett gemensamt intresse. Det är kul!

Hur ofta ges det tillfälle att stå på scen?
Genom "Spela i band! Blues" har vi möjlighet att spela på Brian Kramers jam på krogen Engelen. Men det är för att det är han som har kursen, det är inte en självklar grej, så jag är tacksam för att möjligheten finns! Det är en sak att stå på scen när man gör något repeterat, men det är något helt annat att vara med på jammet och spela med människorna som råkar stå på scen just då. Man improviserar och vet aldrig vad som kommer, en härlig utmaning. Mitt nya lördagsnöje!

Hur kom du i kontakt med SVT, kontaktade de dig eller såg du en annons?
De letade efter personer till ett inslag i Go'kväll som handlar om att människor möts på lite oväntade ställen. Att man gör något som involverar flera människor och som man mår bra av. De kontaktade Medborgarskolan och fick prata med Brian, som förmedlade kontakten. Visst, jag var väl inte det ”självklara valet", det finns många unga musiker som spelar och håller på med blues – den "typiska musikern". Men Brian tänkte att det kunde vara roligt att lyfta en person som man kanske inte tror håller på med det den gör, som jag.

Fokus i TV-inslaget är alltså att träffa andra människor och göra saker tillsammans?
Ja precis, att man gör något oväntat och att det inbegriper andra människor. Eller att man gör något nytt! Jag har ju inte stått på scen förut, inte förrän 2015! Dels var de hemma hos mig och filmade och vi pratade lite om blues och musik, och sedan åkte vi in tillsammans till kursen. Andra gången filmade de när jag spelade på jammet.