Möt några av våra ledare

Alla ledare inom Medborgarskolan delar med sig av sina ämneskunskaper och skapar en trivsam atmosfär som inspirerar till kunskap och lärande. Träffa nu några av våra ledare i Lund

Sabina Bokhari Friberg

Sabina Bokhari Friberg föddes i Madrid och började ta lektioner i Flamenco vid 3 års ålder. För 13 år sedan när Sabina och hennes familj flyttade till Lund fick hon leva utan Flamencon i några år för att hon först inte kunde hitta någon undervisning. Att leva utan dansen är nu dock helt otänkbart för henne. Sedan många år började Sabina undervisa på Medborgarskolan.

För att själv fortsätta utvecklas som dansare åker hon minst en gång om året, till Flamencons Spanien och dansskolan Amor de Dios i Madrid. Sabina har även svart bälte i taekwondo. Dansen och kampsporten kompletterar varandra och ger samma känsla av frihet genom självkontroll och ståndaktighet, säger hon.

Sandra Danielsson

Sandra är Skådespelare och dramapedagog utbildad på Östra Grevie Folkhögskola och Malmö Högskola. Tidigare har du kunnat se henne som Pippi på Astrid Lindgrens Värld eller i barnprogrammet Amigo på SVT. Sandra driver även tillsammans med en kollega en teatergrupp som heter Teater Pepino. De har turnerat runtom i Skåne med sina olika föreställningar sedan 2007! Sandra har arbetat som dramapedagog på kulturskolor, medborgarskolan och även privat. Hon har även regisserat gymnasieelever under ett par år. Sandra är en kreativ, positiv ledare med många strängar på sin lyra. Hon har förutom all sin drama/teaterverksamhet ägnat sig åt konst, dekoratör, sömnad, bakande, sång, dans med mera.

Ewa Flycht

Ewa Flycht har arbetat som dans- och dramapedagog samt koregraf sedan 1982. Hon har deltagit i många kurser, workshop och föreställningar i flamencodans och sång runt om i världen. Hon håller även föredrag om flamencons historik, artister och stilar. Ewa är en dynamisk ledare i flamenco och rytmisk dansträning på Medborgarskolan i Lund sedan många år tillbaka. För Ewa medför dansen glädje både för kropp och själ och passar precis alla åldersgrupper!

Carola Höckner

Sedan tio år tillbaka arbetar Carola Höckner pedagogiskt på Medborgarskolan i Lund inom den orientaliska magdansen. Hon är certifierad stress- och friskvårdsterapeut, och också konstnärlig ledare för dansgruppen "Oriental move" som tränar i Medborgarskolans lokaler.

Under många år har den orientaliska magdansen varit en stor del av Carolas liv. Som en av pionjärerna i Skåne har hon försökt sprida denna konstform. Hon har inspirerats av pedagoger, koreografer och dansare från hela världen. Genom åren har hon utvecklat en personlig stil som utmanar dogmatiskt tänk och uppmuntrar fantasifullt, kreativt nytänkande inom den orientaliska magdansen.

Cecilia Ivarsson

Cecilia Ivarsson började dansa orientalisk dans som tioåring. Hon betraktar dansen som befriande och betydelsefull för kroppsuppfattningen eftersom den bejakar kroppen som den är. Hon dansar både när hon är glad och när hon är ledsen, dansen är något som ger balans och energi. Cecilias utstrålning och dansglädje smittar av sig samtidigt som hennes noggrannhet gör henne till en mycket duktig ledare.

Ida Olsson

Jag är ledare i flera av barndansgrupperna men undervisar även ungdomar och vuxna. Var från början en hästtjej som tävlade ponny på elitnivå med bravur. Men när jag var i USA 2002 och arbetade som aupair blev dansen min stora passion och så är det än idag. När jag undervisar är det av oerhörd vikt att jag och mina elever har roligt tillsammans. När jag lär ut dans hämtar jag min inspiration från dansstilarna jazz, showdans, disco, balett och lättare streetdans. Plockar även in godbitar i musik från olika filmer och musikaler som jag vet är kända.
När jag undervisar är det fart och fläkt hela tiden, benen står inte stilla många sekunder. Jag beskriver mig själv som danslärare på följande sett. En tjej som gärna bjuder på sig själv med ton vis av energi inom mig. På mina lektioner har vi mycket glädje och dans. Alla är hjärtligt välkomna att dyka upp.

Fredrik Persson

Bugg är en väldigt social och fartfylld pardans! Här händer det någonting hela tiden!
Denna svenska pardans dansas från norr till söder i hela vårt avlånga land. Buggen fortsätter ständigt att moderniseras och passar därför alla åldrar. Lätt är det också - och roligt! Det går faktiskt att bugga till all musik som är fyrtakt. Buggen måste helt enkelt upplevas!

Förkunskaper: Ett leende på läpparna Bra att veta: Alla kan dansa bugg

Jag som ledare

Från början tyckte jag inte att bugg vara så roligt med tanke på att jag är kille, men som ni ser idag har min syn på det ändrats. Anledningen till att jag föll in på dansstilen bugg var på grund av mitt dåliga fotarbete som handbollsmålvakt. Min tränare ansåg att det behövde förbättras markant och anmälde mig till jazzbalett. Det gav jag tyvärr upp efter en timmes träning. Men min tränare gav sig inte och då bestämde jag mig efter många om och men, för att prova på bugg. Min tanke var då: "Kan mormor kan JAG!". Efter fyra veckors lektioner kom det in en tjej i dansgruppen som sökte en tävlingspartner. Jag bestämde mig då för att försöka träna lite extra och med tiden förstod jag mer och mer hur stegen och musiken gick ihop. Detta gjorde så klart buggen ännu roligare och jag blev bättre och bättre. Jag började tävlingsdansa och gjorde det i tre år.
Idag undervisar jag i bugg. Min inställning till sina lektioner är att deltagarna ska ha roligt, dansa mycket och uppleva den sanna glädjen med bugg.

Alan Rosario da Costa

Vår ledare i Capoeira, Alan Rosario da Costa, leder föreningen Abada Capoeira Lund. Medborgarskolan har ett mycket givande samarbete med föreningen. Besök gärna deras hemsida www.abadacapoeiralund.se för att läsa mer!