Ayurveda med Janesh Vaidya

Är livet som du önskar?

Livet börjar vid sextio, säger Janesh Vaidya som hävdar att man idag helt och hållet har missförstått människans livscykel.

Inom Ayurvedan talar man om människans fyra årstider, och hösten är skördetiden.

Det finns en stor skönhet i att inte längre behöva bevisa så mycket och den avspeglar sig i kroppen, i ansiktet, i sinnet menar Janesh Vaidya.

 

 

Ayurveda är sanskrit och betyder kunskap om liv. Det är en urgammal indisk läkekonst som ser människan som en del av naturen och bygger på att man själv kan påverka sin hälsa genom tankar, mat och livsstil.

Medborgarskolans aula är fullsatt när Janesh Vaidya kliver upp på scen. Han är ayurvedaläkare och kritisk till dagens konventionella sätt att behandla patienter inom vården. Han menar att fokus ligger på att behandla symptomet och inte orsaken till problemet.

- Om ditt hus står i lågor, vad ska du göra? Skynda dig att stänga av brandvarnaren eller släcka elden?

Publiken skrattar, men hur många av oss har inte för vana att ta en värktablett när huvudet smärtar?

Tänka fram kärlek
Ayurvedan delar in människan i tre ”kroppspersonligheter”: vata, pitta och kapha, och utifrån dessa bör man anpassa kost och levnadsvanor. Om kroppstypen till exempel domineras av pitta (eld) kan man balansera upp den genom att äta kost med mycket kapha (vatten). Och ger man akt på sina tankar fortplantar de sig som kärlek och omtanke i kroppen och inte sorg och förbittring.

Jan-Christer Eriksson visste inget om Ayurveda innan han kom hit ikväll. Han läste om föreläsningen i Medborgarskolans kurskatalog och blev nyfiken.

- Det är intressant och snuddar vid mina egna tankegångar. Den moderna vetenskapen tycker jag mest är skit. Alla ska följa samma rön trots att vi är så olika.

Själens öga
Med ekonomin som måttstock i en kapitalistisk värld värdesätter man inte andlig skolning idag, enligt Janesh.

- Det enda som betyder något är mätbara värden och religionen har tagit patent på begreppet ”själ”. Han menar att människan i själva verket har sex sinnen, men att det sjätte, själens eget sinne, många gånger är blockerat.

- Om vi putsade fönstret till ”det tredje ögat” skulle vi kunna se ut och därmed komma i kontakt med vår intuition.

Han frågar vilka som blev vad de drömde om och bara ett fåtal händer i publiken sträcks upp. Kanske funderar många över när vägvalet gjordes och om det är dags att sadla om. Om livet inte börjar förrän vid sextio som Janesh hävdar finns det ju gott om tid, både före och efter pensionen.

Se valda delar av föreläsningen med Janesh Vaidya på Youtube.

Följ länken för höstens utbud av föreläsningar.