Recpettips! Gnocchi med Salsiccia och tomatsås

I måndags var det dags för Medborgarskolan Stockholms kurs i slow food. Slow food är en världsomspännande rörelse där gott, rent och rättvist är ledord. Laga slow food du med, testa Medborgarskolans Stockholms recept på gnocchi med salsiccia och tomatsås. Supergott!

Här kommer ett enkelt recepttips från kursen:

Gnocchi med Salsiccia och tomatsås

Ingredienser
(för ca 4 -5 personer)
Till gnocchi:
1 kg potatis
ca 1/2 kg vetemjöl

Till såsen
ca 200 gr salsiccia
ca 500 gr krossade tomater
lagerblad
salt samt en nypa socker
Färskriven parmesanost till servering

Gör gnocchi så här
- Koka potatisen med skal på och låt kallna.
- Skala potatisen och pressa den med en potatispress.
- Blanda ner det mesta av mjölet. Arbeta ihop med händerna till en fast deg.
- Rulla ut degen på ett mjölat bord till många lillfingertjock rulle, skär rullen i ca. 2 cm långa bitar.
- Håll en gaffel med spetsarna vända mot bordet i ena handen. Använd andra handen för att rulla varje gnocchi med lite tryck längst med gaffeln så att den får ett randmönster och får en liten ihålighet inuti.
- Lägg gnocchin på en mjölad tallrik och låt vila tills såsen är klar

Gör såsen så här
- Ta bort skinnet på Salsiccian och smula sönder den med händerna.
- Hätta upp en panna och lägg i Salsiccian, fräs den i några minuter, tills den har blivit ljusare.
- Häll krossade tomater, en nypa socker, salt och tre lagerblad. Låt den puttra lite.
- Koka upp vatten med salt i. Lägg i gnocchin som faller till botten. När den flyter upp igen har den kokat klart. Servera med tomatsåsen och färsk riven parmesan.

Gnocchi passar också mycket bra med Gorgonzola, och färskriven parmesanost.