Yoga för gravida

Du förstärker din förmåga till att vara närvarande och att utan rädsla uppleva det som pågår i och omkring dig, så att du upplever graviditeten och förlossningen klarare.
Att träna yoga garanterar dig inte en lätt förlossning, men det kan hjälpa dig med din närvaro, avslappningen och upplevelsen av förlossningen även om det kanske sker saker som du inte hade räknat med.
Det finns många barnmorskor som rekommenderar gravida kvinnor att gå på yoga – allt för att förbereda sig på ett bra sätt. De flesta vet tex hur viktig andningen kan vara för avspänningen och för fysiskt krävande situationer.

Utbytet av kursen är bland annat:

  • Din kroppsmedvetenhet och din känslighet utvecklas.
  • Du förebygger besvär som kan uppkomma i samband med graviditeten.
  • Du lär dig konkreta metoder som du kan använda under graviditeten och förlossningen.
  • Du förstärker din förmåga till att vara närvarande och att utan rädsla uppleva det som pågår i och omkring dig, så att du upplever graviditeten och förlossningen klarare.

Kursens innehåll

I Yoga för gravida undervisar vi i fysiska yogaställningar, andningsövningar och djupavspänning.

De fysiska ställningarna får kroppen och därmed också sinnet att släppa på spänningar.
Ställningarna aktiverar och stärker muskler i hela kroppen och stimulerar cirkulationen.
Effekten är att energi frigörs och du känner dig starkare, smidigare och i bättre kontakt med din kropp.

När man i en yogaställning möter en spänning i kroppen kan det ibland göra ont, och istället för att spänna emot lär du dig att acceptera smärtan, uppleva den fullt ut och att slappna av.
Detta sätt att förhålla sig till smärta har du med dig under förlossningen.

Du lär dig olika andningsövningar som ger dig ro och koncentration. Under förlossningsvärkarna kan du hålla fokus på andetaget och det hjälper dig att bevara kontakten med kroppen och förbli avspänd.

Lektionerna avslutas med djupavspänningen Yoga Nidra. Genom att ligga helt stilla och följa lärarens instruktioner sprider sig avspänningen ut i kropp och i sinne. Du lär dig känna detta klara, avspända tillstånd samt tekniker för att återvända till detta.

Lärarna på kursen
Lärarna utbildas i Klassisk Yoga och Meditation. De genomgår en flerårig fulltidsutbildning i Yoga och Meditation och deltar dessutom i vidareutbildning för att undervisa gravida.

Kursdeltagare berättar

"Jag startade med yoga ca 5 månader före min nedkomst. Jag var otroligt glad för de fysiska övningarna som lärde mig att kroppen kunde så mycket mer trots alla förändringar. Jag hade svårt med att kroppen behövde mer ro under graviditeten, därför njöt jag verkligen av djupavspänningen och det psykiska andetaget, som fick mig att slappna av och uppleva min kropp på ett sätt jag aldrig hade upplevt förr. Dessutom fick jag en otrolig energi.” (Jette)

”Den första delen av graviditeten var präglad av att allting gjorde ont. När jag så började med yoga, upptäckte jag att alla delar av kroppen är rörliga och att spänningar kan släppa när man använder sig av yogaställningar.
Med mina erfarenheter från yogan var jag i stånd till att uppleva mitt barns födsel som en underbar händelse, där kroppen gjorde allt som den hade behov av. Jag hade känslan av att det bästa jag kunde göra var att tillåta denna process, utan att gripa in.” (Stephanie)

Barnmorskan Signe Fog-Möller:
“Jag har ofta upplevt att kvinnor som gjort yoga och lärt sig att lyssna på kroppen , lättare accepterar smärtan vid sammandragningarna. De kan bättre utnyttja kroppens egna möjligheter till att underlätta förlossningen och de är över huvud taget mer aktiva.”

Läs gärna vår folder om gravidyoga - öppna bifogad pdf-fil.

Yoga efter födseln

Att få barn innebär en helt ny situation. Det sker många förändringar i din kropp och i din dygnsrytm, vilket kräver uppmärksamhet och energi. Yogan gör det möjligt för dig att hämta ny energi och bli mer närvarande. I de fysiska yogaprogrammen läggs stor vikt vid att återuppbygga och stärka rygg, skuldror, mage och bäckenbotten.

Lärarna på kursen
Lärarna utbildas på Klassisk Yoga och Meditation. De genomgår en flerårig fulltidsutbildning i Yoga och Meditation och deltar dessutom i vidareutbildning för att undervisa gravida.