Konst och hantverk

Akryl
Det är roligt och enkelt att måla akryl! En vattenlöslig, luktfri och snabbtorkande tubfärg som kan varieras i det oändliga. Du kan måla traditionellt eller med akvarellteknik, måla med svamp, maskera m m. på akvarellpapper, pannå eller duk. Lär dig grunderna inom färgteori och färgblandning.

Akvarellmålning
Kursen vänder sig till dig som är nyfiken på akvarellmåleriets olika uttrycksmöjligheter. Du får en introduktion i akvarellfärgens olika tekniker samt penslar och pappersegenskaper. Inga förkunskaper krävs men det är en fördel om du har lite erfarenhet av teckning eller måleri. Viktigast är dock nyfikenhet, intresse och skaparlust!

Akvarell
Ordet akvarell har sitt ursprung i latinets aqua(vatten) och är det medium som färgpigmenten löses i vid akvarellmålning. Övningar med färg, form, ljus och komposition, med utgångspunkt från stilleben, hjälper dig att utveckla ditt seende och din teknik. Genomgång av olika akvarelltekniker som vått-i-vått, lasering, utsparning m m. Inga förkunskaper krävs.

Broderi
Berika ditt sinne med ett färgsprakande broderi - en konstform i ständig utveckling. Du får lära dig att använda de traditionella stygnen i kombination med moderna tyger och garner. Handen, hjärnan och hjärtat får stimulans.

Decoupage
Decoupage - vad är det? Enkelt förklarat är det ett sätt att montera ett mönster, från t ex en servett, på en vas eller skål av glas, terrakotta eller på ett underlag av trä eller papper. När bilden är monterad säkras den med en lack. Resultatet blir ett överraskande vackert konstverk.

Digitalfoto för alla
Den här kursen ger dig grundläggande kunskaper i hur du bäst hanterar din kompakta digitalkamera. Du får bland annat lära dig hur man utnyttjar ljus och omgivning
genom bildkomposition. Kursen avslutas med enkel bildredigering.

Digitalfoto nybörjare
En nybörjarkurs för dig som köpt digitalkamera och vill lära dig att utnyttja dess funktioner för att få såväl tekniskt bra som intressanta bilder. Du kommer att få många bra tips om vad du bör tänka på i olika fotosituationer för att åstadkomma bra bildlösningar. 

Digitalkamera
Har du en digitalkamera men inte haft tid att lära dig den riktigt eller funderar du på att köpa dig en? Många nöjer sig med att använda automatiken men lär du dig att utnyttja din kamera fullt ut kommer du att få bättre bilder. Viss bildredigering ingår.

Digitalkamera och bildbehandling
Har du just köpt en digitalkamera och vill lära dig hur du använder de vanligaste funktionerna men också finesserna i digital fotografering? Vi laddar över bilderna i datorn och genom programmet Photoshop Elements lär vi oss generell bildbehandling: att beskära, ändra storlek, retuschera och lägga till text. Förkunskapskrav: viss datorvana och grundkunskap i Windows.

Feng shui
är en österländsk byggnads- och inredningskonst där principen är att leva i harmoni med omgivningen, vårt liv, hälsa, ekonomi, relationer m m. Den används till allt från att planera städer till att möblera rum. Genom möblernas placering, ljus, ljud, färger och
olika objekt skapar man bättre flöde och balans. Teori och praktiska övningar.

Fusing
Smält samman olikfärgade glas och metaller till effektfulla och personliga smycken. Fusing kommer från engelskan fuse och betyder smälta ihop. Det är just det fusing handlar om - kantiga, hårda och färgade glas som smälts ihop till mjuka, sagolikt vackra skapelser. Det är kul att experimentera och glaset ger så mjuka, vackra former när det smälter att även nybörjare får fina resultat. Det inbjuder verkligen till att leka och prova sig fram bland glittrande och skimrande glasytor och former.

Foto
Fånga ett ögonblick!
Drömmer du om att stolt kunna visa dina bilder från resan, festen och på dina nära och kära? Eller vill du ta sommarens bästa foto? Kunskap om ljus, komposition och teknik är grunden för alla lyckade bilder. Kom och utveckla ditt fotointresse
- förverkliga din dröm!

Fotografering nybörjare
I den här kursen ligger tyngdpunkten på kamerans funktioner, bildkomposition, bildanalys, budskapet i bilden, vanliga fel samt digital/analog teknik. Inget
mörkerrumsarbete. Ta med egen kamera, och gärna egna bilder, till första kurstillfället.

Foto avancerad
En riktigt bra kurs för alla som tycker om att fotografera. Du lär dig mer om bildkomposition, bildanalys, vinklar och ljus. Ett utmärkt tillfälle för dig som vill
utvecklas inom området foto. Du behöver inga större förkunskaper.

Glasfusing
Forma glas i ugn! Skapa vackra motiv och mönster genom att smälta samman glasbitar i olika färger. Kombinera glaset med tunna metallbitar, sand och färger för att få fram spännande effekter. Vi gör vackra glasskulpturer, smycken och ljuslyktor. Vi använder både fönsterglas och det amerikanska konstglaset Bullseyeglas.

