Ett dragspel åt alla

Himlen har ett dragspel till alla

Det svänger när dragspelsklasserna har sin gemensamma avslutningsstämma. Koncentrationen är hög, men prestigen låg under tonerna till Parisvalsen. Här är det spelglädje som räknas.

Lärarna Tuuliiki och Isak stampar takten och deras uppenbara entusiasm är smittande. Nog kan alla lära sig att behärska det paranta instrumentet och musikstilar finns för alla smaker: tango, jazz, klassisk och modernt såväl som traditionell folkmusik.

Kerstin Alm går dragspel för 55+ och har spelat några terminer nu. Hon ville utmana sig själv med något svårt efter att hon gick i pension, för att ”hålla igång hjärnan”.

- Jag har en föreställning om att jag ska sitta ensam bland skären om somrarna och spela, och att det ska låta som en hel orkester!

Enkelt få en vacker ton
Dragspelens färg och utformning tyder på att de är lika mycket personliga digniteter som utövarna bakom dem. Här finns instrument i svart och guld, grått, vitt, rött och blått. Några är till och med noga med att presentera sitt instrument för de andra.

Josefine Hådell gjorde en rivstart och hoppade från nybörjarna till fortsättarna efter en termin.

- Det svåraste är att få fingrarna att verkställa det man vill göra, ibland har jag ingen aning om vad jag håller på med, skrattar hon.

Tacksamt är dock att det inte krävs någon teknik för att få fram en fin ton och på så sätt skiljer sig dragspel från exempelvis blåsinstrument. Fingerfärdigheten får man helt enkelt öva upp, menar Josefine.

- Ganska snabbt kan man lära sig en enkel vals och nu är ambitionen att spela en hel låt utan att det blir fel.

Vi som inte själva spelar ännu, får åka ut bland skären och lyssna på enmansorkestrarna. Kanske sitter de lite varstans i sommar? Vill du också lära dig spela dragspel?

Följ länken för mer info och anmälan till vårens dragspelskurser.

Se fler bilder från dragspelsstämman.