1997 Invigning av Showdansskolan Entré

Artikel Nerikes Allehanda

Magister Marie

Nu startar hon showdansskola i Örebro

HON GÖR radiosatir tillsammans med Hasse Bengtsson och Mats Jernudd. Hon åker till Karlskoga flera dagar i veckan och förvandla sin röst till Kajsa Ankas i KM Studio. Och hon är aktuell i Cirkus Hjalmar" som TV-serie.

Men inte nog med allt detta: Nu ska hon starta showdansskola för barn och ungdomar. För Marie Kühler måste det hända saker hela tiden.

- Jag har tänkt länge på att starta en dansskola, men det har alltid kommit andra saker i vägen, säger Marie, och får det att låta som hon inte har något alls att göra just nu.

- Och eftersom vi inte ska köra någon Flackrevy i höst, kändes det rätt att starta verksamheten då. Sen får jag väl erkänna att det ligger rätt i tiden, jag tror det finns en efterfrågan, efter en TV succé som "Småstjärnorna". Den 8 september drar hon igång Entré, Marie Kühlers showdansskola, som den kommer att heta. Till dess ska lokalerna i gamla varmbadhuset i Örebro iordningsställas och en hel del administrativa uppgifter skötas.

- Men jag har fått en jättebra samarbetspartner i Medborgarskolan, så det mesta av pappersarbetet när det börjar dra ihop sig, kommer de att fixa.

- Det var faktiskt också tack vare Staffan Ernestam på Medborgaskolan som hela iden kunde ros i hamn. Helt ensam hade jag inte klarat av det.

Tanken med showdansskolan är att barnen ska få träna sig i flera olika sorters dans, från stepp till musikal men också helt andra ingredienser. - Ja, för sjutton, jag vill få med hela spektrat av show där i och for sig dansen är stor, men det finns så många olika bitar som är viktiga. Sången, till exempel. Vi kommer att öva mycket med att tala och sjunga i mikrofon. Vi ska göra entréer och sortier och lära oss använda rösten.

- Det är viktigt att barnen får träna på sin nivå, och i sin takt, men att det ändå blir rätt proffsigt. Därför kommer jag också se till att de får träffa några riktiga proffs, gästlärare, som kan visa och berätta och ge lite tips.

- Karl Dyall är en som jag har snackat med och han kommer. Sen har jag tänkt att vi ska göra studiebesök ute på Parkteatern där barnen får prova att stå på en riktig scen. Kanske sätta ljus och ljud och verkligen känna hur det känns när ridån går upp.

- Men det viktiga är att de vågar uppträda, sjunga och prata inför publik, tycker jag. Kursen ska ge dem råg i ryggen och självförtroende.

Till sin hjälp har Marie anställt tre tjejer som också har bred erfarenhet inom gebitet. Maud Johansson, som varit med i nästan alla Flack-revyer som dansare och sångerska, Catrine Örman Oskarsson, danslärare och koreograf samt Sofia Hedman, som har mästarmedaljer i rytmisk sportgymnastik.

- Vi fyra kommer att leda undervisningen, även om jag kommer att ansvara for den konstnärliga verksamheten och skriva koreografin, berättar Marie.

- En annan sak som jag tycker är viktig, är att vi kommer att ha en riktig elevshow som avslutning på terminerna. Det ska vara målet, att satsa på en sprakande avslutning.

Handen på hjärtat, Marie, är det inte så att ni nu kommer att fånga alla talangfulla showdansare till kommande Flack-revyer?

- Haha, det tror du. Nja, så enkelt är det inte, men visst är de välkomna att vara med om några år.

CHARLOTTA TIDEMAN