Glutenfria semlor

Glutenfria semlor

Ulrika Hoffer, vår kursledare delar idag på fettisdagen med sig av ett recept på fantastiskt goda glutenfria semlor. Så här skriver Ulrika:

– Jag använde mjölmix för ovanlighetens skull, för allt vill man ju inte "hälsofiera" till 100 procent, ibland vill man bara ha en helt vanlig semla också! De fick omdömet av min dotters extremt kräsna kompis att de var "godare än vanliga". Jag vet inte, men så här gjorde jag för 8 st:

Bullar
80 gram smör
2,5 dl mjölk eller mandelmjölk
25 gram jäst
1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 gnutta salt
1 tsk kardemumma
1 ägg
1 msk fiberhusk
1 dl bovetemjöl
7-8 dl glutenfri mjölmix

Fyllning
100 gram mandelmassa
lite mjölk
inkråm från bullarna
florsocker

Smält smör och blanda med mjölk. Låt svalna något. Smula ner jästen och tillsätt socker, bakpulver, salt, kardemumma, ägg och fiberhusk. Vispa för hand, så att husken löser upp. Rör i bovetemjöl och fortsätt med mjölmixen. Rör i lite i taget, tills degsmeten är ganska stadig (ej knådbar, men inte heller som en sockerkakssmet). Låt jäsa i en halvtimme.

Häll sedan upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta eventuellt in lite mer mjölmix. Degen får inte bli för torr, håll den hellre åt det kletiga hållet! Forma till 8 runda bullar som du låter jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt nu även ugnen på 200 grader.
Grädda bullarna i 12-15 minuter, beroende på ugnseffekt.
Låt dem svalna.

Skär av toppen och plocka ur lite inkråm ur bullarna. Mixa inkråmet med mandelmassa och lite mjölk, för bra konsistens, tills du har en slät kräm. Använda gärna stavmixer och ett ganska smalt kärl till detta. Vispa grädden, ganska hårt. Fyll semlorna med mandelmassekräm och grädde. Lägg på locket och pudra lite florsocker över.

Vill du inte göra semlor av alla bullar så fungerar de utmärkt som glutenfria scones också!

Ulrika Hoffer leder många populära kurser i t.ex. Raw Food, Näringslära, Vegetarisk mat för barnfamiljen, Kål i fokus, Drick dina grönsaker m.fl. Läs mer här

Vill du lära dig mer om att baka bröd utan gluten är du välkommen att gå vår kurs Baka bröd utan gluten den 14/2 med Nik-Annika Märak. Läs och anmäl dig här