Koaffen fulländar det personliga uttrycket

En tydlig trend som växer sig allt starkare för varje år är att svenska kvinnor vill pryda sina huvuden. Hatten är på väg tillbaka – men framför allt riktas blickarna mot koaffen, liksom andra mindre hårprydnader.

Nu i höst anordnar Medborgarskolan två heldagskurser i konsten att själv tillverka sin egen koaff och dessutom en hårprydnad. Kursledare är Marika Smith som är självlärd modist och på senare år en av Sveriges mest uppmärksammade. Hon missionerar ivrigt för att släppa fantasin fri och våga stå för vad vi tycker är snyggt, kul eller häftigt.

Men först – vad är en koaff, egentligen?
– Nja, det finns faktiskt ingen etablerad definition, svarar Marika Smith. Men vi kan ju utgå från den klädkod som gäller på Royal Ascot i England, ett land med betydligt mer utvecklad hattkultur än i Sverige. Där ska man ha hatt och den ska vara minst 11 centimeter i diameter. Så – allt som är mindre och har en fast botten är därmed en koaff. Jag brukar också säga att en koaff täcker högst en tredjedel av huvudet.

OK, så vad är då en hårprydnad?
– Det är en mindre prydnad, kanske en fjäder eller en tiara, som fästs med spänne.
Vad tror du ligger bakom det intresse för huvudprydnader som tycks välla fram nu?
– Jag ser flera drivkrafter. Dels har vi sedan några år nu haft en retrotrend där vi vill återanvända gamla saker och utveckla våra personliga uttryck. Den samverkar med en gör-det-självtrend, att vi vill göra något själva, allt från att baka cupcakes till att göra scrapbooks eller lära oss olika hantverk. Jag tror det är något av en protest mot den kommersiella likriktningen. Inte minst ser jag hur yngre tjejer köper kläder på H&M och andra kedjor och river sönder dem och syr egna plagg, ofta just koaffer. Dessutom tror jag att alla bilder från kungliga dop och liknande har satt fart på intresset.

Hur jobbar du själv med dina skapelser?
– Åh, jag använder nästan bara äldre grejer, loppisfynd eller gamla juldekorationer. Eller avlagda bh-kupor som är utmärkta att använda som bas till en koaff. Även de konstigaste saker kan ges spännande uttryck i nya sammanhang. Till kurserna på Medborgarskolan ska jag ta med massor med sådana grejer så alla som inte har egna material med sig kan tillverka koaffer som är garanterat unika.

När brukar dagens kvinnor använda koaff?
– Främst vid bröllop, skulle jag säga. Det är vanligt att bruden vill ha en koaff och många gör den själv, kanske av spetsen till sin mors brudklänning som de av olika skäl inte kan bära själva. Det blir ett sätt att ändå ta tillvara sin familjetradition. Eller på alla tillställningar där inte klädkoden föreskriver hatt. Men de är ju få i Sverige. Själv tycker jag man kan använda koaff närsomhelst. Inte minst kan man få roliga reaktioner ute på stan och det är alltid trevligt att bidra till att kvinnor ger varandra komplimanger.

Marika Smith håller sina kurser lördagen den 12 oktober och söndagen den 10 november på Medborgarskolan. Deltagarna får lära sig hur man skapar en koaff av textil och att tillverka en mindre hårprydnad. Kurstemat är just återbrukade material. Dessutom ger Marika råd om vilken typ av koaff som var och en passar i.

– För visst kan alla bära hatt eller koaff, säger hon. Det är ofta en fråga om att välja en modell som passar ens utseende – och att bära den på rätt sätt!