Nyfiken på Japan - lekfull kultur för öga och öra

En musikstil att både lyssna och se på, språkkurser med inslag av anime, och cosplay, där du själv är med och skapar fortsättningen för dina favoritkaraktärer när tv-serien tagit slut. Johanna Kaikkonen, Jessica Öjermalm och Iohan Johansson vill förmedla en bredare bild av japansk kultur än den som många människor har idag.

I landet i öst finns så mycket mer bortom Pokémon och Yohio och erbjuder något för alla att upptäcka. Johanna, Iohan och Jessica håller alla kurser och föreläsningar på temat och har olika ingångar till ämnet. Jessica brinner för visual key, en lite annorlunda musikstil med rötterna hos David Bowie och Boy George.– Jag tittade mycket på Sailor Moon (en japansk tecknad tv-serie) när jag var yngre och fastnade för musiken, berättar hon. Det är en mycket visuell stil med allt från aristokratiska 1900-talsvampyrer till lack och läder. Japanerna tog musik från västerlandet och gjorde det till sin grej.

Stilen är inte så stor utanför Japan där den lockar en ganska bred publik. Men på senare tid har även Sverige introducerats till visual key, främst genom Yohio i Melodifestivalen 2012. Samtidigt har uttrycket också utvecklats från mörkt och gotiskt till att även omfatta ljusare och mer poppig trancetechno. Det visuella har stor betydelse, anser Jessica. – Den som bara lyssnar på musiken missar konceptet, säger hon.– Precis, det är vackert för både ögat och örat, säger Johanna Kaikkonen.

Hon är ledare för japanska språkkurser. Förutom kurser med mer traditionellt upplägg finns sedan en tid tillbaka otaku-japanska. Otaku betyder nörd, och kurserna är till för den som utöver språkstudier vill göra djupdyk i den japanska kulturen. Där är cosplay, kort för costume play, populärt. Då klär deltagarna ut sig till favoritkaraktärer i mer eller mindre avancerade kostymer. – Det handlar framför allt om att leva ut sina fantasier och ha kul! Men det är inte bara japanska karaktärer utan kan vara allt från manga till Disneyfigurer, ofta kopplat till saknad efter en karaktär när en tv-serie tagit slut, berättar Iohan Johansson, som går på en av Johannas kurser.Iohan gillar sömnad och syr mycket egna cosplaykostymer, ett ämne som även det lett till en kurs.– Jag vill utveckla mitt eget sömnadsintresse tillsammans med deltagarna. Alla gör det de vill och man behöver inte vara bäst.

Intresset för japan och dess kultur är inget nytt i Sverige, redan för några år sedan hittade exempelvis mangan hit, men visst har det blivit ett uppsving, inte bara för visual key, i och med Yohios genombrott, menar Jessica och får medhåll av de andra. Här finns något för alla och man får ta till sig precis hur mycket eller lite man vill. Nu hoppas de kunna skapa en mötesplats, sprida kunskap och framför allt uppmuntra fler att odla sitt intresse för något utan att skämmas för det. Friheten att vara den man är och göra det man vill är viktig.– Jag känner en som skämdes för att säga att hon läste Manga, säger Jessica.– Man ska kunna göra något som anses barnsligt fastän man är över 30, tycker Iohan.– Det finns inga gränser, du får vara och se ut som du vill, säger Johanna.– Hur gammal man än är har man ett barn inom sig och behöver inte växa upp, säger Iohan. Man måste tillåta sig att vara ung i hjärtat. Kärleken till kreativiteten, det är det allt handlar om.

Text: Sigrid Josefsson
Foto: Marcus Jonsson

Våra kurser och föreläsningar:

Föreläsningar:
Visual Kei En nybörjarguide - En föreläsning med Nyanko Scandal Factory 26/2
Visual Kei Make it visual - En föreläsning med Nyanko Scandal Factory 15/3
Visual Kei Varför har hen klänning på sig? - En föreläsning med Nyanko Scandal Factory 20/3
Möt Japan 8/4

Kurser:
Japanska Håll språket vid liv 30/1
Japanska Nybörjare 5/2
Japanska Nybörjare Avancerad 5/2
Otaku Japanska För dig som älskar manga och Japan! Fortsättning Nybörjare 3/2
Otaku Japanska För dig som älskar manga och Japan! Nybörjare 5/2
Otaku Japanska För dig som älskar manga och Japan! Nybörjare Avancerad 3/2
Cosplay - skapa din egen mangakostym från 12 år 18/2
Kawaii charms - gör japanska hängsmycken från 10 år 15/3
Teckna manga 30/4