Månadens Artist och Klubb hos Amplified Stockholm

Med konceptet "Månadens Artist & Klubb" lyfter vi på Amplified Stockholm upp utvalda klubbar, artister och band som vi samarbetar med. Syftet med detta är att vi vill hjälpa våra artister och klubbar att synas! Alltså ett mervärde till de som väljer att starta ett samarbete med oss.

Mars - Månadens klubb

Club Amplified 22 mars affisch

Den 22 mars är det återigen dags för en kväll med vår egen klubb Club Amplified. Denna gång huserar vi på Bar Brooklyn/Debaser. Tess som är klubbansvarig utlovar en kväll med ös, pepp och great livemusik på scen!

Berätta kort om konceptet Club Amplified!
Amplified är Medborgarskolans musiksatsning. Klubben erbjuder våra anslutna band (studiecirklar) en schysst scen att spela på i stan. Ett mervärde och en bra utveckling för våra band.

Vilka band kommer vi få se denna kväll?
Dim Vanilla spelar indiepop och har släppt två singlar "Aar o Dar" och "The Sun That Day" på Spotify. De har även spelat i P3 Osignat. Glenn Echo spelar garagig rock och påminner om ett flertal amerikanska band inom garagescenen som t.ex. Sex Beet/Bass Drum of Death/Fidlar/Aliment/White Fence.

Hur länge har ni kört klubben?
Club Amplified har inte funnits så länge. Vi har kört några ggr på PSB, Göta källare samt på ett ställe i Sickla. Målet nu är att hitta ett mer "etablerat" klubbigt ställe som håller en schysst nivå. En scen som band VILL spela på och som även ger ett gage.

Hur väljer ni ut banden som får spela?
Vi har hela tiden ett 50/50 tänk (lika många kvinnliga som manliga musiker) då vi bokar våra band. Det är inte helt lätt eftersom vi har många fler band med manliga medlemmar. Men vi försöker så gott vi kan. Vi vill heller inte boka ett band enbart för att det är kvinnor i bandet, det måste hålla en viss kvalité.

Gällande Club Amlifieds satsning på gigs på just Debaser så kommer vi välja band med en högre nivå och främst inom genren rock. Eftersom Debaser främst är en "rock klubb" och där det ska hållas en viss nivå på banden/klubbarna som bokar där. Självklart är målet att även köra på fler ställen i stan där vi även kan köra mer blandade genrer samt nivåer. Men för tillfället har vi inte hittat någon passande lokal. Dock har vi "Åtellet" + "Stället" i Norrtälje där vi kör en hel del unplugged spelningar. Allt från jazz, pop, soul etc. men det är enbart akustiska band samt sommarspelningar vi bokar där för tillfället.

Vilket är ditt bästa minne från Club Amplified?
Eftersom jag inte har hunnit köra Club Amplified så många gånger så lämnar jag den frågan obesvarad. Men jag var på Amplifieds egna festival Gamrocken förra sommaren och det var kallt men skoj! Festivalen håller till i en gammal Folkets park i Grängesberg med tre scener. I år blir det två dagar med enbart metal/döds/käng dvs en jävla massa långhåriga snubbar med corpsepaint, nitar och blod. Bland annat Dark Funeral är bokade som headline. Det är en kul festival, dock lite synd med två dagar enbart med genren Metal eftersom det där är noll kvinnliga artister bokade. Just metalscenen är tyvärr enormt mansdominerad, vad det beror på det vet jag inte...Från Amplified Stockholm skickar vi i år inte mindre än åtta av våra anslutna band till Gamrocken, vilket är enormt kul!

