Asentasana

Bistånd utan mellanhänder

Medborgarskolan i Skåne har så kallade sysselsättningsplatser, tidigare Fas3, i Malmö, Helsingborg, Hässleholm och Kristianstad. Ett ämne som deltagarna kan fokusera på är Hantverk och Integration. Genom att skapa och sälja hantverk får de in pengar som blir bidrag till Asantesana.

Asantesana drivs av eldsjälen Ulla Vahlberg som bor på Kullahalvön i Skåne. I byn Ingelsträde, som ligger utanför Viken och Höganäs, har Ulla till vardags ett loppis där hon säljer saker som folk skänker plus saker som hon köpt i Tanzania som skor, sjalar, dukar, smycken och tyger. Genom att köpa loppisfynd eller varor från Tanzania ger varje besökare ett bidrag till hennes välgörenhetsprojekt Asentasana.

Allt startade av en slump

Genom gemensamma vänner fick Ulla Vahlberg möjlighet att åka till ett bröllop i Tanzania 2005. Vid denna resa träffade Ulla Mama Sagala och de två blev vänner direkt. Efter resan kände Ulla att hon tillsammans med Mama Sagala skulle kunna göra skillnad för barn och ensamma föräldrar i Tanzania. Sagt och gjort. Ulla startade upp Asentasana, som betyder tack på swahili. Genom Mama Sagalas arbete som sjuksköterska och hennes man har de ett brett kontaktnät där de hittat personer som behöver hjälp.
- Med kunskap kommer ungdomarna långt i samhället. Att växa upp med en ensam mamma med HIV kan göra att det inte finns ekonomi för att gå i skolan. Jag vill göra skillnad och ge dem förutsättningar att få en bra skolgång som sedan ger möjlighet att söka till universitet där de kan få fördelaktiga lån av staten och därmed klara sig själv, berätta Ulla.

Verksamheten

Med åren har Asentasana utvecklats och i dag stödjer Ullas projekt ett fotbollslag, barnhem, skolbarn, sjukvård och ensamma HIV-smittade mammor.
Asentasana vill även gynna lokalbefolkningens verksamhet. Ett sätt är att pengarna exempelvis går till skoluniformer, lunch, vatten och frukt till skolbarnen. Det senaste projektet är att köpa en get till HIV-smittade kvinnor. Detta ger kvinnan två och halvliter mjölk varje dag. Första killingen måste skänkas tillbaka till projektet för att sedan lämnas till en annan HIV-smittad kvinna. Getens andra killing får kvinnan behålla själv och göra vad hon vill med.
- Det är en total glädje att hjälpa befolkningen som lever på små marginaler. Och kom ihåg, de klagar aldrig. Vi i Sverige har mycket att lära av dem, säger Ulla med en engagerad blick.

Bidrag

Medborgarskolan har valt att bland annat stötta Asentasana, detta för att deltagarna i sysselsättningsfasen kan följa vad pengarna går till som de får in för försäljningen av deras olika hantverk. Medborgarskolans bidrag under året har bland annat varit att göra filtar, kläder, mössor till nyfödda barn och sydda leksaker till barn som bor på barnhem. Utöver det skänker Medborgarskolan pengar som går till dricksvatten på en skola.

- Vi som jobbar med sysselsättningsfasen tycker det känns jättebra att vi kan ha en verksamhet som gör skillnad för barn och dess föräldrar i Tanzania, berättar Gunnel Lage som är arbetar på Medborgarskolan i Helsingborg. Alla som är aktiva i arbetet känner att de gör något meningsfullt och inte minst får vi en uppföljning av Ulla när hon besöker Tanzania. Känns mycket behjärtansvärt och helt i Medborgarskolan anda.

På hemsidan och Facebook-gruppen kan alla som är intresserade följa och ta del av Asentasanas verksamhet. För Ulla är det mycket viktigt att verksamheten är transperent och skapar en delaktighet.
- Alla som lämnar bidrag till Asentasana får en redovisning över vad pengarna går till. Allt går oavkortat till det som personen önskar. Kan vara att bli fadderförälder till ett barn för cirka 200 kronor i månaden, betala skolgång på cirka 1000 kronor för ett år eller bara lämna ett frivilligt belopp till exempelvis fotbollslaget. Är helt och hållet upp till var och en, berättar Ulla.

Läs mer om Asentasana’s verksamhet och dess olika projekt på www.asantesana.se. Kanske du också vill lämna ett bidrag?