Master of Food

Mästerliga smakfröjder

Sveriges första Master of Food-kurs hölls i Medborgarskolans regi i slutet av augusti. Temat var ”smakupplevelser och våra sinnen”, som alla kan träna upp för att njuta mer av mat och dryck. Guidade provsmakningar både överraskade och förförde smaklökarna.

Slow Food är en internationell rörelse som arbetar för ekologisk produktion, bevarandet av lokala och regionala matkulturer och utvecklingen av ett jordbruk som varken utarmar jorden eller människorna som brukar den. Rörelsen står bakom utbildningsserien Master of Food, med teman som öl, vin, ost och chark.

Alla experter på sitt smaksinne
Kursledare Mirco Marconi, docent och lärare vid University of Gastronomics Sciences, menar att det är högst personligt hur man upplever smak och doft. Vid ett italienskt experiment där professionella sommelierer skulle identifiera smaker, kom man fram till att felfrekvensen var så hög som 50%. Det betyder inte att Mirco Marconi inte uppskattar en färgstark beskrivning av ett vin, men var och en måste smaka själv för att göra sina personliga associationer och bilda sin egen uppfattning.

Ingen smak utan lukt
Smaklökarna får sig en omgång när elva koppar med smaksatt vätska placeras framför varje kursdeltagare. Från sött till salt, beskt, surt och umami provar vi oss igenom allihop innan det är dags för mer angenäm spis: olivolja, ost, parmaskinka, öl, vin och choklad fördelat på två kursdagar. Vi lär oss skilja på doften av oljor som gjorts på oliver i olika mognadsstadier, lagringstid på ostar och skinka samt balansen av beska, syra och sötma hos dryck och choklad. Näsan är lika viktig som tungan vid avnjutandet. Efteråt, något klokare och med vederkvickta smaklökar, önskar man alla E-stinna industriprodukter dit pepparn växer.

Gå på matlagningskurs med Laura De Maria och laga italienskt med genuina råvaror. Italiensk matlagning - Antipasti e primi piatti

Läs mer om Slow Food här!