Var: Bar Brooklyn/Debaser, Hornstulls strand 4
När: Torsdag 22 mars kl. 18.00 – 01.00 (band på scen kl. 20.00-22.00)

Glenn Echo

Glenn Echo

https://www.facebook.com/realglennecho/
https://soundcloud.com/realglennecho

Dim Vanilla

Dim Vanilla
https://www.facebook.com/dimvanilla/
https://open.spotify.com/track/0CrsvUm7sNnHxTGRZ9iKRl
https://soundcloud.com/dimvanilla
https://www.youtube.com/channel/UColVSFoL-FZYpg8VzN564Xw

Februari - Månadens band

Denna månad presenterar vi dödsmetallbandet Crushed Skull, ett av de sju stockholmsband vi valt ut att spela på festivalen Gamrocken 2018.

Vilka band hämtar ni inspiration från och har ni något favoritband eller artist?
Vi siktar på old school döds, men en del influenser från både punk och 80-talsmetal kan man höra spår av. Vi är uppväxta med den musiken, så det blir väl naturligt.

Har ni släppt några fysiska skivor?
Nej vi har i skrivande stund bara spelat in en tvålåtars-demo som är släppt på Bandcamp och kommer vilken dag som helst på Spotify. Vi ska in i studion nu i vår och spela in nio låtar för en 12:a.

Vad tycker ni generellt om musikscenen/branschen i Sverige?
Jag tycker den är bra väldigt aktiv, åtminstonde i Stockholm.

Sjukaste spelningen ni gjort?
Ja vi har bara gjort två gig, så den frågan får vi återkomma om i framtiden efter Gamrocken i maj kanske (haha).

Ni är ett av sju stockholmsband som blivit utvalda att spela på Gamrocken 2018, vad kan publiken förvänta sig av er spelning?
Dödsmetall utan konstigheter.

Läs mer:

https://www.facebook.com/crushedskullsweden

https://crushedskullswe.bandcamp.com/releases

Festival Gamrocken

Januari – Månadens band

Dim Vanilla

Dim Vanilla kom till liv under hösten 2015 tack vare deras gemensamma kärlek till melodisk popmusik. Bandet består av Erik Målsäter på gitarr, Linn Vallerius på sång, Aron Lange på gitarr, Hannes Waldetoft på bas och Claes Hedlund på trummor. Musiken de spelar har tydliga influenser från indierock och psych med inslag av elektronisk musik.

Berätta om ert namnval "Dim Vanilla"?
Vårt bandnamn kommer från vår basist Hannes bas som han döpt till "Old Vanilla" på grund av att färgen på den enligt honom såg ut som gammal vaniljglass. Vanilla Ice var ju redan upptaget så det fick bli Dim Vanilla istället.

Vilken är den roligaste spelningen ni gjort och varför?
Vår roligaste spelning hittills var när vi spelade på "Tillsammans" i Halmstad i somras. Det spöregnade hela dagen och var nästan lite storm men det kom ändå rätt mycket folk även fast scenen är lite halvt utomhus.

Har ni släppt någon musik fysiskt?
Nej det har vi inte gjort än, men det vore självklart kul att göra det nån gång!

Hur hittade ni Medborgarskolan?
Vi hittade Medborgarskolans musikverksamhet via deras instagramkonto för Amplified.

Vad har ni för planer för våren 2018?
Vi håller på att spela in vår debut-EP som vi hoppas kunna släppa någon gång efter årsskiftet.

December – Månadens band

Dancing Lynx startades på sommaren 2013. De var då fyra stycken eldsjälar från Norrtälje. Fabian Revilla på Keys, Caspar Camits på sång, Hugo Smedmark på gitarr och Martin Smedmark på Trummor. Sedan dess har de haft många medlemmar som kommit och gått. Det har nästan varit som ett litet musikkollektiv där alla som vi tycker har potential och är sköna människor får vara med. Som mest har de varit runt 8 stycken på scen med slagverk, fiol och trumpet. Under 2017 har bandet dock fokuserat mer på att spela in och producera musik, därav är nu endast de fyra medlemmarna som startade bandet kvar.

Beskriv er musik!
Vi spelar en skön blandning med pop, soul och reggae i grunden. Det första albumet vi släppte var lugnt, känslosamt och akustiskt men nu drar vi mer åt det ”popiga” hållet.

