Recpettips!

Chevrésallad med ugnsbakade rödbetor

I tisdags var det dags för Medborgarskolan Stockholms kurs ”Stockholmsvegetarian”. Kursen riktar sig mot dem som vill hitta bra alternativ till kött, för att på så vis minska på köttintaget.

Här kommer ett enkelt recepttips från kursen:

Chevrésallad med ugnsbakade rödbetor
2 dl quinoa
1 dl svarta linser
500 gram rödbetor
2 msk olivolja
salt och peppar
100 gram bladgrönt (rucola eller babyspenat exempelvis)
1/2 granatäpple
1/2 gurka
1 dl valnötter
200 gram chevré

Dressing
3 msk olivolja
3 msk balsamviäger
1 msk honung
1 nypa salt
1 tsk mortlad rosmarin (torkad)
1 tsk lakitsrotpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär rödbetorna i fina klyftor och sprid ut dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivoljan och salta och peppra. Baka rödbetorna i ugnen i 20-30 minuter, håll koll – det varierar mellan olika ugnar! (De ska bli krispiga och lätt karamelliserade i kanterna.)

Skölj linserna och koka i cirka 20 minuter i lättsaltat vatten.

Skölj quinoan och koka den i dubbel mängd vatten, lättsaltat. 20 minuter brukar det stå på förpackning, men kolla gärna efter 17-18 minuter, vi vill inte ha överkokt quinoa!

Låt quinoa, linser och rödbetor svalna något.

Pilla därefter ut alla kärnor i granatäpplet och skär gurkan i bitar.

Rör ihop honung, salt och vinäger i en stor bunke, droppa i olivolja och vispa kraftigt, så att dressingen binder ihop. Rör i kryddorna. Smaka av genom att doppa ett grönt blad i dressingen.

Lägg upp salladen på ett fat med bladgrönt, linser och quinoa i botten, fortsätt med rödbetorna och toppa sedan salladen med smulad chevré, nötter, gurka och granatäpple. Ringla dressing över!

TIPS!

Den här salladen kan varieras i det oändliga. Ett tips är att välja bort quiona och linser, och istället äta animaliskt protein till.