Samarbete som ger ljuv musik

Tre musikprofiler i Halland
Göran Viksten (Antons Musik), Kastriot Zeqiri (Medborgarskolan Amplified) och Peter Svensson (Musikalen) hjälper till med allt från första gitarren till rockstjärnedrömmen.

Allt fler är musikintresserade, men allt färre kan spela ett instrument. Det vill Medborgarskolan ändra på. Nu startas ett samarbete med lokala musikaffärer för att locka såväl unga som äldre till musikkurserna.
— Vi ska hjälpa dig med allt, från att hitta första gitarren till hela rockstjärnedrömmen! säger Kastriot Zeqiri, ansvarig för Amplified, Medborgarskolans musikverksamhet, i Halland.

Text: Cecilia Hahne Hilgers | Foto: Anders Andersson

NU SKA DET uppstå ljuv musik som aldrig förr i Halland. Det är förhoppningen när Göran Viksten, Peter Svensson och Kastriot Zeqiri diskuterar sitt samarbete över en kopp kaffe på Stormhallsvägen 2 i Varberg. Här ligger stans nya musikaliska knutpunkt, Musikhuset, med både affären Antons Musik och Medborgarskolan Amplified på samma adress.
— Ett samarbete oss emellan känns naturligt. Vi har haft gratis prova på-gitarrkurser tillsammans med Medborgarskolan ett par lördagar i butiken och det har gått väldigt bra, säger Göran Viksten på Antons Musik.

I HÖST ska de lokala musikaffärerna och Medborgarskolan bli en smältdegel där musikintresset kan fångas upp och praktiseras på direkten. I Halmstad kommer musikkurserna till och med att hållas i musikaffären Musikalen.
— Hos oss får du hjälp att hitta rätt instrument och utrustning till rätt priser, sedan slussar vi dig vidare till rätt kurs. Det blir ett helhetstänk och kvalitet i alla led, säger Åeter Svensson som driver Musikalen.

DET VINNANDE konceptet är enkelt; bra instrument och rätt utrustning på plats i lokaler som är anpassade för musik med kunniga lärare.
— Sitter du i en vanlig studiesal blir det inte samma känsla och akustik. Dessutom är ett instrument en ganska stor investering, därför är det bra med våra prova på-kurser i affärerna. Ska man signa upp sig på en kurs med tio lektioner och köpa en gitarr är det ju bra att man får prova på först, säger Kastriot Zeqiri på Amplified.

GENOM ATT jobba tillsammans med musikaffärerna på det här sättet vill man göra det så enkelt som möjligt för människor att komma i kontakt med musiken.
— Ungdomar har tappat lite det här med att spela ett instrument och lira i band. I och med Idol-vågen på tv är det mycket fokus på den som sjunger. Eurovision Song Contest, till exempel, det är ju världens största karaokekväll! Det är inte konstigt att ungdomar inte fattar grejen med att spela och att man tappar hela hantverket bakom. Det är också ett av målen vi har som studieförbund, att öka kulturlivet och försöka ge musiken större plats i kommunen, säger Kastriot Zeqiri.

MER MUSIK för fler. För musik behövs i kommunerna. Som Peter Svensson på Musikalen konstaterar:
— Musiken är en ventil. Inte bara för ungdomar. Jag har otroligt många kunder med stressrelaterade yrken som har musiken som meditation för att kunna varva ner. Musik förenar människor. Oavsett samhällsklass eller bakgrund.

Här hittar du aktuella musikkurser i Varberg och Halmstad

Vill du veta mer om hur Medborgarskolan Amplified kan hjälpa ditt band med till exempel replokaler, utrustning, speltillfällen, studiotid och utbildningar?

Kontakta Kastriot Zeqiri, musikansvarig Medborgarskolan Amplified i Halland
0761-02 11 62 | kastriot.zeqiri@medborgarskolan.se