Har ni släppt någon fysisk skiva?
Nej, men vi har släppt en det grejer på Spotify.

Vilken är den roligaste spelning ni haft?
Det är väldigt svårt att säga en spelning som varit den absolut roligaste men en bra kandidat är en spelning vi gjorde på Restaurangen Stället i Norrtälje. Det är inte överdrivet stort men alla vi kände och alla vi inte kände var där. Restaurangen blev helt smockad med publik och det var svårt för servitriserna att ta sig fram i folkmassan. Vi älskar Stället och ser det lite som en hemmaplan. Det är otroligt häftig när publiken kan ens låtar och den gången sjöng verkligen alla med.

Var hämtar ni er inspiration?
Vi har alltid tagit inspiration från duktiga singer-songwriters som Matt-Corby, John Mayer och Andreas Moe och blandat upp det med andra genrer som pop, rap och reggae.

Vad händer för bandet härnäst?
Vi håller på att slipa på en EP nu under hösten som vi planerar att släppa i början av nästa år.

Länkar:

open.spotify.com

dancinglynx.com

soundcloud.com/dancinglynx

facebook.com/dancinglynx

instagram.com/dancinglynx

youtube.com

November – Månadens band

The Riven

The Riven spelar gammal hederlig hårdrock, med många twister och olika idéer. Efter att ha bott tillsammans i London så kom de på den briljanta idén att starta band tillsammans. De började spela ihop under våren 2016 och spelade i november in deras första EP. The Riven handlar om rå, soulig, tyngre rock tillsammans med billig bärs!

Vilken är den roligaste spelningen ni gjort och varför?
Det var när vi var på turné i England i somras och vi var på väg från Bath till Newcastle, vilket är en väldigt lång sträcka. Med en chansning hörde vi av oss till en promoter i Birmingham, som ligger på vägen och frågade om vi inte kunde spela den kvällen för några öl. Jag menar vem vill inte spela på det sunkiga Scruffy Murphys i Black Sabbaths hemstad? Med en halvtimme kvar till att vi ska gå på scen anländer vi i Birmingham. Vår gitarrist Arnau och bassist Max riggar scenen medan sångare Totta och trummis Olof ska lämna van och checka in på ett vandrarhem i de gamla industrikvarteren Aston. Bland svartklubbar och bilmekaniker lämnar vi vår hyrda van med en klump i halsen och springer till klubben där de andra står redo på scen. Vi torkar av svetten som har pärlat sig på överläppen tar ett djupt andetag och kör igång vår debut i metallens hemstad, vetande att en Guinness väntar på en i slutet av giget.

Har ni släppt någon musik fysiskt?
Ja, vi har släppt musik både fysiskt och digitalt. Vår första release "Blackbird" finns att köpa i CD format och finns på alla digitala plattformar som Spotify, Bandcamp osv. I nuläget har vi inget skivbolag, utan har stått för releasen själva, vilket har varit både befriande och utmanande!

Hur hittade ni Medborgarskolan?
Vi hittade Medborgarskolan genom att vi letade efter replokal i Stockholm. Vi flyttade till Stockholm från London i somras. Med bandet på ny mark behövde vi en bra outrustad replokal och föll för Medborgarskolans replokaler i Musikgaraget. Inte konstigare än så!

Vad har ni för planer för hösten 2017?
Först och främst att finslipa och skriva klart vår debutskiva, som har planerad release någon gång nästa år. Vi flyger till Madrid i slutet av februari för att spela in, så just nu har vi våra huvuden inställda på det kreativa. Men! Vi har såklart lite gigs som vi ska hinna med också. Vi spelar vårt första Sverigegig på Pub Anchor den 23/11 vilket vi verkligen ser fram emot. Ska bli kul att se vad den svenska publiken tycker om oss! Vi kör på devisen att det är ingen lugn stund i The Riven!

