Anastasia föreläser om HBTQ-frågor och driver Europas första könsneutrala modellagentur

#kärlekmellanmänniskor

Anastasia är en 20-årig transsexuell kvinna som vuxit upp och bor i Vetlanda. Hon föreläser i transfrågor och sexuella övergrepp samt driver Europas första könsneutrala modellagentur.

Du kom ut redan som 14-åring, hur var det?
Min mamma, pappa och syskon tog det bra och det gjorde även mina närmaste vänner. Men när jag tänker på det i efterhand så var det fruktansvärt i skolan och många elever som inte kände mig var hemska. Jag önskar att skolan hade tagit ett större ansvar, och att jag hade fått mer stöd därifrån.

"Jag önskar att skolan hade tagit
ett större ansvar"


På vilket sätt var det fruktansvärt i skolan?
Jag mådde dåligt i skolan efter att jag kom ut för att äldre elever inte respekterade mig. Jag bad skolpersonal att prata med de äldre eleverna för jag tänkte att om de respekterar mig så kanske det smittar av sig på de yngre eleverna. Jag möttes av en väldig oförståelse. Jag ville till exempel inte längre bli kallad Anton för det var inte längre jag. En del skolpersonal fortsatte att göra det ändå mot min vilja. Det slutade med att min pappa fick ringa till skolan och säga åt på skarpen och efter det kallades jag för mitt rätta namn Anastasia. Det stör mig fortfarande att det jag sa ignorerades och att det krävdes en vuxen för att få skolan att lyssna. Det är fel att det inte räckte med att jag sa till. Jag kände att jag inte hade makt över min egen identitet.

”Det kan till och med ha varit en fördel att jag var så pass ung och hoppfull om livet”


Tror du att det hade varit lättare att komma ut om du varit äldre?
Nej, det tror jag inte. Det kan till och med varit en fördel att jag var så pass ung och hoppfull om livet. Jag tror att det kan ha hjälpt mig.

Har du förlorat några vänner sen du kom ut som transsexuell?
Jag har inte direkt förlorat några vänner för att jag är trans, däremot har jag själv sagt upp kontakten med några då jag inte kände att de stod upp för mig eller kallade mig för mitt rätta namn.

Vad möts du av för reaktioner?
Det är främst av äldre jag möts av negativa reaktioner. Det är nog en generationsfråga men det är framförallt äldre personer som faktiskt är elaka. Det kan vara så att de har en gammal och omodern bild av homosexualitet och hbtq-frågor. De är mer dömande och säger saker som sårar på djupet.

”Det viktigaste är att visa respekt för
varandra.”


Vad är viktigast för dig?
Respekt! Man ska inte behöva kunna all terminologi men det viktigaste är att visa respekt för varandra. Jag vill dela med mig av information och kunskap och det är därför jag föreläser, vilket jag började med redan som 14-åring eftersom skolan inte informerade om HBTQ-frågor.

Vad är det som sårar dig mest?
Ord gör mig inte så mycket däremot så är det jobbigt när folk tittar. Det gör mig obekväm för jag kan inte förstå vad det innebär. Jag kan tolka om någon säger ”Jävla transa” men folks blickar är svåra att veta vad de egentligen betyder. Det är även jobbigt när folk ska försöka försvara mig för det är lätt att det blir fel.

Vad skulle du vilja ge för råd till andra 14-åringar som inte kommit ut än?
Ställ mer krav. Det har ni rätt till. Jag har alltid varit väldigt utåt och stark men jag önskar att jag hade kunnat ställa mig upp mot vuxenvärlden. Jag tog emot mycket för jag blev tillsagd att det skulle jag förvänta mig.

”Vårt statement är:
Fuck you till fördomar.”


Berätta mer om din modellagentur!
Det är Europas första och enda könsneutrala modellagentur, Oh My Management, som har modeller som varit med både Fashion Week och i stora modemagasin. Vi kategoriserar inte våra modeller utan alla ligger i samma kategori så länge man har en look som man kan jobba med. Vi ser en person utifrån personens driv och potential, inte utifrån kön, längd och vikt. Vårt statement är ”Fuck you till fördomar.”

Hur ser du på framtiden?
Först och främst vill jag ha ett bra och stabilt liv och en karriär som jag är nöjd med. Men jag vill även vara en renässanskvinna och testa på nya saker och förmedla min kunskap. Just nu håller jag på och skriver en självbiografisk bok som jag planerar att släppa nästa år.

Här kan du läsa ett utdrag ut Anastasias bok

Besök Anastasia modellagentur
ohmymanagement.net

Har du också en berättelse att dela med dig av i syfte att öka kunskap inom HBTQ-frågor?

Under 2017 kommer vi varje månad publicera en berättelse i serien "Kärlek mellan människor". Vi vill nå dig som har en berättelse att dela med dig av! Kontakta oss via detta formulär så hör vi av oss till dig.

Läs mer om berättelseserien #kärlekmellanmänniskor