Skaparglädje som terapi

drejar

Se våra keramikkurser i Örebro

Våra keramikkurser i Karlstad

En häftig form eller fin textil kan inspirera Kajsa Källérus, som hittade till keramiken i mitten av 90-talet. Keramiken ger harmoni och det finns ingen gräns i skapandet. Och ingen anledning att gå kurs är viktigare än någon annan. Oavsett om målet är att lära sig tekniken och göra en mugg, eller bara få sitta vid drejskivan en stund.

– Den tredimensionella formen passar mig utmärkt, jag har aldrig tyckt om måleri. Lera är ett fantastiskt material, säger Kajsa. Det är harmoniskt att dreja. Man stänger av omvärlden och blir ett med leran för en stund. På hennes keramikkurser deltar både nybörjare och personer som sysslat med keramik förut tillsammans, något som fungerar mycket bra.

Automatisk terapi

– Alla har olika skäl till att gå kurs och alla skäl är lika giltiga, säger Kajsa. Vissa fokuserar på att verkligen lära sig tekniken i hantverket och vill testa allt, andra ser kursen som egen tid eller en möjlighet att utveckla sin kreativa ådra. En del vill bara dreja hela tiden. Jag finns med som handledare och försöker inspirera deltagarna när det behövs.Skapandet resulterar också i något mer utöver de många muggar och skålar som växer fram ur leran.– Välmående och terapi är en bieffekt som kommer automatiskt när man jobbar med händerna, säger Kajsa.

Slutar aldrig inspireras

Hon inspireras i sitt eget skapande av att se andras keramik men också av andra material och gillar att återskapa, att få keramiken att se ut som exempelvis läder eller metall. Idétorka eller brist på motivation är inget som oroar.– Keramik är en oändlig flora av utvecklingsmöjligheter. Jag har aldrig haft skaparkramp.

Text: Sigrid Josefsson