Anne Kulle – snart i ett gröngräs nära dig!

Anne Kulle

Sedan många år tillbaka samarbetar Medborgarskolan Stockholm med Kullehusteatern i Norrtälje. I slutet av juni 2017 är det premiär på årets föreställning – Madame Tartuffe - som ska spelas på inte mindre än 35 ställen runt om i Roslagen i sommar.
Vi har träffat Teaterdirektören Anne Kulle för en intervju!

Berätta lite om årets föreställning!

I år har vi bearbetat Molières Tartuffe, som i vår version alltså heter Madame Tartuffe. Jag är väldigt förtjust i Molière eftersom man så tydligt märker att han både är skådespelare och dramatiker. Man kan känna hur han har suttit på sin kammare, lagt ifrån sig fjäderpennan och skrattat när han har fått till en riktigt bra replik. Så jag vågar lova att vi kommer att presentera en riktig toppkomedi i sommar! Som vi brukar på Kullehusteatern är pjäsen bearbetad så att den passar vårt format och sätter ljuset på det vi vill berätta.

Förra året slog ni publikrekord. Händer det att publiken har synpunkter på era bearbetningar?

Ja, det händer. Förra året, när vi spelade Fröken Julie skrev vi om slutet. I vår version skar Julie halsen av Jean och det fanns det några som hade synpunkter på. Men jag är inte sen att försvara och säga att jag tror att Strindberg skulle ha tyckt att det var ett jättebra slut. Som en variant.

Ni spelar era föreställningar utomhus, men var repeterar ni?

Till att börja med så repeterar vi inomhus i Stockholm, i en jättebra lokal som jag hyr, för att det ska vara så enkelt som möjligt för alla i ensemblen. Men från och med juni är vi här på gården och repeterar. Vi spelar som sagt våra föreställningar utomhus och här kan vi ta emot över 200 besökare. När vi sedan åker ut på turné följer allt med, från stolar och rekvisita till kostymer och högtalare.

Hur tänker du när du tar in en utomstående regissör?

Då tänker jag att då tar jag Anita Ekström! För vi har jobbat tillsammans i…jag vet inte hur många föreställningar och är så trygga med varandra, har samma humor och jobbar väldigt bra ihop.

Och när du väljer skådespelare?

Det är som för alla regissörer, även om jag förvisso inte är regissör i just det här sammanhanget. Men man går till de som man tänker skulle passa bra för en roll och som man kanske har samarbetet med tidigare. Eller så får man tips.

Nästa år firar Kullehusteatern 20-årsjubileum, vet du redan nu vad ni ska sätta upp då?

Ja, men det vill jag behålla som en överraskning.

Till sist, vad betyder det att samarbeta med ett studieförbund som Medborgarskolan?

Vi har ett jättefint samarbete där jag bland annat får hjälp med en mängd praktiska småsaker som krävs före, under och efter en spelperiod. Vi har också kunnat lägga upp delar av produktionen som studiecirklar, vilket har varit ett stort stöd för oss.