Möt våra kursledare

Medborgarskolan har utbildat båtfolk i över 40 år och erbjuder ett mycket brett utbud av såväl navigationskurser som specialkurser. Alla våra lärare har gedigen sjölivserfarenhet som förutom kunskap även ger dig inspiration.

Carina Norberg

Jag har alltid varit mycket intresserad av båt och skärgårdsliv och har jobbat som navigationslärare på Medborgarskolan i snart tio år.
Jag jobbar samtidigt med det egna företaget Navigation & Skärgårdskunskap som bland annat säljer spel samt knep och knåp med anknytning till båtlivet.
Mötet med alla trevliga och frågvisa elever ger mig ständigt nya idéer och positiv input.
Den varma kramen och "tack för en jättekul kurs", när eleverna klarat av Förarintygsprovet med ett strålande resultat, är extra bonus och gör att man längtar till nästa termin!

Patric Seemann

Mitt intresse för båtar, skärgård och vatten väcktes tidigt på landstället i skärgården. Jag fick min första egna båt när jag var sju år.

Jag gjorde min militärtjänstgöring i flottan på Robotbåt, där fick jag min första utbildning. Och där började också mitt marintekniska intresse.
Jag har seglat en del, men är nu mest ute i motorbåt - gärna i ytterskärgården. Jag tycker det är roligt med motorer, tekniska prylar och hjälpmedel samt elektronisk navigation. Men sjökort och kompass är fortfarande min grundpelare!

På min fritid pysslar jag gärna med båten, motorer, båtel och elektronik, men så länge det är isfritt så tar jag båten och försvinner ut i skärgården.
Att vara instruktör inom båtliv för Medborgarskolan, har varit
otroligt berikande. Att möta deltagarna och utbyta erfarenheter är både nyttigt och roligt. Det är väldigt tacksamt och trivsamt att utbilda i ett sådant här trevligt ämne. Alla deltagare är så positiva och går in för det.
Mitt valspråk är:
En dag på sjön, slår en bra dag hemma.

Bengt Utterström

När jag var 14 år gammal knackade jag på dörren till Medborgarskolan och frågade om jag kunde få hålla en navigationskurs. Sedan dess har det blivit minst en kurs per år och nu, 36 år senare, tycker jag det fortfarande är lika roligt.

Det är ni kursdeltagare som bidrar med det. Skratten, allvaret, resonemangen och era och andras erfarenheter bidrar till att kurserna blir innehållsrika och givande för alla. Ofta får jag höra från tidigare kursdeltagare som säger att "kursen gjorde mig säkrare och tryggare på sjön." Sådana kommentarer gör mig riktigt glad.

Välkommen du också!

Mitt stora båtlivsintresse har blivit min profession. Idag arbetar jag med utbildning inom sjöliv och som frilansjournalist och författare. Jag skriver bland annat om navigation och säkerhet i båttidningen DagensBåtliv.se, som bara finns på webben, och jag är ny författare till den klassiska navigationsboken Fritidsskepparen. Jag har även skrivit en bok som heter Plotter GPS och radar. Båda böckerna ges ut av Norstedts Nautiska bibliotek.

Kontaktinfo: www.fritidsskepparen.com

Lars Tornérhielm

Jag tog min skepparexamen 1974, nu har jag även fartygsbefäl klass VIII och den internationella examen Yachtmaster. Den ger bl a behörighet att kommersiellt framföra mycket stora segelbåtar på öppet hav.

Jag har seglat i egna båtar sedan 10 årsåldern. Det började med en C-kanot, sen kom en Mälar 22:a, en Maxi 95:a, en Bacchant, en Scylla och nu seglar jag en Bavaria 42 Cruiser.

Sedan slutet av 50-talet har jag seglat varje sommar och gjort flera långa seglatser som skeppare, den längsta till Shettlandsöarna. Hitintills har jag avverkat över 30 000 sjömil varav ca 10 procent i tidvattenområden.

Jag är även godkänd av NFB för utfärdande av Seglingsintyg klass 1 och 2. Jag har även erfarenhet från olika motorbåtar.

Jag håller kurser och genomför praktikpass på Medborgarskolan, det tycker jag är roligt och mycket givande. Jag jobbar även som charterseglare och är ordförande för Lidingös Segelsällskap.

Tillbaka