Kultur och Mångfald

Medborgarskolan samarbetar med ett stort antal grupper och föreningar runt om i Stockholmsregionen.

För att se våra aktiviteter följ oss gärna på Facebook
facebook.com/medborgarskolan

Anne Kulle

Anne Kulle – snart i ett gröngräs nära dig!

Sedan många år tillbaka samarbetar Medborgarskolan Stockholm med Kullehusteatern i Norrtälje. I slutet av juni 2017 är det premiär på årets föreställning – Madame Tartuffe - som ska spelas på inte mindre än 35 ställen runt om i Roslagen i sommar.
Vi har träffat Teaterdirektören Anne Kulle för en intervju!

Tema Förebilder

Kan den som haft en lyckad integration i det svenska samhället själv bidra till att andra får uppleva samma sak? Det tror vi och därför har vi startat projektet ”Tema förebilder”. Det är en serie föreläsningar där svenskar med rötter från hela världen får berätta om sin resa till Sverige och hur de har gjort för att lyckas så bra med att komma in i det svenska samhället.

Först ut var Fozi och Hodan Siid som berättade om sin resa från Somalia till Sverige. Ca 100 ensamkommande barn i Norrtälje fick lyssna på deras historia, om hur viktigt det är att ha förebilder, vägen till ett arbetsliv och att nyckeln till integration är – språket! Det var en mycket lyckad och uppskattad dag som vi följer upp med fler föreläsningar i höst.

Tema förebilder

Medborgarkunskap

Medborgarkunskap är ett initiativ för att öka kunskapen om olika samhällsfunktioner och ge verktyg för människor att själva söka och ta del av samhällsservicen på Internet. Projektet startade på prov i Rinkeby under hösten 2010 och har blivit mycket uppskattat!

I samarbete med Spånga-Tensta stadsdelsnämnd samt en rad myndigheter har vi erbjudit en datakunskapskurs med fokus på hur man kan använda internetbanken, ställa sig i kö till bostad och barnomsorg, hämta elektroniska blanketter m.m. Läs mer och se bilder från projektet!

Informatörer från Brandförsvaret, Migrationsverket, Kronofogdemyndigheten och Kulturförvaltningen har föreläst på relevanta teman.

För mer information kontakta Fozi Siid på telefon 010-157 62 93 eller e-post:fozi.siid@medborgarskolan.se

En nypa språk, en tesked samtal och två matskedar nya vänner

- integrationsprojektet där mat lockar till prat

Kan man lära sig svenska på ett roligt sätt och samtidigt få nya vänner? Den frågan ställde sig Nihal Haagi, projektledare på Medborgarskolan, när hon träffade en grupp invandrare som ännu inte lärt sig tala flytande svenska. Så småningom fann hon en gemensam nämnare i mat. Mat är något vi gärna samlas runt med våra vänner och familj – och det är ingen hemlighet att den snabbaste vägen till hjärtat ofta går via magen.

Det blev upptakten till ett kombinerat språk- och integrationsprojekt, som pågått under två terminer. Ett tiotal kvinnor från lika många länder började träffas regelbundet i Medborgarskolans lokaler i Bredäng och Hjulsta. Till en början pratade deltagarna bara om matens betydelse i deras familjer och kulturer - en dialog som fördes på svenska. Men i takt med att engagemanget och vänskapen växte bestämde sig deltagarna för att var och en skulle laga och bjuda de andra på en tre-rätters meny. Det skulle vara typiska rätter från det egna hemlandet och meny och ingredienser skulle presenteras på svenska. Middagarna stärkte gruppens samanhållning ytterligare och av bara farten började recepten skrivas ner och översättas från hemspråket till svenska.

Recepten hittar du här!

Giovana - ett EU-projekt som främjar äldre kvinnors informella kunskap

Sedan våren är Medborgarskolan i Stockholm med i ett Grundtvig projekt inom EU som vill lyfta fram den informella kunskap som många äldre kvinnor utvecklat under ett långt liv och som på sitt vis bidragit till civilsamhället med sina insatser. Många gånger har deras insatser varit ideella och skett i det tysta . I projektet GIOVANA- ambassadors har ett 20-tal kvinnor från fyra länder, Spanien, Grekland , Frankrike och Sverige valts ut att få berätta sin historia.

Genom en särskild autobiografisk metod har de deltagande organisationernas deltagare fått träna sig i att ställa frågor och dokumentera de utvalda kvinnornas berättelser och på så vis skapa en kunskapsbas med en röd tråd för hur informell kunskap kan växa fram. Projektet är också en hyllning till alla de ideella insatser som många kvinnor bidrar med i det tysta till ett bättre samhälle, men som sällan fastnar i historieböckerna. I månadskiftet september-oktober är medborgarskolan i Stockholm värdar förprojektet. Under 4 dagar kommer ett 30-tal deltagare att besöka Norrtälje för att bli intervjuade och filmade. De kommer också att få lära sig om svenskt kulturarv i from av besök i Vikingabyn samt via båt ut i skärgården.

Samarbete med stiftelsen Garissa - Girls home in Kenya

Medborgarskolan samarbetar sedan 2011 med stiftelsen Garissa - Girls home in Kenya för att sprida kunskap och hjälpa till att samla pengar till verksamheten.

Läs mer om stiftelsen Garissa.

Medborgarskolan släppte våren 2013, tillsammans med artister som Rigo Pencheff, Dogge Doggelito och Pauline, ett album till förmån för Kenyas flickor. Läs mer om skivan och beställ den här!

Real Husby

Real Husby samarbetar med Medborgarskolan i Husby. Besök Real Husbys hemsida för att ta del av Medborgarskolans och Real Husbys fantastiska arbete.

Information om Medborgarskolan på arabiska