Vegetariska recept


Här är några riktigt läckra vegetariska recept som vi har samlat ihop!

Spenatlasagne Grönkålspaj Champinjoncrêpes
Pesto- & risfyllda paprikor
Shepherd's pie Jordärtsskockssoppa
Canneloni med spenat och gorgonzola
Svamprisotto
med purjolök
Parmesanrostad blomkål
Auberginegrya
"Baingan Aachari"

Fyllig rotfruktssoppa Dhai
- indisk linsgryta
Italiensk paj med oliver och soltorkade tomater Afrikansk kikärtsgryta Morot- och äppelsoppa
Halloumi med vitlöksfräst
bönsallad
Vegetarisk Jambalaya


SPENATLASAGNE (4 port)
Fyllning:
1 pkt djupfrusta hela spenatblad (ca 250 g)
1-2 krm riven muskot
örtsalt
250 g keso
2 dl riven ost
Tomatsås:
2 gula lökar
200 g färska eller djupfrysta champinjoner
1 msk olja eller smör
1 burk tomater
1 buljongtärning
2-4 krossade vitlöksklyftor
ca 10 gröna oliver
1 tsk basilika
1 tsk oregano

8-10 lasagneplattor
2-2 ½ dl mjölk

  • Tina upp spenaten enligt paketet. Krama ur vätskan och skär bladen grovt. Krydda med muskot och örtsalt. Lyft grytan av värmen och rör ner avrunnen keso och hälften av osten.
  • Tomatsås: Skala och hacka löken. Ansa och skiva svampen. Fräs lök och svamp i fettet på svag värme en stund. Tillsätt tomaterna. Smaksätt såsen med buljongtärning och vitlök. Låt såsen koka ihop ca 10 min utan lock. Skiva oliverna och rör ned dem i såsen tillsammans med söndersmulad basilika och oregano när såsen har kokat färdigt.
  • Varva lasagneplattor, spenatfyllning och tomatsås i en smord ugnssäker form. Häll på mjölken och strö över resten av den rivna osten.
  • Gratinera i 225 grader i ca 30 min.

(hämtad från Vegetariska kokboken, Inga-Britta Sundqvist)
Tillbaka till toppen


GRÖNKÅLSPAJ (4-6 port)
1 liter grönkål (går att bytas ut mot färsk spenat)
1 gul lök
3 ägg
1 vitlöksklyfta
2 dl mjölk
100 g fetaost
1 dl pinjenötter
matfett att steka i
salt och malen vitpeppar
1 rulle färdigkavlad smördeg (kan bytas ut mot vanlig pajdeg)

  • Sätt ugnen på 200°. Hacka lök, vitlök och grönkål och fräs det i smör eller olivolja i en stekpanna tills det mjuknat. Låt svalna.
  • Vispa upp äggen i en bunke och häll i mjölken. Blanda ner grönkålsblandningen och smula ner osten, krydda med salt och peppar.
  • Fodra en pajform med smördeg, skarva där det behövs och skär kanterna snygga. Slå fyllningen i pajformen, strö över nötterna och grädda i 30 minuter eller tills fyllningen stelnat och kanterna är vackert guldbruna och frasiga.

(hämtad från recept.nu)
Tillbaka till toppen


MOROT- OCH ÄPPELSOPPA (4 port)
Slät och krämig soppa med mycket smak. Serveras med lite krutonger eller gratinerade ostmackor.
500 g morötter
2 stora äpplen
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk finriven, färsk ingefära
8 dl vatten
2 msk koncentrerad grönsaksfond
1 dl grädde
Olja

  • Skala och riv morötterna.Dela, kärna ur och riv äpplena.Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Fräs lök och vitlök i 1 msk olja ca 3 min utan att de får färg. Blanda i morot, äpple och ingefära. Låt fräsa ca 2 min.Häll på vatten och grönsaksfond.Koka under lock ca 15 min. Rör om då och då.
  • Mixa soppan slät med en mixer.Tillsätt grädden.Koka upp och smaka av med salt och peppar.