Glasmosaik
Välkommen till en kurs i en mångtusenårig konstform. Du ser ditt motiv växa fram av små klippta bitar av glasplattor. Till sist fyller du fogarna med bruk. Förvandla t ex ett vardagsföremål till ett färgstark konstverk. Kostnad för material tillkommer!

Kalligrafi
Texta och skriva vackert har man glädje av både privat och i arbetslivet. Kurs för alla som vill förbättra sin handstil, lära sig texta snyggt och prova kalligrafikonsten.

Kalligrafi
Textar du i ditt jobb eller tycker om att skriva vackert för din egen skull? Här lär du dig skriva och texta vackert, t ex inbjudningskort, namnskyltar,
diplom och brev. Med rätt material och lite kunskap är det inte svårt.

Keramik
Släpp loss fantasin och skaparlusten och forma underbara saker av lera. Keramik
Ett av de äldsta uttrycken för mänsklig skaparglädje är att arbeta med lera. Genom olika metoder får du lära dig att forma leran, dekorera och glasera.

Keramik
Arbetet med lera är ett av våra äldsta uttryck för skaparglädje. Du får lära dig hur man genom olika tekniker, som kavling, ringling och drejning, formar leran.

Klädsömnad
Du lär dig sy dina egna kläder. Dagens mode gör det möjligt att hitta spännande modeller som passar just dina färger och former. Du får lära dig knep och
förenklingar som gör sömnadsarbetet lätt och effektivt. Till första sammankomsten tar du med mönster, tyg, sax och sybehör.

Klädsömnad
Du väljer vad du vill sy -allt ifrån underkläder till ny festblåsa. Sy och skapa för din personliga stil. Ta med mönster och tyg till det du vill sy så får du all hjälp du behöver för att komma igång!

Kroki
Vi tecknar efter levande modell. Kursen vänder sig till nybörjare, men även till dig som tecknat/målat lite förut. Valfri teknik. Kvinnlig och manlig modell. Modell ingår
i kursavgiften.

Lappteknik
Pröva på en ny eller ta upp en gammal hobby! Har du en massa tygbitar som bara ligger? Prova på olika tekniker, sy både för hand och på maskin, lär dig att använda skärutrustning och inspireras av andra med samma intresse.

Luffarslöjd
Länge var trådtjacket en nästan bortglömd svensk hantverksteknik, men nu börjar intresset för dessa vackra ståltrådsarbeten växa. Du får lära dig forma tråd
i olika grovlekar, material och färg. Med enkla redskap skapar du inredningsdetaljer, bruksföremål och vackra smycken. Tråden köper du av ledaren och redskapen
lånar du.

Mangateckning
Lär dig teckna manga! Vi provar på att teckna olika mangastilar och karaktärer. Vi kikar även lite på de senaste serierna och filmerna. En bra kurs för dig som gillar att teckna.

Möbeltapetsering
Kursen ger grundläggande kunskaper i stoppning och möbelklädsel. Att köpa gammalt är populärare än någonsin, men mycket av det gamla har sina skavanker. Lär dig att renovera på ett stilriktigt sätt och med rätt material.

Möbeltapetserarkurs
Att köpa gammalt eller halvgammalt är populärare än någonsin, men mycket av det gamla har sina skavanker. Lär dig renovera på ett traditionellt sätt med rätt
material.

Mönsterkonstruktion
I denna kurs får du lära dig att göra basmönster efter din egen figur! Du kan sedan skapa fritt och sy en helt personlig garderob. Förkunskaper: Du bör vara sykunnig

Oljemålning
Upplev glädjen av att skapa en egen tavla och lär dig de grundläggande kunskaperna om oljemåleriet. Kursen vänder sig till både nybörjare och fortsättare och alla
handleds individuellt. Kom med och upptäck konstnären inom dig!

Oljemålning
Du får lära dig grunderna i oljemåleri. Viktiga ingredienser är komposition, proportioner och färglära. Det exakta är lika viktigt som det abstrakta måleriet. Vi jobbar både med stilleben och utifrån egna bilder.

Porslins- och glasmålning
Vi går igenom enkla målningstekniker, färglära, komposition och mönsterövningar.
Designa dina egna motiv på valfritt material -glas eller porslin. Kostnad för
material och bränning tillkommer.

Pärlstickning
Du som är van att sticka kan sticka en tröja eller väst efter mönster som du själv designat. Pärlorna träs på garnet innan man börjar sticka. Du får tips och idéer om garnkvaliteter och pärlor.

Pärlvirkning
Prova på en spännande teknik att göra smycken! Virka vackra, personliga smycken med glaspärlor och garn/tråd. Inga krångliga verktyg behövs och arbetet är lätt att ta med. Du får tips och trix som underlättar virkningen, genomgång av olika pärlsorter och vad
man bör tänka på när man handlar pärlor.

