Raw food – vad är det och hur gör man?

Svaren på de frågorna ges vid en kunskaps- och inspirationskurs som Medborgarskolan erbjuder den 16 februari och 9 mars klockan 10-13 samt den 10 april klockan 18-21.

Kursledare är Anna Skog som berättar om tankarna kring Raw food och hur de idéerna nu tar fäste runt om i världen. Merparten av kursen ägnas sedan åt praktik. Deltagarna får laga Raw food-frukost, lunch och middag. Och lite nyttigt godis till mellanmål.

Rent tekniskt innebär Raw food att man äter mat som upphettats till max 42 grader. I princip betyder det också att välja bort kött och grädde och liknande. Istället ligger fokus på grönsaker, färsk och torkad frukt, rotsaker, bär, alger, bönor, linser, fröer, nötter, vissa sädesslag, kallpressade oljor, fermenterade grönsaker, örter, vetegräs med mera. En viktig del i tillagningen består i blötläggning och groddning. Det gör maten mer näringsrik och underlättar matsmältningen.

– Att inte hetta upp maten över 42 grader innebär att den behåller sitt näringsinnehåll, säger kursledaren Anna Skog. Alla enzymer, vitaminer, mineraler och näringsämnen blir kvar. Hela poängen är att må bättre. Jag märker det själv. Efter en Raw food-lunch är jag pigg och alert. Kroppen behöver inte jobba så mycket med att smälta maten. Kolleger som ätit kött eller pasta är dästa och gäspar.

– Dessutom, i princip alla som för in Raw food i kosten går ner i vikt. Men det är ingen bantningsmetod. Det är en livsstil. Som också bidrar till att man är friskare, får färre infektioner och förkylningar. Och det är enkelt. Har man bara kniv, skärbräda och rivjärn kan man laga Raw food. Äger man dessutom en mixer så underlättar det.

Raw food påminner alltså en hel del om Levande föda men lägger mer vikt vid att maten ska vara välsmakande. Den här kursen är alltså ett – bokstavligen – gott tillfälle för alla nyfikna att få en introduktion till sundare matvanor.

Anmäl dig här!