The Riven Pub Anchor

Länkar:
http://theriven.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/TheRivenMusic/

https://www.instagram.com/therivenmusic/

https://www.youtube.com/channel/UCW0sTLZ4mI8KpNBHqiH4usA?pbjreload=10

https://open.spotify.com/artist/21fGyjfeXBjIQmKUE4iSzw

Oktober – Månadens band

AKKAH är månadens band i oktober och vi har träffat dem för en intervju.

Vad betyder ert bandnamn?
I finsk folkmun betyder Akka kärring och används som skällsord, men vi ville ta tillbaka det ordet och tänker på det som en stark kvinna. I finsk mytologi kan Akka stå för kvinnliga andeväsen och vi tar även inspiration till vår musik från skogen och naturen. En slags naturkraft.

Vad spelar ni för genre?
Psykedelisk rock med influenser av doom och folk.

Vilka band hämtar ni inspiration från och har ni något favoritband eller artist?
Jonna: Jag inspireras av starka kvinnliga musiker, speciella sångröster och sound och texter med personliga erfarenheter, mörker och djup i. Black Angels, Laura Marling och Emma Ruth Rundle är favoriter.

Nilz: Favoriter är bland annat Nirvana, Pink Floyd och Black Angels.

Niclas: Jag inspireras mycket av 60-talsmusik och strävar efter att efterlikna det soundet men mer modernt och hårt.

Vad har ni för planer framöver?
Vi spelade in vårt debutalbum på studio Cobra i slutet av sommaren och håller som bäst på att hitta rätt skivbolag och jobbar mot ett skivsläpp.

Vad tycker ni generellt om musikscenen/branschen i Sverige?
Bättre än i många länder men ändå rätt kass. Musiker förväntas leverera i dåliga förhållanden, få lite eller inget betalt, möta arrangörer som inte värderar en. Alla vill kunna njuta av musik men få värderar allt jobb musikerna har lagt ner. Vi har mött några arrangörer som verkligen brinner för det de gör och inte tummar på villkor eller förhållanden.

Spotify:
https://open.spotify.com/album/062BK1mM3l1in2MyGNrfdn?si=y8Mq558h

September – Månadens band

Wings For Wheels Amplified Stockholm

"Bruce Springsteen 1975 Tribute – Wings For Wheels" är en hyllning till Bruce första världsturné. Tributebandet Wings for Wheels skapades inte bara som en hyllning till ett historiskt framträdande, utan också för att visa vad Bruce Springsteens musik verkligen är.

Hur kommer det sig att ni startade ett tributeband?
Jag och Ola gick rockmusikerlinjen på Fryshuset ihop och gillade att spela med varandra. Vi började spela tributes eftersom det är ett kul och lättare sätt att lära sig spela på. Det är också enkelt att få gigs, det finns en publik och man tjänar pengar på det. Då gjorde vi bland annat AC/DC och Wings For Wheels. Vi körde vår första Wings For Wheels spelning på Scala teatern och det var fullt hus. Nu kör vi vårt andra gig 30 september på teater Pero i Sthlm. Dagen innan kör vi dessutom en AC/DC konsert i Skövde.

Ser ni detta mer som ett jobb än att det är något som bara är kul?
Det är 50/50, men självklart ska det kännas kul för alla. Jag och Ola är kärnan i bandet och det är vi som roddar ihop medlemmar samt bokar spelningar, promotar o.s.v. Vi är ett bra team!

Spelar ni även egen musik?
Man kan säga att tributebanden har utvecklat oss till att göra egen musik. Men det är såklart lättare att få en publik när man kör tributes.

Vilka andra tributes skulle ni vilja göra?
Thin Lizzy och KISS.

Vad har vi att vänta oss på giget den 30 september? Scenshow, outfits?
Med AC/DC kör vi outfits. Med Wings From Wheels kommer vår sångare mest stå för scenshowen!

