Hittade du plojkursen?

Närbild hår

Var du en av dem som lyckades snoka reda på vårens plojkurs? Rätt svar var Hårklyveri. Klättra i träd, popcornkurs och månadens topptur finns på riktigt, men någon kurs i hårklyveri har vi inte. Än.

Hårklyveri
För dig som vill fördjupa dig i hårstråets fysiologiska och filosofiska uppbyggnad – ur ett analytiskt och subkulturellt perspektiv. Eller för dig som helt enkelt vill bli bättre på att hänga upp dig på onödiga detaljer, petitesser och andra saker som är pyttesmå, oviktiga och irrelevanta.

Här hittar du fullständig kursbeskrivning

Tack till alla er som var med och tävlade och stort grattis till er som hittade plojkursen och vann! Till vinnarna skickar vi presentkort om vardera 1500 kr som kan användas till valfri kurs hos Medborgarskolan. Meningen var från början att dra fem vinnare, men vi blev så överväldigade av alla bidrag att vi plussade på några till.

Sherif Elawa
Sofia Brolin
Madeleine Svahn
My Sundqvist
Anders Jäwert
Annika Brege
Akan Özcan
Ulrihca Malmberg

Plojkurser vi minns

Bryggsegling (hösten 2017)
För dig som inte känner dig så våghalsig utan vill njuta av och ägna dig åt seglingens uppsidor framför dess slagsidor. Bryggsegling är en hittills relativt ouppmärksammad vattensport – dels för att den faktiskt inte äger rum på vatten – som lämpar sig för dig som tycker att havet är för blött, instabilt och nojjar över allt farligt som simmar under ytan.

Silverfiske (våren 2017)
Silverfiske är den nya fiskeflugan! Kursen är speciellt lämpad för dig som tycker att naturen är lite smutsig, lerig och stökig – och som föredrar att fiska i ditt eget badkar. Ett bra sätt att komma nära naturen utan att behöva gå utanför dörren.

Mindtwerking (hösten 2016)
Kursen vänder sig till dig som alltid drömt om en danskarriär men aldrig haft tid. Eller talang. Med hjälp av din inlevelseförmåga, kan du nu genomföra dansdåd som världen aldrig förr skådat. Och aldrig heller kommer att skåda. Mindtwerking kan förstås utföras på alla slags dansgolv – eller inget alls – det enda du behöver göra är att blunda, känna rytmen och låta hjärnan studsa!

Pajkastning (våren 2016)
Kursen vänder sig till dig som vill bli sämre på att lyssna på andras argument, träna upp din kastararm och bli bättre på att slänga käft och förnedra. Pajkastning tillhör vårt kulturarv och ingick även i de gamla hovnarrarnas roll. Att kasta bakverk kan med fördel användas under familjegräl, grannfejder, i clownnummer, på nöjesfält och på svensexor.

Brygg din egen lyckodryck (hösten 2015)
För dig som vill leva i ett rus av lycka och framgång utan svackor av lagom, tristess och äkta skit. Med hjälp av enkla drinkrecept lär du dig blanda ekologiskt, socialt och politiskt korrekta ingredienser i exakt rätt doser, så att du övertygar både dig själv och andra om att du är lycklig.

Tillbaka till framtiden (våren 2015)
Har du alltid undrat hur det skulle vara att segla med vikingarna, rida med Crazy Horse eller festa med Kleopatra? Nu kan du äntligen stilla din nyfikenhet! Vi lär dig funktionerna i splitternya, elektroniska tidsförflyttningsenheten iTimeTravel (tilläggskomponent till smartklockan iTime) och hur du smidigt surfar mellan olika tidsåldrar.

Mitt luftslott (hösten 2014)
Lär dig bygga ett eget luftslott - helt enligt konstens regler. Med fantasins kraft skapar du allt ifrån små, löjliga skenföreställningar till storslagna luftpalats. En kurs i bästa DIY-anda.

Telekinesi (våren 2014)
Du lär dig hur du öppnar låsta dörrar utan nyckel, slipper gå ut med soporna när det regnar eller flyttar olämpliga moln när det är dags för picknick. Du får kontroll över ditt liv och blir bemött med respekt när du snabbt kan förflytta störande objekt eller personer ur din närhet.