Miljölöfte 2015

I samband med Earth Hour 2015 åtar sig Medborgarskolan Väst att giftbanta all verksamhet.

Detta innebär i första hand att sanera våra verksamheter från vardagsprodukter som kan ge ifrån sig miljöfarliga kemikalier.

Vi börjar med att giftbanta våra förskolor och fortsätter därefter på samma vis, i den mån det är tillämpbart, med övrig verksamhet.

Läs mer om vad Naturskyddsföreningen säger om miljögifter och en giftfri förskola

Några tips på hur du giftbantar din vardag

1. DOSERA RÄTT
Så gott som alla orter i västra Sverige har mjukt vatten. Dosera därför tvätt-, disk- och rengöringsmedel enligt den lägsta rekommendationen på paketen. Om man doserar för mycket kan effekten faktiskt bli den motsatta - det är svårare att få rent om kemikalierester finns kvar.

2. VÄLJ GIFTFRIA TEXTILIER OCH MÖBLER
Undvik textilier och möbler som innehåller bromerade flamskyddsmedel. Om produkten inte är miljömärkt, fråga leverantören om det innehåller flamskyddsmedel. Genom att göra bra val när man köper något nytt, kan man minska kemikaliebelastningen. Ull innehåller t ex naturligt flamskyddsmedel.

3. UNDVIK PRODUKTER SOM ÄR ANTIBAKTERIELLT BEHANDLADE
En mängd produkter märks idag med ”antibakteriellt” eller ”bakteriedödande”. Det kan vara allt från tandkräm och träningskläder till skärbrädor och skor. Dessa produkter kan då innehålla de miljöskadliga ämnena silver och triclosan och bör undvikas.

4. VÄRM UTAN PLAST
Att mikra mat i en plastbytta går snabbt. Men när plasten värms upp kan skadliga kemikalier släppa och hamna i maten. Det undviker du genom att värma maten i en porslinsskål. Eller värm i rostfri kastrull och servera på porslin. Förvara också maten i annat än plastkärl.

5. SKROTA KONSERVERNA
De flesta metallkonserver har en ytbehandling på insidan som kan släppa det hormonstörande ämnet bisfenol A till maten. Leta efter konservburkar märkta med ”bisfenolfri” eller välj kartongförpackningar istället.