Följ Wings For Wheels på Facebook

Bruce Springsteen 1975 Tribute – 30 september 2017

Augusti – Månadens band

Bandet On The Verge är månadens artist i augusti och vi har fått en pratstund med bandmedlemmarna.

Vad spelar ni för musik och när började ni spela ihop?
Vi spelar någon form av Garage/Punk-rock. On The Verge startade som ett soloprojekt runt 2012 av Alex som även lirar lead gitarr och är den huvudsaklige låtskrivaren (med inslag av idéer från övriga bandmedlemmar). Hösten 2016 drog Alex igång bandet på riktigt med några vänner från ett gammalt band, nämligen basisten Nicke samt trummisen Marius. Strax därefter gick Carl med i bandet för att fylla platsen som rytmgitarrist. Bandets lineup blev klar under våren 2017 med sångaren Sandro.

Har ni släppt någon musik fysiskt?
Den musik som finns ute är en demo på bandcamp från den tiden On The Verge var Alexanders soloprojekt. I skrivande stund finns låtar till en platta men först blir det en EP.

Roligaste spelningen ni gjort? Varför?
Vi har bara gjort en spelning än så länge med On The Verge så vår spelning på Kings Table är det enda och roligaste giget än så länge. Nästa spelning har vi den 26:e Augusti på Ace, Sveavägen 36.

Hur hittade ni Medborgarskolan?
Tack vare att gitarristen Carl redan repade med några band i Medborgarskolans lokaler så flyttade On The Verge dit.

Vad har ni för Favoritband och eventuella influenser?
Influenserna musikmässigt är Stooges, Replacements, The Dicks och Rocket from the Tombs. Andra favoritband är Suicide, Richard Hell, MC5 osv. Det är mest amerikansk punk som gäller.

Planer för vår/höst 2017?
Spela live så mycket som möjligt och släppa en EP!

Länkar:
https://www.facebook.com/OnTheVergeSthlm/
https://badalienproductions.bandcamp.com/album/on-the-verge-demo

Juni – Månadens Artist

Vi har pratat med artisten Elsa som hyr lokal i Amplifieds Musikgarage på Odenplan i Stockholm. Där producerar hon musik med bland annat Anton Göransson.

Berätta om dig som artist & hur ni jobbar med produktion?
Jag släppte min debutsingel ”Skintight” i september förra året och har nu precis haft release på min andra singel ”Nobody likes you”. Låtarna är skrivna av mig och Anton Göransson. Både jag och Anton gick en utbildning för låtskrivare och producenter uppe i Örnsköldsvik för några år sedan och har sedan dess jobbat på bland annat detta projekt.

Det var väl egentligen utbildningen som startade hela mitt intresse för låtskrivande och att få skapa något helt eget. Innan dess hade jag gått musikgymnasium med inriktning sång, spelat i mycket ensembler osv. Men nu hittade jag plötsligt något som kändes så mycket mer ärligt och genuint. Valet att sedan släppa musiken som artist föll sig nog bara naturligt och på den vägen har det varit.

Vad är målet med detta projekt?
Jag ser det så enkelt som att släppa den musik man själv gillar och brinner för att göra. Resten löser sig!

Vad har ni mer på gång?
Tanken är att under juli/augusti jobba på material till en EP som släpps under hösten. Sen får vi se!

Kommer det några livespelningar framöver? Kommer du spela solo eller med liveband?
Absolut, planen är att få ihop ett band så snart som möjligt (Så alla musiker som känner sig taggade, hör av er!) för att sen börja köra live.

Här kan du följa Elsa på Facebook, du hitttar henne även på Spotify och Soundcloud!

Maj – Månadens Artist

Sassy Sue

Månadens Artist i maj är coverbandet Sassy Sue. Det är också ett av banden ni kommer kunna se på Club Amplifieds egna klubb på RoQ den 25 maj, en kväll med fokus på en jämställd scen med minst 50 % kvinnliga musiker! Vi träffade Lisa från Sassy Sue och ställde några frågor.

