Nya musikhuset Sjöstaden drar fullt hus

Nu satsar Medborgarskolans bandverksamhet Amplified på musik med replokaler, spelningar och festivalmöjligheter. Hammarby Sjöstad och Norrtälje är bara början.

I en gammal industrilokal i Hammarby Sjöstad ligger Medborgarskolans nya musikhus med replokaler.

– Det har varit en otrolig efterfrågan, säger Anette Huseby som är ansvarig för projektet. Det ringer folk varje dag och det är uppenbart att det finns alldeles för få centralt belägna lokaler i Stockholm.

Medborgarskolans bandverksamhet Amplified gör nu en satsning på Stockholms län, där Hammarby Sjöstad och Norrtälje bara är början. I paketet ingår bland annat studior för inspelning, replokaler, spelningar och festivalmöjligheter.

– Vi vill kunna erbjuda banden hjälp i sitt musicerande, oavsett ålder och oavsett genre. Det coolaste och hetaste vi har just nu är förmodligen Cool Pans och Hot Pans, och vi är jätteglada att de vill repa hos oss, säger Anette Huseby.

 

Karibiska rytmer på oljefat

Lisa Dennis har spelat på oljefat i ett steel band i femton år och hon kan intyga att det inte är det lättaste att få tag i en bra replokal. Senast kom Cool Pans, som hennes band heter, från en lokal i Örnsberg som försvann i och med att fastigheten såldes. När de hittade till Sjöstadens musikhus gjorde det dem inget att de fick iordningställa allt själva.

– Vi är trettiofem pers i Cool Pans och Hot Pans tillsammans så det finns mycket samlad kompetens. Dessutom har vi gjort det förr, säger hon entusiastiskt.

Först arbetades det fram en detaljerad projektplan och sen tog det tre veckor att få klart allt, från att plocka bort gamla rör i taken till att ljudisolera och dekorera.

– Nu finns allt som behövs på plats, från förvaringshyllor för oljefaten på väggarna till kaffekoppar i köket.

Återstår att låta trumpinnarna virvla.