Öppna bageri och konditori i ditt eget kök

BullarVem vill inte äta gott och mysa vid spisen så här års? Och vem vill inte briljera därhemma genom att baka surdegsbröd, wienerbröd, chokladpraliner och tryfflar? Intresset för bröd och söta bakverk verkar ha exploderat i år. Det startas nya bagerier i var och vartannat gathörn, restauranger har börjat med frukostkoncept där man serverar nybakat bröd och hemlagad marmelad, och på TV kan vi följa program som Hela Sverige bakar och Dessertmästarna. Så nog kan man säga att bageri och konditorvärlden har fått ett rejält uppsving!

I vårt nya, moderna kök på Hagagatan har du möjlighet att delta i flera bak- och chokladkurser under senhösten. Kanske har du till och med funderat på att bli konditor? Då finns det möjlighet att gå en intensivkurs som startar i november. Det är en diplomutbildning som du kan läsa mer om här.

Är du otålig och vill komma igång redan innan kursen startat bjuder vi på några delikata recept direkt. Recepten kommer från vår kursledare och lärare på diplomutbildningen, NikAnnika Märak. Hon bjuder på en julig pepparkakstryffel och en varm chokladpudding. Se recept nedan.

Recept

Niks Juliga Pepparkakstryffel

  • 200 g mjölkchoklad
  • 0,75 g vispgrädde
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk pepparkakskrydda
  • 1 tsk smör
  • Kakao och/eller florsocker

Hacka chokladen fint.Koka upp grädde, honung och kryddor.Häll i chokladen, vänta en kort stund och rör sedan slätt.

Rör i det rumsvarma smöret.

Häll ut i en liten form.

Kyl.

Forma tryfflar i valfri storlek och rulla dem i kakao eller florsocker.

Förvara svalt.

Varm chokladpudding

  • 125 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 2 ägg + 1 äggula
  • 4 msk socker
  • 1 msk vetemjöl

1 tryffel per form

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj ugnssäkra portionsformar. Smält choklad och smör i vattenbad.

Vispa ägg, äggula och socker poröst.

Vispa i chokladblandningen.

Sikta i mjölet och vänd ner i smeten.

Fördela smeten i formarna.

Tryck ner en tryffel i varje form.

Grädda i mitten av ugnen tills ytterkanterna är gräddade men mitten fortfarande är lite lös.

Du hittar våra kurser inom mat och dryck här!