(hämtad från matklubben.se)
Tillbaka till toppen


CANNELONI MED SPENAT OCH GORGONZOLA (4 port)
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
0,5 tsk basilika, torkad
1 krm oregano, torkad
1 krm timjan, torkad
2 burkar konserverade tomater, hela eller krossade
salt och svartpeppar
Spenat- och kesellarullar:
250 gram spenat
smör, att steka i
salt och vitpeppar
muskotnöt, malen
200 gram champinjoner
1 röd lök
250 gram kesella, 10%
100 gram gorgonzolaost
1 dl valnötter, rostade
200 gram lasagneplattor, färska

  • Skala och hacka lök och vitlök och fräs lökhacket mjukt i olivolja. Tillsätt örter och slå på tomater. Koka såsen på svag värme i 20 minuter. Krossa de hela tomaterna med en trägaffel. Smaka av såsen med salt och peppar.
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skölj spenaten och lägg den i en panna med lite smör. Salta och peppra. Värm försiktigt under omrörning 1 minut tills spenaten blir mjuk. Häll bort vattnet och krydda med lite riven muskot.
  • Skiva champinjonerna och stek dem på hög värme i smör ett par minuter. Hacka löken och tillsätt den. Fräs tills allt blir brynt. Salta och peppra. Rör ihop svamp/lök med spenat, kesella, gorgonzola och de rostade valnötterna. Smaka av fyllningen med salt och nymald svartpeppar.
  • Skär lasagneplattorna till rutor som mäter ca 9 x 9 cm. Det skall bli 8–10 rutor. Fördela fyllningen längs ena kanten och rulla ihop. Lägg rullarna i en smord ugnseldfast form med skarven neråt. Pensla dem med lite vatten och täck med tomatsås. Baka rullarna i ugnen ca 20–25 minuter.

(hämtad från Smak för grönt, Katja Palmdahl)
Tillbaka till toppen


SHEPHERD's PIE – vegetarisk (6 port)
Mostäcke:
1 kg potatis
30 g smör
2½ dl riven ost
Fyllning:
800 g kidney beans (två burkar) med spad
2 stora lökar
30 g smör
1 röd paprika
3 msk vetemjöl
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk basilika
2 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
3 msk hackad persilja
1-2 tsk sojasås
2 msk tomatpuré

  • Häll av bönspadet och spara det. Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av nästan allt vatten. Blanda potatisen med smöret och hälften av den rivna osten och mosa med en stöt. Vispa med en gaffel eller elvisp till moset är ganska fluffigt.
  • Medan potatisen kokar hackar och steker du löken i smöret tills den börjar få färg. Ha inte för bråttom. Skär paprikan i småbitar. Lägg över i lökpannan, strö mjölet över och rör om. Fortsätt steka tills mjölet börjar brynas; tillsätt då den smulade buljongtärningen, basilika, oregano, paprikapulver, persilja och sojasås. Späd med bönspadet och tomatpurén. Koka upp under omrörning. Ha i bönorna och rör om. Tillsätt ev lite vatten om det blir för tjockt.
  • Häll över fyllningen i en ugnssäker form och täck med potatismoset. Strö resten av den rivna osten ovanpå, och sätt in i ugnen, 175 grader ca 30 minuter eller tills osten fått lite färg.
  • Låt stå i rumstemperatur 5-10 minuter före servering. Servera gärna med broccoli eller brysselkål och glöm inte knäckebröd.

(hämtad från matklubben.se)
Tillbaka till toppen


JORDÄRTSKOCKSSOPPA (4 port)
500 g jordärtskockor
3 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1,5 dl vitt vin
5 dl vatten
2 buljongtärningar
3 dl vispgrädde
salt svartpeppar
8-10 timjankvistar till garnering

  • Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken.
  • Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.
  • Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
  • Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
  • Garnera med timjan och ett par varv med svartpeppar.

(hämtad från ica.se)
Tillbaka till toppen


AUBERGINEGRYTA ”BAINGAN AACHARI” (4 port)
En kryddig, het indisk auberginegryta. Den som vill skruvar upp styrkan ytterligare med chilipeppar. Servera auberginegrytan med en klick yoghurt som mildrar styrkan, basmatiris och naanbröd.
1 stor aubergine (à ca 400 g)
2 tsk salt
1 röd paprika
1 grön paprika
2 tomater
1 msk fänkålsfrön
1 tsk malen koriander
1 1/2 tsk chilipeppar
2 tsk svarta eller bruna senapsfrön
1 1/2 msk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
7 msk matolja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 1/2 dl matyoghurt (10 %)

  • Dela auberginen på längden. Skär varje halva i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på ett fat. Strö över hälften av saltet. Låt stå ca 15 minuter.
  • Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Dela och skär tomaterna i grova bitar.
  • Stöt fänkålsfröna i en mortel.
  • Torka av auberginen med hushållspapper. Blanda aubergine, paprika och hälften av tomaterna i en bunke med fänkålsfrön, koriander, chilipeppar, senapsfrön, spiskummin, gurkmeja och 6 msk av oljan. Låt stå ca 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Skala, halvera och skiva lök och vitlök.
  • Fräs lök, vitlök och resten av tomaterna i en stekpanna eller wok i resterande olja ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt yoghurten. Rör om och ta från värmen. Mixa slätt med stavmixer.
  • Sprid ut de marinerade grönsakerna i en ugnssäker form. Häll på vattnet. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter, rör om efter halva tiden.
  • Blanda ner grönsakerna i den mixade såsen. Låt koka ca 15 minuter, rör då och då.Krydda med resten av saltet.