Vad spelar Sassy Sue för musik? Och när började ni spela?
Vi blev ett komplett band i november 2015 och spelar covers av bl.a. The Clash, Iggy pop, Adele, Foo Fighters och är inte låsta i en specifik genre, utan spelar helt enkelt låtar som vi gillar. Vi har alla lite olika musiksmaker i grunden, vilket säkert resulterar i bra mix av låtval. Nu har vi även börjat jobba lite med eget låtmaterial.

Berätta om den roligaste spelningen ni gjort och varför den var det!
Vi hade en jättekul spelning på Pet Sounds Bar på Södermalm i november. Det var fullsatt med folk och bra stämning.

Hur hittade ni Medborgarskolan?
Medborgarskolan har i alla fall jag alltid vetat om då jag själv har studerat på Kulturama, som är en del av Medborgarskolan. Där har jag både studerat inom film, samt tagit baslektioner.

När vi startat bandet och inte hade någon replokal, så googlade vi som en tokar. Läste då om det nya musikgaraget, så vi ringde och mailade väl tillräckligt många gånger för att vi skulle få chansen.

Hur ser era planer ut för vår/höst 2017?
Då ska vi skaffa fler spelningar och repa in fler låtar. Även ta fram mer eget material. Vi ska fortsätta ha fantastiskt kul ihop när vi spelar, för det är det allting handlar om i slutändan. Vi spelar på Club Amplified på stället RoQ, Kristi himmelfärdsdag 25 maj.

Följ Sassy Sue på Facebook!

Följ gärna Club Amplified på Facebook och Instagram.

April – Månadens Klubb

Amplified Månadens Klubb Garageland

I April presenterar vi Månadens Klubb "Garageland" som huserar på bland annat Debaser och Cosmopolite. Vi träffade grundarna Sofie och Felix och ställde några frågor om klubbens historia och framtid.

Berätta om iden till Garageland
Sofie: Egentligen hade vi väl ingen idé om att starta en klubb. Det var ingen uttänkt plan alls. Allt började med att vi DJ:ade tillsammans på en HYMN-klubb och hade skitkul helt enkelt.
Felix: Och plötsligt så hade vi bara en premiär på Cosmopolite en kväll i augusti förra året. Det var inte heller förrän då vi kom på namnet Garageland. Vad som hände däremellan vet vi inte riktigt.

Bästa kvällen hittills?
Felix: Stämningen på vår första punkfestival Search And Destroy på Debaser Strand var fantastisk! Och spelningarna var så bra!
Sofie: Det är nästan omöjligt att svara på en sån här fråga. Det känns som alla våra klubbkvällar har haft sitt. Men måste jag välja plockar jag nog kvällen på Strand när vi bokat Moon City Boys, Side Effects och Pink Milk. Vilken galen kväll det var! Det var också kul att Pink Milk sedan blev support till Pascal på Medis.

Vad har ni för framtida planer med klubben?
Sofie: Vi kör ännu en punkfestival på Strand den 12 maj! Gamla Pengar, Slöa Knivar, Twin Pigs, Fuck Frankie och Gestures på scen. Kommer bli riktigt grymt. Och vi håller oss fortfarande till namnet Search And Destroy såklart.Felix: Vi har också fler spännande planer, men de förblir hemliga än så länge. Men ni kan räkna med att se mer av oss. Garageland vilar aldrig. Det är alltid något roligt stök på gång!

Vad händer härnäst?
Felix: Nästa vecka fixar vi releasefest för It´s For Us på Bar Brooklyn. Dessutom är det premiärgig för Memoria, som har två medlemmar från punkbandet Snake. Lär bli sjukt bra.
Sofie: Ja, det ser vi fram emot! Och det är alltid kul att komma hem till Brooklyn igen. Det var ju där vi körde vår första liveklubb. Så på onsdag dundrar vi in igen.

