Kurser på lätt svenska

Efter nyår erbjuder Medborgarskolan ett antal kurser av ett helt nytt slag.

Kurser på lätt svenska vänder sig till alla som vill förkovra sig i något ämne eller söker den sociala gemenskap som en kurs erbjuder – men som av någon anledning har svårt att hänga med i svenska språket.

Hittills klara är kurser i fotografering med digital systemkamera, grundläggande bokföring, teater, gitarr, sjunga i kör, keramik/stengods, laga husmanskost, baka surdeg, göra praliner samt prova på-kurs i silverlera, alla kan teckna-kurs samt en kurs för förarintyg.

De här kurserna har samma innehåll som de ordinarie kurserna i dessa ämnen. En viktig målgrupp är personer som nyligen flyttat till Sverige, inte minst de som läser svenska på Medborgarskolan och nu vill använda språket. Det kan vara människor som invandrat eller som bor i Sverige några år, såsom forskare, anställda på utländska företag eller ambassader och deras familjer. Liksom människor som inlett ett förhållande med någon från ett annat land och som vill göra något tillsammans med sin partner. Kurserna på lätt svenska är också ett alternativ för många dyslektiker.

Kurserna anpassas till den europeiska nivåskalan för självtest i ett språk. Medborgarskolan lägger ut dessa tester på webben så de som är intresserade kan ta reda på om de har tillräckliga kunskaper i svenska. För de praktiska kurserna räcker A1/B1-nivån medan förarutbildning, bokföring och liknande kräver kunskaper motsvarande B2. Deltagarna behöver ta med sig lexikon som översätter till och från svenska och deras modersmål.

Med de här kurserna ökar Medborgarskolan sin tillgänglighet – och ger människor en chans att träna sin svenska samtidigt som de tillägnar sig någon färdighet under trevliga former. Kurserna leds av våra ordinarie lärare som handplockas och specialtränas.

Här hittar du kurserna.