Jag delar med mig av Italien

Porträtt Rita Vigna

På Ritas kurser i italiensk matlagning får deltagarna inte bara lära sig laga och njuta av maten tillsammans. Med på köpet följer både språk och kultur.

Text: Sofia Eriksson | Foto: Joachim Nywall

De flesta förknippar Italien med pasta och pizza. Men landet består av 22 regioner, alla med egen matkultur och typiska rätter. Rita Vigna är född i södra Italien men har också bott i Turin i norr.
– Så jag försöker att blanda från alla delar så att deltagarna får en så representativ bild av Italien som möjligt, säger hon.

Rita har haft sina populära endagskurser i italiensk buffé och pasta i några år nu, men nytt för i år är bakverk och desserter.
– Många av deltagarna har varit i Italien, ätit gott och vill lära sig laga själva och upptäcka nya rätter. Många kommer tillsammans med vänner eller familjemedlemmar.

EFTERSOM RITA började som språklärare när hon kom till Sverige för sex år sedan, passar hon på att smyga in italienska ord på lektionen. Och lite om kultur och inte minst matkultur.
– Nästan alla deltagare blir förvånade när jag berättar att pasta inte är ett tillbehör utan en egen rätt, primo piatto. Pasta är viktigt! Det ska inte blandas med massa annat, säger hon bestämt.

DET BÄSTA är ändå att sedan äta maten man lagat tillsammans.
– Det är så givande. Deltagarna berättar om mat de ätit och resor de gjort och jag delar med mig av mitt Italien. Det är så roligt att få möjlighet att sprida min kultur och mina rötter i Sverige.

NAMN: Rita Vigna
ÅLDER: 45
BOR: Trollhättan
GÖR: Leder kurser i italiensk matlagning