Hur gör man om man vill spela på er klubb?
Felix: Det enklaste är att skicka ett meddelande på vår Facebooksida. Men vi får väldigt många meddelanden och ibland är det svårt att hinna med att svara alla. Men det är riktigt kul att det är så många band som är intresserade av att spela på Garageland!
Sofie: Ja, det har gått rätt snabbt ändå. Vi har inte ens funnits i ett år och det är många som vet vilka vi är nu. Eller som i alla fall har hört talas om oss. Vi är enormt tacksamma för det! Utan band och utan publik skulle det inte vara någon klubb.

Följ gärna Club Amplified på Facebook och Instagram.

Mars – Månadens Klubb

Riot Disco STHLM

I mars presenterar vi Månadens Klubb "Riot Disco STHLM". En klubb med ett feministiskt perspektiv som endast spelar kvinnofrontad rock. Det är musik som klubbens grundare Johanna Öberg, Emma Berglund och Felix Lind tycker är väldigt undervärderad, och som de själva älskar. "Perfekt musik för dansgolv och fest!"

Vad är syftet med klubben?
Felix: Vi startade en klubb för att spela musiken vi älskar.
Emma: Jag vill bjuda in folk att lyssna på sånt jag gillar, den musik jag själv lyssnar på hemma. Kom in till mitt vardagsrum liksom. Riot grrrl och punk är dom genrer jag lyssnar på mest.
Felix: Riot grrrl och punk, det är därifrån vi kommer. Men sen finns det ju en feministisk tanke också – vi spelar bara kvinnofrontad rock eftersom det är musik som vi tycker är väldigt undervärderad. Den här musiken spelas för sällan, så vi vill ge den lite utrymme. Det är så sjukt tråkigt att gå på klubb och så är det bara snubbar som hörs ur högtalarna. Egentligen lika trist som när det bara är män på scen.
Emma: Och det är jävligt bra musik. Och musik som många gillar.
Felix: Jag älskar att DJa den här sortens musik. Det är så kul! Perfekt musik för dansgolv och fest!

Hur kom det sig att just ni startade klubben tillsammans?
Felix: Vi är kompisar så det kändes som en kul grej. Vi har känt varandra hur länge som helst, sedan tonåren.

Hur ser planerna ut för våren?
Emma: Den 10:e mars har vi premiär på Cosmopolite. Vi hoppas att folk gillar det, att det kommer dit en massa folk och dansar och sjunger med.
Felix: Därefter kör vi igen i maj, då på Debaser Bar Brooklyn. Den gången gästas vi av Iida Hellström, som förutom att hon har grungeklubben Seattle Seance är med i DJ-kollektivet Lovers And Other Strangers som skänker alla gager till bland annat kvinnojourer. Hon DJar även loss på diverse barer med sin sidekick Petter.

Kommer ni köra på olika ställen eller bara på Cosmopolite?
Felix: Vi kommer köra på olika ställen. Cosmopoilite och Debaser och så får vi se.
Emma: Eftersom vi är både Stockholms- och Malmöbaserade så funderar vi på att köra i Malmö också.

Kommer det enbart vara DJ klubb? Kommer ni vara samma DJs alltid?
Felix: Först tänkte vi bara DJ-klubb, men...
Emma: Det är inte hugget i sten. Vi gillar verkligen liveband, så det är möjligt att det blir det också.
Felix: Det finns så sjukt många bra band som vore kul att boka, som Arre! Arre!, Matriarkatet, Snake, Call Cat, ja listan är fan nästan oändlig.
Emma: I grunden är det vi som DJar.
Felix: Vi kommer även ha en hel del gäst-DJs. Vi har ett gäng på gång. Det är kul att samarbeta med folk så vi kommer nog göra saker tillsammans med andra klubbar.

Följ gärna Club Amplified på Facebook och Instagram.

