Måleriet gav mig livet tillbaka

Intervju med Toni, deltagare på Ansluten En dag kliver en man in genom dörren på Medborgarskolans lokaler i Hjulsta. Det är Tony som har varit arbetslös i över fyra år och isolerad i sitt hem på grund av sjukdom. Efter besöket hos Medborgarskolan förändrades hans liv.

”Jag hade inget att förlora”

Hur kom du i kontakt med Medborgarskolan?
Jag kom i kontakt med Medborgarskolan efter att jag varit långtidssjukskriven och till största delen sängliggande efter ett diskbråck. Jag såg en affisch om att Medborgarskolan hade en lokal i Hjulsta. Jag hade inget att förlora utan jag gick dit och frågade: -Vad kan ni hjälpa mig med? Nihal som arbetade i lokalen började prata med mig vilket resulterade i att jag började assistera henne i ett fas 3-projekt inom snickeri och måleri. Jag hade då varit instängd i mitt hem i flera år men personalen och de andra deltagarna peppade mig att komma två dagar i veckan och måla med dem. När man känner sig nere behövs en liten push och bara att någon pratar med en gör att man mår bättre.

”För mig är det terapi att måla”

När jag började måla blandade jag akryl- och oljefärg för jag visste inte vad som var vad och de första tre månaderna var det bara kladd, men det var egentligen inte själva resultatet som var viktigt, utan det gav mig glädje, ett inre lugn och fungerade som terapi.

Vad är det du målar?
Mina tavlor är abstrakta och gjorda med enkla drag. Jag målar omedvetet vad jag har varit med om i mitt liv. Jag blir själv trött på samma bild och försöker hela tiden att utveckla mig. Ofta utgår jag från en ide’ som jag jobbar med under tre dagar innan jag går över till något annat. När man tittar på mina tavlor ska man varje gång kunna se något annat. Man kan även använda dem som man vill och beroende på hur man vrider på tavlan får man olika motiv. Det är upp till betraktaren hur man vill se och tolka mina tavlor.

Vad betyder Medborgarskolan för dig?
Det är tack vare Medborgarskolan, eller rättare sagt Medborgarskolans personal som inspirerade och hjälpte mig att komma igång med måleriet och utställning av mina tavlor, som jag känner att jag har fått tillbaka livet.

Du har även varit kursledare hösten 2016, berätta?
Jag höll en kurs i svenska för invandrare under fem veckor för en mindre grupp i Hjulsta. Lektionen var uppdelad hälften med svenska språket och hälften om konst.

Hur ser dina drömmer ut?
Nu när jag börjat förstå måleriet vill jag lära mig mer. Jag drömmer om en egen liten ateljé där jag kan producera min konst. Jag målar främst på kakel och vill att mitt kakel ska hänga i entréer i det offentliga rummet. Jag vill också hjälpa andra att komma tillbaka till livet precis som jag själv har gjort.