Föreläsningar om det mesta - från indisk hälsomat till ingenjör Andrée

Medborgarskolan arbetar långt ifrån enbart med kurser. Vi erbjuder också varje termin en rad spännande föreläsningar, i de mest skilda ämnen. Nu i höst bjuder vi till exempel på såväl en inblick i ayurvedas syn på hur den mat vi äter påverkar vårt välbefinnande som på en personlig forskningsresa till Norra ishavet på jakt efter Andréeexpeditionens gåta.

Ett brett och mångfasetterat föreläsningsprogram är lika självklart som ett mångfaldigt kursutbud. Höstens föreläsningar speglar den ambitionen – det ska finnas något för i stort sett alla att förkovra sig i.

Besatt av isen – Bea Uusma den 10 oktober

Bea Uusma

Varför blir en ytterst bekväm människa som hatar att frysa fullkomligt besatt av Arktis och beger sig på flera resor upp i islandskapet, ända till nordpolen? Svaret kommer den 10 oktober då författaren och läkaren Bea Uusma i föreläsningen Besatt av isen – Andrées expedition berättar om hur hon fascinerats av den fullständigt chanslösa Andréexpeditionen och hur hon lagt ner enorm möda på att ta reda på vad som egentligen hände.

Resultatet presenterar hon i sin bok Expeditionen. Min kärlekshistoria som ges ut nu i augusti. Många har skrivit om detta storstilade fiasko men ingen har tidigare lyckats så väl med att lansera en hållbar teori om vad som hände. I juli 1897 gav sig ingenjör Andrée tillsammans med två medhjälpare iväg i en vätgasballong för att ta sig till nordpolen. Tre dagar senare nödlandade farkosten på en glaciärö i havet. Deras kvarlevor hittades på Vitön 1930. Varför dog besättningen, med gott om mat, varma kläder och vapen i slädarna?

Bea finner nya svar genom intervjuer med bland andra efterlevande och kriminaltekniker, i packlistor och laboratorieprov, och med analys med modern teknik. Följ med på Beas personliga upptäcktsresa, bakåt i historien till en annan tidsanda och till nya svar på en gåta som gäckat forskare i generationer.

Maten är min medicin - Janesh Vaidya den 21 november

Vadiya Janesh

Janesh Vaidya härstammar från Kerala i Indien, från en familj som i generationer varit ayurvediska naturläkare. Han har studerat filosofin och läkekonsten i många år och blivit känd och populär i Sverige. Hans senaste bok, Maten är min medicin – Ayurveda i ditt kök har blivit en stor framgång. Ayurveda har också på senare tid smugit sig in i den svenska sjukvården.

Enligt Ayurveda finns det tre energiformer i kroppen – vata, pitta och kapha. När de är i balans med varandra är vi friska. Mat och livsstil påverkar och obalans kan komma till uttryck som besvär som ledvärk, migrän eller astma.

I sin föreläsning presenterar Janesh Vaidya hur Ayurveda ser på kropp och hälsa och ger förslag som fungerar i svenska förhållanden. Observera att denna föreläsning hålls på engelska.

Övriga föreläsningar

Här hittar du höstens föreläsningar i Stockholm.

Föreläsningar i Lidingö.

Föreläsningar i Norrtälje.