Mars – Månadens Artist

Ikiz

Månadens artist i mars hos Club Amplified är IKIZ!

När började du spela trummor?
Jag är född i Istanbul, Turkiet, och vid 2-3 års ålder började jag spela på mormors kastruller, bl a till Igor Stravinskijs musik. Jag fick mitt första barntrumset i den åldern ocskå men tyckte inte om ljudet, kastrullerna lät mer.

Jag flyttade till Sverige när jag var 11-12 år och en dag frågade en klasskompis, gitarristen Lars Dohlon, om jag ville vara med att starta ett band. Vi började lira Jimi Hendrix låtar och jag försökte planka allt det som trummisen Mitch Mitchell gjorde. Jag fortsatte i olika band och efter grundskolan kom jag in på Stockholms Musikkonservatorium. Där studerade jag i tre år och fick ett stipendium till LAMA (Los Angeles Music Academy), och där studerade jag i ett år för lärare som Joe Porcaro, Mike Shapiro med flera.

Varför valde du just trummor som instrument?
Vissa grejer händer bara. Rytmen fanns hos mig redan vid 2-3 års ålder. Även när jag inte sitter vid ett trumset så trummar jag på knäna. Vissa grejer väljer man inte, det är bara medfött.

Berätta om din karriär?
Jag började spela live redan i 11-12 års åldern när jag och Lars Dohlon spelade med Jimi Hendrix coverbandet ”Straight Ahead” . Vi spelade på olika fritidsgårdar i stan, vann livemusiktävlingen Musik Direkt, och fortsatte sedan spela på olika mc klubbar som betalade oss gager redan vid 13 års ålder för att spela, vi spelade t.o.m. för Hells Angels. Då kom väl tanken att detta kanska man kan försörja sig på.

Efter ett år i Los Angeles, då jag spelade med olika musiker, kan man väl säga att karriären kom igång på riktigt. Jazzen kom jag in på mer och mer under min tid i LA. Anledningen till det var att jag tyckte det krävde mer, dynamik, teknik och improvisation….lite mer överkurs än när jag spelade ”komp trummor”. Efter LA fortsatte jag spela jazz med bl.a. Bernt Rosengren. Sedan fortsatte jag på det spåret och nu spelar jag allt från modern jazz till elektronisk jazz. Jag har turnerat med olika band sedan dess och varit med på en del popartisters studioalbum men 2007 beslutade jag mig för att inte tacka ja till allt som jag gjort tidigare, jag blev trött på hur vissa produktionsbolag/skivbolag utnyttjade en bland annat. Så nu frilansar jag och spelar enbart med musiker som jag tycker är bra, som t ex Nils Landgren Funk Unit där jag spelar med fortfarande.

Vilken är den fetaste spelningen du gjort?
Det var när jag spelade en 90 minuters improvisationskonsert på Konserthuset i Stockholm med Bobby McFerrin 2014.

Har du någon drömspelning med en artist, död eller levande?
Jimi Hendrix och John Mayer i rocksvängen. I jazzsvängen skulle det vara kul att spela med Roy Hargrove.

Varför just de två?
Hendrix eftersom jag är uppvuxen med honom och tycker han är en konstnär i sig. Hans trummis Mitch Mitchell bland annat i en intervju ”Har man spelat med Hendrix kan man spela i vilket projekt som helst”. John Mayer är en fantastisk gitarrist och vokalist. Skriver bra låtar och det svänger, han är liksom komplett.

Måndag 6 mars 2017 håller du i en trumworkshop på Medborgarskolan Stockholm, vad händer då?
Jag kommer att prata om dynamik & sväng och visa att trummor är det mest dynamiska instrumentet som finns. Jag kommer visa spel både med och utan backtracks, spela med vispar, stockar, mallets och med händer. Men jag kommer också vara lyhörd för publiken så att vi kan ha ett utbyte i form av konversationer och frågor/svar.

Följ gärna Club Amplified på Facebook och Instagram.