Lär dig skriva romance – världens största litterära genre

I Sverige är begreppet romance som litterär genre nästan okänt, trots att den har en lång tradition, åtminstone sedan Jane Austens romaner. Den väldiga succén för E L James ”Femtio nyanser…”-trilogi håller på att ändra på det. I takt med att genren synliggörs växer intresset.

Helgen den 1 och 2 juni leder Sveriges enda romanceförfattare Simona Ahrnstedt en intensivkurs för alla som vill lära sig skriva romance. Hon berättar också om genrens historia och popularitet, vad som utmärker den och ger förstås massor av tips om allt från hur man gör historisk research till praktiska råd om hur man gestaltar en kärleksscen.

– Ja, romance har ju fört en förunderligt tynande tillvaro i Sverige medan den i särskilt den engelskspråkiga världen länge varit väldigt synlig och framgångsrik, säger Simona Ahrnstedt. Vad det kan bero på ska vi naturligtvis diskutera på kursen. Romance är ju världens största litterära genre, åtminstone dubbelt så läst som kriminallitteratur. Det är verkligen dags nu för kvinnor att sluta skämmas för vad de tycker om.

Det som utmärker romance är naturligt nog att berättelserna handlar mycket om kärlek. Gärna i historisk miljö. Och helst med spänning och mysterier – på senare år har vampyrer och andra faror tagit sig in även i denna genre. I historiska berättelser kan spänningen lika gärna uppstå av kärlek över klassgränser. Dessutom hör det till att berättelsen bör sluta lyckligt.

– De bästa romanceböckerna är fruktansvärt välskrivna av skickliga och välutbildade författare som gjort gedigen research, säger Simona Ahrnstedt. Det ger inspiration som jag vill förmedla på kursen.

– Förutom att presentera genren ska jag berätta om hur man skapar karaktärer, hur man bygger upp kärleksscener och skapar spänning i en relation. Och så ska alla deltagarna få pröva på att skriva själva, förstås.

Läs mer om våra skrivarkurser här!