Rakukeramik
Tekniken har sitt ursprung i Japan. Ordet Raku betyder ungefär lycka, harmoni, behag, glädje. Föremålen skröjbränns först i vanlig elugn, efter glasering bränner man dem i gasolugn utomhus. Brännprocessen är snabb, varje bränning tar ca 45 min och hela processen är väldigt spännande. Varje ny bränning blir en överraskning!

Ringsmycken
Med hjälp av plattänger böjer du och länkar små silverringar till vackra smycken inspirerat av vikningarnas formspråk. Du kan göra halsband, armband, örhängen mm.

Rya
Ryan är tillbaka! Prova på en rolig teknik som var supermodern för 40?50 år sedan och som åter är het. Nu i nya roliga material och strukturer. Du lär dig
tekniken på provlappar, får inspiration och kan efter kursen knyta egna ryor.

Scrapbooking
Framhäv dina foton och bevara minnen i unika, kreativa album; scrapbooks. Vi lär oss skapa fina albumsidor genom att beskära bilder, använda vackra papper, roliga
dekorationer och tillvarata små minnessaker. Vi pratar om disposition och färgval.

Silverlera
Att använda silverlera är ett revolutionerande sätt att skapa smycken i finsilver. Materialet bearbetas som lera och bränns till rent, massivt silver. Inga avancerade
verktyg krävs. Vi skapar smycken och bränner utan ugn.

Silverlera
Silverlera är finsilver i en konsistens som kan bearbetas liknande lera och sedan brännas till massivt silver. Det är ett nytt sätt att skapa med silver. Det ger stor frihet, kräver inte så avancerade verktyg men resultatet blir fantastiskt.

Silversmide
Här får du lära dig grunderna, hur du från råmaterial skapar ett smycke i din egen personliga design. Du får lära dig såga, fila, bocka, smida, löda, slipa, polera mm.

Pärlstickning
Stickade plagg är hetare än någonsin. Att sticka är också roligare än någonsin med tanke på alla spännande material som finns. Sticka sjalar, väskor och läckra detaljer med garn, pärlor och kristaller.

Stickning
Stickning är inte bara avig och rät. Allt är möjligt, till och med pärlor! Kom med och upptäck den genuina känslan av äkta hantverk. Även nybörjare är välkomna.

Stickning
Grunderna i stickning för dig som är nybörjare och inspiration för dig som stickat tidigare. Vi går igenom hur man lägger upp maskor, maskar av, stickar ihop och ökar. Du får också lära dig hur man tolkar stickbeskrivningar och förkortningar. 

Teckna manga
Du får lära dig teckna japanska serier. Vi lär ut olika tekniker såsom tusch och screentones, lite om mangans historia, sidlayout i seriemagasin, hur man skapar karaktärer samt ger en kort introduktion i att göra eget fanzine. Inga förkunskaper krävs.

Teckning
Introduktion till olika tekniker och material. Att teckna bygger på skaparglädje och det är otroligt roligt att kunna teckna det man ser. Alla ser vi saker på olika sätt som vi uttrycker med linjer, vinklar, skuggor och fantasi. Vem som helst kan faktiskt lära sig teckna och med lite hjälp, tips och övning kan du bli hur bra som helst. En kurs för både nybörjare och mer erfarna tecknare.

Teckning
Tecknadet är grunden till allt bildskapande. Om du vill kunna uttrycka dig i bild på ett bra sätt bör du ha kunskaper i teckning. Både du som är nybörjare och du som har lite mer erfarenhet kommer att ha glädje av kursen. Vi kommer att träna vårt seende för bild, lära oss olika tekniker och få verktyg som ökar möjligheten att skapa de bilder som som vi ser för vårt inre. Kursen innehåller moment som känns roliga, inspirerande och utmanande. Att skapa med kunskap ger glädje och tillfredställelse.

Tovning
Tova dina egna tofflor eller annat valfritt alster. Vi arbetar med ull, såpa och vatten. Ull kan köpas på kursen, medtag gärna egna kardor.

Tovning
Återupptäck denna gamla teknik, ett textilt hantverk som ger snabbt resultat! Med handen som redskap och varmt såpavatten formar du ullen till vad du vill. Du kan skapa såväl praktiska användbara saker som konstnärliga alster, alltifrån sittunderlag, bollar, smycken till hattar, vantar, mössor och mycket mera.

Virkning
Att virka är roligt och ger ett snabbt resultat. Lär dig virkningens terminologi och att följa en mönsterbeskrivning. Prova på flerfärgsvirkning, spetsvirkning och reliefvirkning. Det kommer även att finnas möjlighet på att prova virkning i tunna eller okonventionella material.

Vävning
Här får du de kunskaper om vävtekniker, material, färg och form du behöver för att utveckla din skaparlust och samtidigt bevara ett fint hantverk. Du lär dig uppsättning,
materiallära, garn- och mönsterberäkning.

Vävning
Väv trendiga bordstabletter, löpare, väskor eller annat valfritt i spännande material. Endast fantasin sätter gränserna! När du går på våra vävkurser kan du även väva hemma. Vävstolen fäller du ihop, tar med hem och väver på lediga stunder.