Tillbaka till naturen

En ny flowerpowervåg rullar in. Vi vill ta hand om jorden. Vi vänder tillbaka till vårt ursprung. På alla plan vill vi behålla autenticiteten och det som är äkta. Trygghet, omsorg och eftertanke är viktiga begrepp. Vi söker oss närmare naturen, vi ser oss som en del av ett större sammanhang. Vi vill bli duktigare och kunnigare på vår omgivning och inte slösa med resurserna. Vi lär oss mer om överlevnad och viltvård.

Vi vill ha grönare städer. Vi använder begrepp som urban farming, cityagrikultur och citybonde och vi tillämpar urban guerilla gardening. Trädgårdsfrossan består. Kolonilotten har blivit supertrendig igen.

Hållbar livsstil gäller allt från estetik och mänskliga relationer till mat och materialval. Närproducerat och ekologiskt börjar bli något vi kräver. Vi köper grön el, klimatkompenserar våra resor och investerar i design som håller för både ögats och användningens slitage. Hellre få utvalda produkter – slitna, lagade, använda och patinerade, än ett överflöd av prylar som vi knappt hinner använda innan de blir omoderna. Enkelheten är kopplad till omtanke och hållbarhet, till lugnet och skönheten i naturen.

Vi vill hellre träna utomhus än på svettiga gym. Jogging är populärare än någonsin och barfotalöparna breder ut sig. Parkour och freerunning, inlines, skateboard, longboard och jumpboard är inte bara för tonåringar längre. De allra modigaste klättrar i träd och går på lina.

Att se till att man mår riktigt bra är en förutsättning för att kunna förverkliga drömmar, idéer och projekt – gärna med en vän. Även i vänskap är hållbarhet ett ledord. Nära, långa relationer går före en fullbokad kalender med ytliga åtaganden och bekantskaper.

Det ständigt tongivande i Sverige är ekologisk och närproducerad mat med så naturliga råvaror som möjligt. Vi vill fortfarande helst odla vår egen mat. Nu gäller alla slags bönor. Maten ska vara hållbar, nyttig och funktionell. Mat som medicin kommer att gälla länge. Begreppet ”raw food” tar plats. Antalet försäljningsställen för ”Bondens marknad” ökar markant ute i landet. Äkta värderas högre än snabbköpets plastinslagna. Återbruk är ett nytt ledord även inom mat. Saluhallar är ett nygammalt begrepp. I trivsamma miljöer, gärna sippandes på ett glas vin, ska vi shoppa ”riktig” mat till fredagsmiddagen.

Lantliv, country, skog och bondgård inspirerar just nu även i miljöer, kläder och accessoarer. Filmen Winter’s Bone är tongivande för stilen. Vi ser snickarbyxor, stråhattar, virkat och blommigt i modereportagen. Skavda pinnstolar och gamla mjölktunnor ger känslan av gediget och autentiskt.

Naturen tränger in i och översvämmar även hemmen. Grönskande oaser är viktiga även inomhus, antingen det är en kryddträdgård i köket eller en blomstrande balkong. Grönsaker och frukter inspirerar och skog och lantliv förekommer på tapeter, tyger och möbler. Djur, natur och organiska former är viktiga element i inredning, hantverk och design. Naturliga, äkta material är centrala. Läder, mocka och päls blandas med trä, horn, sten och metall. Vi återskapar och gör det själva. Vi målar om, syr nya överdrag till fåtöljen, gör kakfat av udda tallrikar, taklampor av spetsdukar och bordslampor av gamla vaser och karaffer. Sameslöjd och folklore inspirerar.

Även inom musik är naturtrenden är synlig. Sångerskan Björks multimediaprojekt "Biophilia show" (som omfattar musik, appar, internet, installationer och livekonserter) firar hur ljud fungerar i naturen och utforskar universums oändlighet, från planetsystem till atomstruktur. Även populära musikstilar som blues och country för tankarna till natur, ursprung och lantliv.

Så välkommen till både nya och traditionella aktiviteter! Vilken blir din pryl i vår?

Gillar du trendspaning?

Gillar du att spana trender och hålla koll på din omvärld? Har du förslag på roliga kursidéer eller något annat som du tycker vi borde tänka på? Tipsa oss gärna i ett mail till trendspanarna@medborgarskolan.se