Roza Takiporian

Intervju med Roza Takiporian som gick Medborgarskolans författarlinje 2009 och debuterade med en novellsamling 2012

Berätta, hur hamnade du på Medborgarskolans Författarlinje?
Jag sökte till Författarlinjen på Medborgarskolan för att jag ville utveckla mitt kreativa skrivande. Just då läste jag journalistik på Södertörns högskola och kände att jag ville lägga mer kraft på mitt kreativa skrivande för att se vart det kunde leda.

Vad tyckte du om utbildningen?
Det var helt fantastiskt att gå utbildningen! Jag har läst många kurser och hoppat lite mellan olika utbildningar. Lektionerna på Författarlinjen var utan tvekan bland de bästa lektioner jag haft. Där fanns så mycket inspiration att hämta för att utveckla skrivandet. Så många bra övningar och framförallt så var det bra att få respons på sina egna alster. Det har hjälpt mig mycket. Jag har lärt mig att ta kritik på ett konstruktivt sätt, vilket är viktigt för att man ska bli en bra skribent.

Hur var kursledaren och hur var det att träffa andra skribenter?
Helga Härle var en utomordentligt bra lärare. Hon brann för det hon gjorde och försåg oss med bra skrivövningar som jag än idag använder för att få igång mitt skrivande. Helga gav mig ordentliga verktyg för skrivandet. Att träffa andra skribenter var också väldigt givande. Vi var i olika faser i livet och på olika nivåer i vårt skrivande, men den gemensamma nämnaren var passionen för skrivandet. Vi var där för att vi ville skriva, inget annat. Vi fick lära oss att ge och ta kritik – en ovärderlig kompetens för en författare.

Vad var det roligaste respektive nyttigaste på utbildningen?
Vi fick till exempel skriva under tidspress, och sedan låta papperet gå vidare till klasskamraten bredvid, som skulle fortsätta på den sista meningen utan att veta vad jag skrivit innan. Resultatet blev konstiga men väldigt roliga texter. Det nyttigaste under utbildningen var nog just att få möjlighet att visa sina texter för andra som sen skulle ge respons. En annan givande del av utbildningen var att få läsa upp sina texter, det gav oerhört mycket.

Hur gick det till när du fick din debutbok antagen?
Jag visste att det skulle bli svårt att få en novellsamling antagen, samtidigt som mitt mål just då var att få ut min bok. Därför bestämde mig för att skicka manuset till ett mindre förlag som jag tyckte var intressant. Jag fick svar från förläggaren som skrev att han tyckt om mitt manus och ville ge ut det. Det var en underbar känsla - ganska overklig att någon ville ge ut min bok! Därefter inleddes ett långt redigeringsarbete i samarbete med förläggaren. Mycket tack vare Författarlinjen hade jag lärt mig att ta och hantera kritik, vilket gjorde det lätt att samarbeta. Redigeringsarbetet handlar om att ge och ta, och att inse att läsaren ser texten med andra ögon. Det perspektivet är viktigt att man som författare tar in.

Skriver du på en ny bok och är det också en novellsamling?
Tyvärr kan jag inte säga så mycket om min andra bok eftersom jag är i ett mycket tidigt stadium av skrivandet. Jag arbetar med två bokprojekt. Det ena är en roman och den andra är början på ännu en novellsamling. Det är annorlunda nu eftersom bokidéerna kräver mycket mer av mig än min första bok. Min första bok var liksom ingen bokidé till en början utan blev det mot slutet när jag insåg att jag i princip hade skrivit en novellsamling utan att veta det.

På Medborgarskolan finns skrivkurser på olika nivåer och med olika inriktningar. Här kan du läsa mer om Författarlinjen, Skriv Kriminellt och övriga skrivkurser.