(hämtad från ica.se)
Tillbaka till toppen


SVAMPRISOTTO MED PURJOLÖK (4 port)
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
8 - 9 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 msk olivolja
3 dl avorioris
2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
300 g skogschampinjoner eller champinjoner
3 msk smör
salt och peppar
1 dl riven parmesanost
färsk timjan

  • Ansa, skölj och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Koka upp buljongen.
  • Fräs purjolök och vitlök i olivoljan. Tillsätt riset och fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det nästan koka in i riset.
  • Späd med varm buljong vart efter under omrörning. Låt det koka sakta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka.
  • Ansa och skiva champinjonerna. Stek dem i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svamp och parmesanost i riset. Späd ev. med mer buljong. Risotton ska vara ganska lös och krämig i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.
  • Toppa med timjan och servera med grillade grönsaker.

(hämtad från ica.se)
Tillbaka till toppen


PARMESANROSTAD BLOMKÅL (4 port)
1 blomkålshuvud
1 gul lök, skivad
färsk timjan
5 vitlöksklyftor med skal
olivolja
flingsalt
nymalen svartpeppar
1-2 dl färskriven parmesan

  • Skär blomkålen i buketter. Sprid ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över lök, timjankvistar, vitlöksklyftor, peppar och salt. Ringla över olivolja.
  • Sätt in i ugnen i 225 grader i cirka 35 minuter eller tills blomkålen nästan mjuknat. Rör om då och då under tiden.
  • Strö över parmesan och ställ in i ugnen ytterligare 10-12 minuter eller tills blomkålen är helt mjuk.
  • Servera som tillbehör eller som en god lättare ensamrätt tillsammans med en fräsch sallad.

(recept från Mia Gahne)
Tillbaka till toppen


PESTO- OCH RISFYLLDA PAPRIKOR (4 port)
1,5 dl basmatiris
0,5 tsk salt + 0,5 tsk salt
4 st paprikor, röda eller gula
1 msk olivolja
1 burk kikärter, (400 g)
3 st salladslökar
100 g chèvreost
1 dl oliver, små svarta
0,75 dl pesto
2 krm nymald svartpeppar

  • Sätt ugnen på 225°. Koka riset med 1/2 tsk salt enligt anvisning på förpackningen.
  • Halvera paprikorna och ta bort kärnorna, låt gärna stjälkarna sitta kvar. Lägg dem i en ugnssäker form med kupiga sidan nedåt, pensla med oljan. Strö över 1/2 tsk salt. Baka mitt i ugnen ca 15 min.
  • Skölj kikärterna i ett durkslag. Skiva salladslöken. Skär bort kanterna på osten och smula den. Blanda allt med ris och pesto och fördela i paprikorna. Servera genast.

(hämtad från alltommat.se)
Tillbaka till toppen


FYLLIG ROTFRUKTSSOPPA (4 port)
Väldigt god och snabblagad soppa med mycket rotfrukter.
200 g purjolök
400 g fast potatis
200 g morot
200 g palsternacka
200 g rotselleri
250 g kålrot
1,5 dl vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
2 citrongräs
150 g fryst broccoli

  • Skölj och ansa purjolök, skala potatis och rotfrukter. Skiva purjolöken och tärna potatis och rotfrukter ganska smått.
  • Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Lägg i purjolök, rotfrukter och citrongräs. Låt sjuda 5 minuter.
  • Lägg i buketter av broccoli, koka upp och sjud ytterligare 2 minuter. Ta upp citrongräset ur soppan.
  • Servera med vitlöksbröd!

(hämtad från matklubben.se)
Tillbaka till toppen


DHAI – INDISK LINSGRYTA (4 port)
1½ msk olja
3-4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk gurkmeja
1 tsk chilipulver
2 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 finhackade gula lökar
200g röda linser
7 dl vatten
1 buljongtärning
1 msk tomatpuré
råsocker, salt, peppar

  • Hetta upp oljan och fräs vitlök och kryddor någon minut. Tillstätt löken och fräs den brun.
  • Tillsätt linser, vatten och buljong. Sjud tills linserna fallit sönder helt.
  • Rör ner tomatpurén. Smaka av med råsocker, salt och peppar.
  • Servera över råris eller matvete, gärna med en kvist färsk basilika på toppen.

