Ernst, 96, lärde sig hitta i sin iPhone

För ett år sedan fick Ernst Hirsch, 96 år, en iPhone i present av sin dotter. Det dröjde inte länge innan han insåg att den inte bara var en telefon. Den var en fickdator – med bland annat en telefonfunktion.

– Så jag bestämde mig för att ta reda på hur jag skulle kunna använda den fullt ut, berättar han. Inte minst tänkte jag på hur min dotter, varje gång vi diskuterade något, kunde hala fram sin iPhone och på några sekunder ta reda på hur det verkligen förhöll sig. Det ville jag också kunna.

Ernst anmälde sig till Medborgarskolans iPhone-kurs.

– Jag frågade om jag kunde få en enskild kurs och det gick bra. Det var väldigt bra eftersom jag och kursledaren kunde gå igenom precis det jag behövde. Men samtidigt blev kursen väldigt mastig. Det var svårt att komma ihåg alla detaljer efteråt.
Resultatet blev ändå att Ernst nu känner sig som en fullfjädrad medlem av smartphone-världen.

– Ja, nu kan jag sköta både mail och sms, låt vara att det är svårt att hitta rätt bokstäver på det lilla tangentbordet. Och så gillar jag att fotografera och nu kan jag ordna mina bilder och göra bildspel. Så tack vare att jag kunde gå denna enskilda kurs kan jag nu få ut så mycket mer av den här apparaten. Det är väldigt, väldigt roligt.