Hösten är jakt- och skördetid

Nu är det dags att ta för sig i trädgården såväl som i skog och mark. Det ser ut att bli fin fruktskörd i år – för att inte tala om hur tidigt svampsäsongen börjat. Särskilt de områden i landet som drabbades av de stora regnen tycks få ett fantastiskt svampår. För många djurarter startar jaktsäsongen i augusti, exempelvis kan man från 1 augusti jaga vildsvin med hund.

Just vildsvin har blivit ett mycket populärt bytesdjur i Stockholms län. Stammen sprider sig snabbt och vildsvinet ses med oblida ögon av jordbrukare eftersom djuren bökar upp åkerjorden och förstör grödorna.

I skogen däremot betraktas vildsvinet närmast som ett nyttodjur eftersom det äter barkborrar och andra insekter som skadar träden och de bidrar till den ekologiska mångfalden genom att böka och bearbeta jorden. I Centraleuropa är det vanligt att markägare lägger ut mat för att bevara en stor stam på sina ägor.

Vildsvin är skygga nattdjur och erbjuder därmed en hyfsad utmaning för jägarna. En vanlig jaktmetod har därför också blivit åtel, då man lägger ut mat och sedan passar på djuren när de kommer för att äta.

I augusti startade i Stockholms län också jakten på exempelvis grävling, gråtrut, hornbärande vuxna rådjur, tjäder och rödräv. Den stora begivenheten, älgjakten, inleds 14 oktober.

Rapporterna om svampfynd kom tidigt år, inte minst av skogens guld, de lätt igenkännbara kantarellerna men även soppar och skivlingar. Allt pekar på ett nytt rekordår. Tänk bara på att svampar bär på mycket bakterier och mögel. Plocka därför aldrig i plastpåse. Där trivs bakterierna. Spara inte svamprätter ens i kyl längre än till nästa dag. Det är faktiskt vanligare att bli sjuk av dåliga exemplar av ätlig svamp än av att råka äta giftig.

Mat direkt från naturen är fantastiskt. I sin trädgård – eller på sin balkong – kan man se till att få ut rejäla skördar. Du kan lära dig hur – och hur du tar hand om allt – på någon av alla våra kurser. Lär dig planera och ta hand om frukt, bär och örter. Titta in på vår hemsida. Än finns några platser kvar.