Sjunga i kör – rena hälsokuren

Alla kan sjunga, sägs det – och när det gäller att sjunga i kör är det alldeles sant. Under tio onsdagskvällar med start 13 februari kan alla sjunga ut i Medborgarskolans aula i kören Stockholm Sjunger. Den som känner sig lite osäker men är nyfiken kan passa på en vecka tidigare. Den 6 februari anordnas en gratis prova-påkväll. Det är bara att anmäla sig.

Stockholm Sjunger är en kör som startades för ett par år sedan av sångpedagogen Sean Kelly som själv varit sångare inom den klassiska musiken.

– Som sångare tröttnade jag till sist på alla krav på perfektion, inte minst från mig själv, säger han. Men jag tröttnar nog aldrig på musiken och sången. Och jag har alltid undervisat och sett hur lyckliga människor blir av att sjunga.

Sean Kelly blev nyfiken och läste in sig på den forskning som finns om sångens positiva effekter – inte minst just på amatörsångare. Och häpnade.

– Det har visats att sång sänker blodtrycket och stärker immunförsvaret, berättar han. När vi går omkring och är småstressade har vi ständigt en lite för hög halt av stresshormonet kortisol och det är skadligt, vi åldras snabbare. Men när vi sjunger, särskilt faktiskt som amatörer, frigörs ett motverkande hormon, oxytocin, som gör oss glada och harmoniska.

Sången fungerar alltså som en kärleksfull kram. Särskilt när man sjunger av lust och inte för att prestera som professionell sångare. Det är belagt att körsångare lever längre. Sean Kellys ambition med Stockholm Sjunger är att låta så många som möjligt få tillgång till sången och gruppgemenskapen, som också är en hälsofaktor.

– Det är det viktiga. Inte att hitta de blänkande perfekta tonerna. Vi välkomnar alla – även de som misströstar fullkomligt om sin sångförmåga.

Kören övar tio onsdagskvällar. Sedan avslutas terminen med en konsert på valborgsmässoafton.