Snacka snyggt med Elaine Bergqvist

Konsten att vara sig själv inför andra

Att ha inte bara ordet, utan också kropps- och färgspråk i sin makt kan förändra hur andra uppfattar dig. Många tog chansen att lära sig snacka snyggt av Elaine Bergqvist.

Elaine Bergqvist inleder kvällen med att be oss ta en ordentlig titt på henne så att vi sedan kan koncentrera oss på vad hon har att säga. För en talare bör inte bara fundera på vad hon säger och hur, utan också på vad hon förmedlar med sin uppenbarelse. Under kvällens gång får vi alla chansen att pröva våra fördomar genom att gissa vad någon bredvid oss röstar på för parti, lyssnar på för musik och om personen ifråga tror på gud. Häpnadsväckande ofta tar vi förstås fel. Så utmaningen ligger i att hitta omgivningens föreställningar om vem man själv är och sedan använda sig av dem.

Retoriska knep kan alla ha nytta av, inte bara slipade politiker. De går att använda för att bli en konstfull minglare, framföra sina argument på ett övertygande sätt och till och med för att bli en bättre vän.

Sophie Wallgren som vistar Elaine Bergqvists föreläsning har alltid intresserat sig för retorik.

– Föreläsningen är intressant och jag har tänkt läsa retorik på universitet. Men jag gillar inte riktigt de praktiska övningarna, även om jag förstår att de är med.

Katrin Wellfelt och Anette Wallstedt tycker däremot att övningarna är roliga.

– De är lagom enkla och man får sig en tankeställare. Och Elaine är en underbar föreläsare!

Vid kvällens slut sitter Elaine Bergqvist uppflugen på scenkanten och signerar sin bok Snacka snyggt – modern retorik, som delats ut till alla besökare. Kön ringlar lång bredvid henne.

Vill du också lära dig mer om retorik? I höst anordnar Medborgarskolan i samarbete med retorikbyrån Snacka Snyggt två kurser med retorikkonsulten Ida Bjursten. Eller gå på föreläsningen ”Retorik i tiden” med Göran Hägg.

 

Välkommen tillbaka i höst!