Attributmakare – Anna och Sara har gått från diplomutbildning till praktik

AttributörEn attributmakare skapar föremål som används som rekvisita när man spelar in film eller sätter upp en teaterpjäs. Men det kan också vara saker som ska produceras för mässor, events, reklamfoto, skyltfönster eller museum. På Medborgarskolan startade vi i våras en mycket uppskattad diplomutbildning för Attributmakare. Sara Rosenius och Anna Westman gick i den första kullen och båda har valt att studera vidare och lära sig ännu mer om yrket. Idag gör de praktik hos dockmakaren David Wätte, som också varit lärare på diplomutbildningen.

- Det som slog mig när jag gick diplomutbildningen var hur extremt generösa våra lärare var. Det fanns en vilja att hjälpa till, inte bara med själva hantverket utan också i att förmedla värdefulla kontakter för framtiden. Det var verkligen roligt att känna ett så helhjärtat stöd, säger Anna Westman och fortsätter:

- Den generositeten märker jag också av under vår praktik hos David. Han ser till att vi får träffa och lära känna olika personer i hans nätverk. Det tror jag vi kommer att ha stor glädje av i framtiden, vare sig vi väljer att frilansa eller bli anställda.

- Jag uppskattar också att David ger oss möjlighet att jobba ganska fritt under vår praktik. Även om det är hans projekt som vi jobbar med, finns det utrymme för egna initiativ. Vi får komma med förslag på lösningar och idéer som kanske inte var tänkta från början. En annan sak som var bra med diplomutbildningen var att vi fick inblick i alla de olika delar som en attributmakare måste behärska. Vi fick en bra grund helt enkelt, avslutar Sara.

David Wätte håller med om att diplomutbildningen på Medborgarskolan ger en bra grund.

- Det är naturligtvis omöjligt att hinna få med allt på så kort tid, men grunderna i yrket kan man lära sig. Alla kan dock skapa sig ett eget nätverk och söka sig vidare inom yrket. Idag finns det dessutom möjligheter för attributmakare att jobba ganska brett, och inte bara med kultur. En uppdragsgivare kan vara en teater men också ett museum, ett företag eller ett produktionsbolag, säger han.

Läs om utbildningen här!