Alla kan segla

Första veckan i juni anordnade Medborgarskolan i Norrtälje handikappsegling för tredje året i rad. Varje dag gav sig en grupp på tolv deltagare iväg i en specialbyggd katamaran som tog sina lika ovana som förtjusta besättningar med på heldagssegling i skärgården.

Innan det var dags att ge sig ut på havet fick varje deltagare gå en grundläggande navigationskurs som omfattade tre kurstillfällen. Många av deltagarna hade aldrig seglat tidigare. För flera av dem var det en dröm som förverkligades.

Medborgarskolans handikappsegling är en chans för många. Flera har tidigare aldrig varit ute på havet. Katamaranen som används är specialbyggd med ramper för att kunna ta emot rullstolar och en speciell hiss som hjälper rörelsehindrade att ta sig ner under däck.

Vår vision är att ungdomar med fysiska och psykiska funktionshinder ska få uppleva att det finns möjligheter även för dem att kunna komma ut på havet, att kunna styra en båt trots ett handikapp och att få lära sig mer om navigation och sjöliv.

Utefter sina personliga förutsättningar kan deltagarna också ta del av göromålen ombord allt från att skota segel till att vara med och ta ut kursen. Hur seglingen genomförs bestäms av den aktuella gruppens förutsättningar.

Nu är denna seglingsvecka på god väg att bli en etablerad tradition i Norrtälje. Lokaltidningen skriver och många intresserade hör av sig på våren och vill boka plats. I år genomfördes fem seglingar, fyra från Norrtälje och en med deltagare från Täby.I slutet av sommaren är det i år även premiär för likadana seglingar i Värmdö för autistiska barn i åldrarna upp till mellanstadiet. I år blir det två seglingar, om de slår väl ut lär det bli fler nästa år.

Här hittar du våra kurser inom navigation och sjöliv!