Textil Intarsia

– en unik kurs med textilkonstnären Inger Johanne Rasmussen

Inger Johanne Rasmussen är en av Norges mest kända textilkonstnärer. De senaste 15 åren har hon gjort textila bilder i en intarsiateknik som hon själv har utvecklat. Hon har haft flera stora separatutställningar, senast hösten 2015 på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm.I februari kommer Inger Johanne till Medborgarskolan med helgkursen Textil Intarsia.

Hur kom det sig att du började arbeta med textilkonst?
Det började med att mamma lät mig och min tvillingsyster pyssla när vi var små. Jag var från början duktig på att sy och tyckte om att arbeta med textil, och eftersom jag inte blev stoppad rullade det på.

När du gör ett textilkonstverk, vet du redan från början vilket motiv det ska ha?
För det mesta utgår jag från en teckning jag har gjort, som i sin tur alltid är inspirerad från en annan textil. Det kan till exempel vara en scarf som jag tycker är fin, som ger mig lust att göra ett arbete. Det kan vara färgkombinationerna i den, hur ljusa färger står i kontrast till mörka till exempel. Sedan börjar jag ofta arbeta med ett grundmönster och under arbetets gång växer det så småningom fram en historia ur materialet.

Tekniken är dessutom sådan att jag kan klippa och förändra under arbetets gång. När jag arbetar med vävt material, måste jag planera mycket noggrannare. För har man kommit halvvägs in i ett vävarbete och upptäcker att ”där skulle jag ha velat haft en gul fläck” – så är loppet kört. Men i den här tekniken kan jag klippa in den gula fläcken utan problem.

Skulle det vara någon skillnad om dina verk var målade?
Absolut! Mina bilder är alltid i dialog med en textil tradition. Skulle jag måla de här motiven skulle det bli helt andra motiv. Jag vill att mina textilmotiv ska reflektera vår historia, jag vill koppla mig på och sy mig in i vår tusenåriga textila historia av bolsterränder, blommor och kuber.

Var får du själv inspiration från?
Jag läser mycket böcker. Men inspiration hittar jag egentligen överallt. Inte minst i textilier som sagt. Sedan är jag även inspirerad av renässansmåleri och samtida konstnärer som Hilma Klint, Josef Frank, Jens Fänge och Hannah Ryggen.

I februari håller du kurs på Medborgarskolan, vad kan kursdeltagarna förvänta sig?
Att få lära sig tekniken först och främst, men jag hoppas också på att vi kommer att ha många roliga samtal om textil och mönster. Min mission är att lyfta fram en kvinnlig historia, att få upp den från soffkudden till galleriväggen. Så under våra dagar tillsammans kommer vi att arbeta med mindre arbeten, för att lära tekniken, och så kommer jag att visa hur det går till när jag färgar in ull. Jag tänker mig också att alla deltagare kommer till kursen med sitt personliga uttryck och att det gör att även jag kommer att få se färgkombinationer och mönster som är helt nya!

Ska kursdeltagarna förbereda sig på något särskilt sätt, rent kreativt?
Nej, det behöver de inte. Men de får gärna bekanta sig med mitt arbete via min hemsida www.ingerjohanne.no där det bland annat finns en film de kan kika på. Sedan får de gärna ta med sig egna böcker om textiler till kursen, som vi kan kika i som inspiration.

Textil Intarsia 20-21 februari 2016

Anmäl dig till kursen här!