(hämtad från vegetariskt.com)
Tillbaka till toppen


ITALIENSK PAJ MED OLIVER OCH SOLTORKADE TOMATER (4 port)
125 gram smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
5 st tomater
1 st gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
50 gram soltorkade tomater i olja, strimlade
75 gram svarta oliver med kärna
75 gram oliver gröna
0,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
4 st ägg
0,5 dl parmesanost, riven
1 dl ost, riven

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Arbeta ihop smör och mjöl. Tillsätt vatten och arbeta hastigt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen tunt i form med löstagbar botten. Förgrädda botten i ugnen i ca 10 minuter.
  • Blanda tomater, vitlök, lök, soltorkade tomater, oliver, vispgrädde, ägg, salt och peppar. Häll fyllningen i pajbottnen. Strö över osten och grädda i ca 40 minuter.
  • Servera med en grönsallad.

(hämtad från tasteline.com)
Tillbaka till toppen


AFRIKANSK KIKÄRTSGRYTA (4 port)
300 g kokta kikärtor
50 g cashewnötter
2 burkar hela tomater
3 msk jordnötssmör
2 dl grönsaksbuljong
1 hackad gul lök
curry
oregano
chilipeppar
salt
svartpeppar
socker

  • Stek löken i botten på en kastrull, häll i tomaterna och kikärtorna.
  • Koka upp med buljongen och jordnötssmöret, smaka av med kryddorna.
  • Koka cirka 10 minuter och häll i nötterna när en minut återstår.
  • Servera med cous-cous.

(hämtad från vegetariskt.com)
Tillbaka till toppen


CHAMPINJONCRÊPES (4 port)
Pannkakor:
7 dl mjölk
1 st ägg
2 st äggvitor
2,5 msk rapsolja
3 msk havrekli
0,5 dl grahamsmjöl
3 dl dinkelsikt eller vetemjöl
0,5 tsk salt
1 dl riven ost
Champinjonstuvning:
150 gram champinjoner
1 st gul lök, finhackad
1 msk flytande margarin
1 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

  • Sätt ugnen på 200 grader. Vispa samman ägget och äggvitorna med lite mjölk. Tillsätt sedan resten av mjölken och vispa ner allt mjöl och havrekli.
  • Tillsätt rapsoljan och saltet. Vispa ihop och grädda i teflonpanna.
  • Fräs champinjonerna och löken i smöret utan att de tar färg. Dofta över mjölet, häll på grädden och koka ihop till en stuvning. Smaka av och fyll pannkakorna med stuvningen. Lägg i en ugnsform och strö över lite riven ost. Gratinera tills osten har smält och fått lite färg

(hämtad från tasteline.com)
Tillbaka till toppen


HALLOUMI MED VITLÖKSFRÄST BÖNSALLAD (4 port)

1 paket frysta haricots verts (à 250 g)
2 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
1 burk stora vita bönor (à ca 400 g)
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl strimlad persilja
2 msk färskpressad citronjuice
2 paket halloumiost (à 200 g)
2 dl matyoghurt (10 %)
bröd till servering (gärna surdeg)
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar

  • Koka haricots verts enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spola i kallt vatten.
  • Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skala och skiva vitlöken tunt. Häll av och skölj bönorna.
  • Fräs paprikan i olja ca 3 minuter i en stekpanna. Tillsätt vitlök, haricots verts, vita bönor och citronskal. Fortsätt fräsa ca 1 minut. Strö över persilja och ringla över citronjuicen. Krydda med salt och peppar.
  • Skär osten i cm-tjocka skivor. Pensla ev skivorna med lite olja. Grilla/stek dem på hög värme ca 2 minuter på varje sida i en stekpanna tills de fått fin färg.
  • Fördela bönsallad och halloumi på tallrikar. Servera med en klick matyoghurt och gärna surdegsbröd.

(hämtad från ica.se)
Tillbaka till toppen


VEGETARISK JAMBALAYA (4 port)
2 dl ris
4 dl vatten
1 tsk gurkmeja
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1½ dl finstrimlad purjolök
1½ dl skivad svamp
1 grön paprika
1 röd paprika
2 syrliga äpplen
1 msk olivolja
4 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1 tsk curry
1 msk mild senap
2 dl grönsaksbuljong
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 bananer

  • Koka riset med gurkmeja.
  • Hacka löken, vitlöken, paprikorna och äpplena. Fräs dem tillsammans med purjolöken och svampen i oljan.
  • Tillsätt tomatpuré, buljong, mjöl och kryddor. Låt alltsammans koka några minuter. Blanda i senap och grädde.
  • Fördela riset i en form och slå "stuvningen" över. Dekorera med halverade stekta bananer.

(hämtad från matklubben.se)
Tillbaka till toppen